Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

3rd IHC International Conference in Heritage Management στην Ελευσίνα

3rd IHC International Conference in Heritage Management στην Ελευσίνα

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (IHC), ένας καινοτόμος πολιτιστικός οργανισμός εκπαίδευσης και έρευνας, διοργανώνει για τη τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 3rd IHC International Conference in Heritage Management, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αισχύλειων, το διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ‘Παλαιού Ελαιουργείου’, Ελευσίνα.

 

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (IHC) έχει καθιερώσει το HerMa CONFERENCE ως θεσμό που συμβάλλει στη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από προώθηση και ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών από όλο τον κόσμο σε βασικούς τομείς, όπως η διατήρηση και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημόσια συμμετοχή, η εκπαίδευση και η νομική προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

 

Διεθνείς επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί, με διακεκριμένη παρουσία στον τομέα τους

Mr. Mike Corbishley

Prof. Vassilis Ganiatsas

Prof. Richard Hodges

Prof. W. Fred Limp

Dr. Tim Williams

Matthew Bogdanos

θα παραδώσουν ομιλίες σε κάθε θεματική ενότητα.

 

Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου σχεδιάστηκαν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις:

HerMa Market,

HerMa Mural Project: Promised Land Is A State Of Mind,

HerMa: (Re)discovering Eleusis,

HerMa: ReUse Heritage

 

Σκοπός των δράσεων αυτών είναι να ανοίξουν και να προωθήσουν ένα διαδραστικό διάλογο των συμμετεχόντων με τον επιχειρηματικό τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και το πολυδιάστατο πολιτιστικό τοπίο της Ελευσίνας.

 

Στο HerMa CONFERENCE συμμετάσχουν κάθε χρόνο φοιτητές και επαγγελματίες από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.

 

Αναλυτικά οι Παράλληλες Εκδηλώσεις:

 

1. HerMa Market, υπεύθυνη συντονισμού: Ιωάννα Τρανού

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (IHC) διοργανώνει το πρώτο “HerMa Market” στα πλαίσια του 3rd IHC International Conference in Heritage Management. Σκοπός της δράσης “HerMa Market” είναι η σύζευξη της θεωρίας-γνώσης με την πράξη, δημιουργώντας ένα πεδίο παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών του ευρύτερου χώρου του πολιτισμού και επικοινωνίας τους με νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο αυτό μορφοποιώντας τις προκλήσεις και προοπτικές εργασίας. Οι εταιρείες και οργανισμοί που θα συμμετάσχουν, θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις επερχόμενες δράσεις τους και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για εν δυνάμει μελλοντικές συνεργασίες . Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τα προνόμια συμμετοχής των εταιρειών και οργανισμών στο “HerMa Market”, καθώς και για το χορηγικό πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.inherity.org/3rd-conference. Η συγκεκριμένη παράλληλη εκδήλωση σχεδιάστηκε με σκοπό να προωθήσει ένα διαπεραστικό διάλογο των συμμετεχόντων με τον επιχειρηματικό τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ‘Παλαιού Ελαιουργείου’ της Ελευσίνας από τη 1η έως τις 2 Οκτωβρίου.

 

2. HerMa Mural Project: Promised Land Is A State Of Mind, σχεδιασμός-εκτέλεση: Λεωνίδας Γιαννακόπουλος

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (IHC) σε συνεργασία με τον Λεωνίδα Γιαννακόπουλο, απόφοιτο της ΑΣΚΤ και ειδικό στη τέχνη της σύγχρονης τοιχογραφίας graffiti, διοργανώνει την παράλληλη δράση “Promised Land is a State of Mind”, στα πλαίσια του 3rd IHC International Conference in Heritage Management. Η τέχνη του δρόμου ως το πιο άμεσο μέσο δημιουργικής έκφρασης κοινωνικο-πολιτικών ιδεών με ισχυρό αντίκτυπο αποτελεί ιδανικό εργαλείο για την ανάδειξη και διαχείριση της πλούσιας ιστορίας της Ελευσίνας όπως διαμορφώθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από πόλο έλξης επισκεπτών λόγω των αρχαίων μυσταγωγικών τελετών, με έμφαση στη μετάβαση της σε μια βιομηχανική πόλη-καταφύγιο για όσους με βία απομακρύνθηκαν από την πατρίδα τους. Στο θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας, οι μεταμορφωμένες εγκαταστάσεις των πρώην αμερικανικών βάσεων σε κινηματογραφική αίθουσα, αποτελούν τον καμβά όπου δημιουργικά θίγεται η μαζική μετακίνηση μεταναστών πολέμου και η αέναη αναζήτηση της Γης της Επαγγελίας ως κινητήριος δύναμη μιας κοινωνικής δομής που η ουτοπία αποτελεί ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η ολοκλήρωση της δράσης στηρίζεται στην συμμετοχή του κοινού. Για το λόγο αυτό, σας προσκαλούμε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 18:00, σε έναν ανοιχτό διάλογο, για να ανακαλύψουμε όλες εκείνες τις ευμετάβλητες αξίες που παράγει το ταξίδι της πολιτιστικής ταυτότητας από τον τόπο γέννησής της στον νέο τόπο ανασύνθεσής της.

 

3. HerMa: (Re)discovering Eleusis, υπεύθυνος συντονισμού: Jeff Vanderpool

Στo πλαίσιο του 3rd IHC International Conference in Heritage Management διοργανώνεται, ως παράλληλη δραστηριότητα, μια φωτογραφική έκθεση με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Ελευσίνας. Τα εκθέματα είναι απότοκο ενός φωτογραφικού εργαστηρίου που λειτούργησε την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά από μερίδα φοιτητών του μεταπτυχιακού στην Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ο.Π.Α και του Πανεπιστημίου του Κεντ, που έλαβε χώρα στην πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης, υπό τις οδηγίες των φωτογράφων Vanderpool και Καραβάτου. Οι θεματικές της έκθεσης είναι τρεις και ακολουθούν κατά κάποιο τρόπο τις διαφορετικές εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας. Πρώτος άξονας η πολιτιστική κληρονομιά ως μάρκετινγκ και η επαναχρησιμοποίηση του χώρου. Δεύτερος άξονας η βιομηχανική κληρονομιά και τρίτος η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, μια έννοια που δύσκολα αποτυπώνεται από τον φακό εξ’ ορισμού. Σας καλούμε να δείτε την έκθεση και να προβληματιστείτε μαζί μας σχετικά με τα θέματα που περιγράφει, τα ερωτήματα που θέτει και τις προκλήσεις που δημιουργεί ο φωτογραφικός φακός της ομάδας HerMa. Από τις 15/9 μέχρι τις 2/10 εγκαταστάσεις του ‘Παλαιού Ελαιουργείου’ της Ελευσίνας και περιμετρικά του Αρχαιολογικού χώρου.

 

4. HerMa: ReUse Heritage, υπεύθυνη συντονισμού: Φωτεινή Γιαννουλίδη, Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (IHC) σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας, στα πλαίσια του 3rd IHC International Conference in Heritage Management, διοργανώνει τη δράση ReUse Heritage, 30/09-02/10 2016. Οι εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Παλαιού Ελαιουργείου αναβιώνουν μέσα από την νέα χρήση τους ως πολυχώρος πολιτισμού. Η έννοια της επανάχρησης όμως δεν περιορίζεται μόνο στο υλικό χώρο αλλά επίσης και σε χρηστικά αντικείμενα με πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες. Έπιπλα πολιτιστικής κληρονομιάς των οικογενειών μεταναστών της Ελευσίνας επαναχρησιμοποιούνται ως υλικοί μάρτυρες μιας εποχής, όπου ο χρήστης τους καλείται να επεξεργαστεί το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, όχι μόνο του αντικειμένου αλλά και της ίδιας της ύπαρξης μέσα από τη συνειδητοποίηση της επικαιρότητας των αξιών που φέρουν. Η κουλτούρα της επανάχρησης αποτελεί θεμελιακή πολιτική στη σύγχρονη πραγματικότητα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, να δηλώσετε συμμετοχή ή να υποβάλετε abstract επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των Αισχυλείων 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
02.12.2016 12:27
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων, όπως τελείται σε οκτώ χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης, εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
22.09.2016 13:12
Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τρεις κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού –Μουσείων, Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας– υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Μουσείων (Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών) διοργανώνουν μια σπονδυλωτή εκδήλωση με τίτλο «Διωγμοί: Παλιές και Νέες Ιστορίες».
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στο Μουσείο Ακρόπολης
22.09.2016 10:16
Στο πλαίσιο των δράσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, το Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάσει σειρά γλυπτών που μαρτυρούν με ίχνη βίαιης θραύσης και θερμικής αλλοίωσης την τρομακτική καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες το 480 π.Χ.
Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
19.09.2016 17:10
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23-25 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», με πλούσιες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και σε Μουσεία του Δικτύου του.
Αισχύλεια 2016: Ο Πολιτισμός για την Ελευσίνα είναι τρόπος ζωής
27.06.2016 15:57
Μία από τις σημαντικότερες χρονιές της νεότερης ιστορίας της Ελευσίνας αποτελεί το 2016, μια χρονιά που η πόλη πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.