Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016

Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23-25 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», με πλούσιες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και σε Μουσεία του Δικτύου του.

Ειδικότερα στο Ιστορικό Αρχείο:

Όλοι κοιτάμε τον ίδιο Ήλιο
Αφηγηματική Παράσταση
Με την προφορική αφηγήτρια Σάσα  Βούλγαρη

Αφηγήσεις για σχολεία και για μεικτό κοινό

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (9:30-10:30 και 11:00-12:00),  για  σχολικές ομάδες παιδιών Δ’ –Στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου.
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30) για το γενικό κοινό (ενηλίκους και παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω).

Παραμύθια και θρύλοι των λαών, αρχαίες δοξασίες, τραγούδια και πρωτότυπες ιστορίες. Ιστορίες που έρχονται από μακριά και ζωγραφίζουν μπροστά στα μάτια των θεατών τις πανανθρώπινες ανάγκες για συγχώρεση, συνύπαρξη και δικαιοσύνη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απαραίτητη η κράτηση για σχολικές ομάδες,
Επιθυμητή για μεμονωμένους επισκέπτες.

Προβολή της ταινίας Σκιές και σιωπή (1962, 123 λ.).
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:00)

Η ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν αποτελεί, κατά πολλούς, μια από τις πλέον δυνατές παρουσιάσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε μια μικρή πόλη στην Αμερική της ύφεσης, ο βραβευμένος με Όσκαρ , Γκρέγκορυ Πεκ στον ρόλο δικηγόρου αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των συμπολιτών του αλλά και τη βία κατά της ζωής των παιδιών του, όταν του ανατίθεται η υπεράσπιση ενός έγχρωμου άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό μιας λευκής κοπέλας.

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης αρχειακού υλικού.
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:00)

Τεκμήρια που περιλαμβάνονται στο Αρχείο της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε μέρος του έργου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, αλλά και άλλες συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, παρέχουν μαρτυρίες για το δύσκολο εγχείρημα της αγροτικής και αστικής αποκατάστασης μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.  

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικές ειδήσεις
Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
22.09.2016 13:12
Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τρεις κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού –Μουσείων, Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας– υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Μουσείων (Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών) διοργανώνουν μια σπονδυλωτή εκδήλωση με τίτλο «Διωγμοί: Παλιές και Νέες Ιστορίες».
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στο Μουσείο Ακρόπολης
22.09.2016 10:16
Στο πλαίσιο των δράσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, το Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάσει σειρά γλυπτών που μαρτυρούν με ίχνη βίαιης θραύσης και θερμικής αλλοίωσης την τρομακτική καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες το 480 π.Χ.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.09.2016 17:30
Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συμμετέχει στη δράση του ΥΠ.ΠΟ.Α. με τις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη «Αττίλας 74» και «Τρωάδες» και με την παράσταση-οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη και σε σκηνοθεσία της Λουίζας Κωστούλα.
Δράσεις Σεπτεμβρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
14.09.2016 15:40
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, και αυτόν το Σεπτέμβριο, συμμετέχει στις Δράσεις Πολιτισμού 2016 και στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
17η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού
10.12.2015 15:30
Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνει την 17η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού με θέμα: «Μνήμες ανθρώπων και ιστορίες αντικειμένων: προφορικές μαρτυρίες και μουσεία», την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στο Κτήριο Ελληνικού Τμήματος ICOM.