Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016», θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 9.0, από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016.  

Έχοντας μόλις ολοκληρώσει το μεγάλο του ταξίδι στην Ελλάδα (Animasyros#tour15_16), το Animasyros επιστρέφει στη βάση του, τη Σύρο, για την 9η, μεγαλύτερη και πληρέστερη έως τώρα, διοργάνωσή του.

Πιο εξωστρεφές από ποτέ, το Φεστιβάλ φιλοξενείται φέτος όχι μόνο στην Ερμούπολη αλλά και στην επιβλητική έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας και στην Ιερά Μονή Πατέρων Καπουκίνων της Άνω Σύρου.

Με 233 ταινίες από 34 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους – Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα, αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν και, μέσα από τη λειτουργία της Αγοράς, το δυναμικό μέλλον της παγκόσμιας animation σκηνής.  

Πρεμιέρα

Πριν ένα χρόνο, στην πρώτη τους συνεργασία, το Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή «πάντρεψαν» με μεγάλη επιτυχία δύο μορφές τέχνης φαινομενικά αταίριαστες -το λυρικό θέατρο και το animation- παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο «διάβασμα» της οπερέτας του Γιόχαν Στράους του νεότερου «Η Νυχτερίδα».

Φέτος, στην ίδια απρόσμενη λογική, το εγχείρημα αυτό διευρύνεται μέσα από μια προγραμματική πλέον συνεργασία που φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια νέα δημιουργία που βασίζεται στην όπερα του Μωρίς Ραβέλ, Το παιδί και τα μάγια.
Επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων o μαγικός animated κόσμος που δημιούργησε η Ειρήνη Βιανέλλη, θα ζωντανέψει με τις φωνές των μονωδών της ΕΛΣ και την σκηνοθετική επιμέλεια της Αγγέλας-Κλεοπάτρας Σαρόγλου.

Οι ταινίες

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα φέρει την υπογραφή ενός από τα σπουδαιότερα στούντιο animation στον κόσμο: η πολυαναμενόμενη νέα ταινία της Laika «Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές» κάνει την ελληνική της πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και το Animasyros έχει τη χαρά να την φιλοξενεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο Παλλάς.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη μεγάλου μήκους πρεμιέρα του Animasyros 9.0. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους συναντάμε ακόμα το «Window Horses» της Καναδής Ann- Marie Fleming, μια τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής Καναδής ποιήτριας με ρίζες από την Ιαπωνία και το Ιράν (και τις φωνές των Sandra Oh και Ellen Page) καθώς και το σκληρό και ρεαλιστικό «And We Were Young» (Κι υπήρξαμε νέοι) του Αμερικανού Andy Smetanka, γυρισμένο με super 8 και θέμα μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών στη Γαλλία στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ψήφο του κοινού θα διεκδικήσει επίσης το τρομερά διασκεδαστικό, ακατάλληλο για παιδιά, «Nerdland» του Chris Prynoski, η ιστορία δυο φίλων γύρω στα 30 που αποφασίζουν να γίνουν πάση θυσία διάσημοι (με τις φωνές του Paul Rudd και του stand up comedian Patton Oswalt). Στον αντίποδα το «Life Animated» (Ζωή σαν κινούμενο σχέδιο) αφηγείται την συγκινητική αληθινή ιστορία του Owen, ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τις ταινίες της Disney για να εκφράσει συναισθήματα και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. Την πεντάδα του Μεγάλου Μήκους Διαγωνιστικού συμπληρώνει το Ισπανικό «Psiconautas, τα ξεχασμένα παιδιά», η ονειρική πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του νικητή του Animasyros 6.0 Alberto Vasquez, που δημιούργησε μαζί με τον Pedro Rivero.

Στα υπόλοιπα τμήματα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν ταινίες όπως το συγκινητικό «A la derive» (Απομακρυνόμενος) (ΔΔ), σε σκηνοθεσία Cyprien Clement-Delmas, που διηγείται την ιστορία ενός δωδεκάχρονου αγοριού που βλέπει σιγά  σιγά τον πατέρα του να γίνεται διάφανος, το γλυκόπικρο και βραβευμένο στο Ανεσύ «Une Tete Disparait» (Κεφάλι που εξαφανίζεται) (ΔΔ) του Γάλλου Franck Dion ή το δυνατό και εντυπωσιακό «Branches of Life» (ΔΔ) της Κατερίνας Αθανασοπούλου. Επίσης, ελληνικού ενδιαφέροντος το «Stretching the Boundaries» της Κλεοπάτρας Κοραή, στην ενότητα TV & Comissioned Films είναι η σπουδαία ταινία εμψύχωσης που προβλήθηκε στην τελετή έναρξης των όγδοων ασιατικών παρααγώνων στην Σιγκαπούρη το 2015. Την γκάμα ύφους και θεματολογίας διευρύνουν ακόμα περισσότερο ταινίες όπως το «Le Clitoris» (Η Κλειτορίδα), ένα animated ντοκιμαντέρ της Καναδής Lori Malepart Traversy για το επίμαχο σημείο του γυναικείου σώματος ή το βίαιο «Mrs Metro» του Άγγελου Παπαντωνίου, βραβευμένο πρόσφατα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης (και τα δυο από την ενότητα του Φοιτητικού Διαγωνιστικού).

Η κριτική επιτροπή

Εκλεκτά μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής ο σκηνοθέτης της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης, «υπεύθυνος» για την τη ζωντανή παρουσίαση της Νυχτερίδας του Γιόχαν Στράους του νεότερου στην πρεμιέρα του Animasyros 8.0, η παραγωγός Viviane Vanfleteren, της οποίας η εργογραφία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τα υποψήφια για Όσκαρ «Το τρίο της Μπελβίλ» και «The Secret of the Kells», καθώς και ο Valentas Askinis, καθηγητής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος κινουμένων σχεδίων.

Τα αφιερώματα

Πιστή στην παράδοση των εννέα χρόνων της, η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί εξαιρετικά ενδιαφέροντα αφιερώματα. Το «Βλέμμα στην Τουρκία», με την υποστήριξη του γραφείου πολιτισμού και τουρισμού της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα και την επιμέλεια του Berat Ilk, προέδρου του Τουρκικού Τμήματος της ASIFA, προβάλλει 19 ανεξάρτητες μικρού μήκους ταινίες της γείτονος. Παράλληλα μια ακόμη μεγάλη πρεμιέρα παρουσιάζεται: αυτή της ταινίας Bad Cat, μιας φιλόδοξης παραγωγής του Anima Istanbul, του σημαντικότερου animation studio στην Τουρκία.

Οι Κινούμενοι Αντίποδες: Βλέμμα στο Αυστραλιανό Animation θα προβάλλουν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες που διατρέχουν χρονικά τις τελευταίες δεκαετίες της εγχώριας παραγωγής. Ανάμεσά τους το τρυφερό «Mary & Max» του Adam Elliot και το βραβευμένο με όσκαρ αριστουργηματικό «The Lost Thing» του Shaun Taun.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φεστιβάλ Tindirindis της Λιθουανίας θα προβληθούν 12 ταινίες μικρού μήκους ταινίες επιλογής.

H βασική θεματική του Animasyros 9.0 είναι ο Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Συγκρητισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, το φετινό Animasyros παρουσιάζει ένα ευρύ θεματικό που περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές 17 ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, οι περισσότερες σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου, μέσα από τον σεβασμό της διαφορετικότητας πεποιθήσεων και ιδεών. Το σχετικό αφιέρωμα θα κορυφωθεί με διαλογική εκδήλωση – στρογγυλό τραπέζι στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κυριότερων δογμάτων.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν το διασκεδαστικό και γενναιόδωρο «Αζούρ και Ασμάρ του Michel Ocelot», το υποψήφιο για Όσκαρ «The Secret of the Kells, για πρώτη φορά στην Ελλάδα»,  το κλασικό «Αυτή η γη είναι δική μου» της Nina Paley για την ιστορία της Παλαιστίνης. Ταινίες μικρού μήκους, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα πλαισιώνουν το αφιέρωμα, όπως η ταινία «Phone Card» της  Brenda Gomez που περιγράφει διασκεδαστικά τη διαδικασία ενσωμάτωσης σε μια δυτική κοινωνία μιας έφηβης μετανάστη από το Μεξικό καθώς και το δυνατό «Home» ένα συλλογικό έργο φοιτητών από την Αυστρία, ένα οπτικοακουστικό ποίημα σχετικά με τις διάφορες έννοιες της “εστίας”  που εξάρει την σημασία της διαπολιτισμικής κατανόησης ως αντίδοτο στην εξάπλωση του φόβου και της άγνοιας

Η Αγορά

Το 2016 η Αγορά του φεστιβάλ, αναπτύσσεται περαιτέρω, ως εργαλείο που διευκολύνει την πρόσβαση σε νέους και υποσχόμενους επαγγελματίες, στοχεύοντας στην επαγγελματική δικτύωση και στη δημιουργία συνεργασιών και συνεργιών.

Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται η ομιλία του παραγωγού Κωνσταντίνου Βασίλαρου της StudioBauhaus, για το πως μια απλή επίσκεψη της βρετανο-πολωνικής Breakthru Films στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 2015, κατέληξε στην ανάμιξη της χώρας μας στη παγκόσμια πρώτη – και πολυαναμενόμενη – ταινία amimation ζωγραφισμένης αποκλειστικά στο χέρι «Loving Vincent».

Η σπουδαία Aliki Theofilopoulos της Disney επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Σύρο και την Αγορά για μια ομιλία με τίτλο Girl Power Animated: The making of “Descendants Wicked World”.
Τα pitching sessions φέτος περιλαμβάνουν διεθνείς παραγωγές υπό ανάπτυξη καθώς και animated εφαρμογές που απευθύνονται σε άτομα με αυτισμό και θα παρουσιαστούν σε επιλεγμένους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς  αγοράς.

Και ακόμα

Τα πάντα ενδιαφέροντα Πανοράματα (διεθνές, ελληνικό και φοιτητικό), προβολές ταινιών για αλλά και φτιαγμένες από παιδιά (K.IDS), και μια σειρά από εφτά διαφορετικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ΚΑΠΗ και ΑμεΑ συμπληρώνουν την εικόνα ενός συναρπαστικά σφαιρικού προγράμματος που θα αναρτηθεί αναλυτικά σύντομα στο www.animasyros.gr    

Πάμε Ντελαγκράτσια και Άνω Σύρο!

Φέτος, εκτός από το Θέατρο Απόλλων επισκεπτόμαστε την Άνω Σύρο και την Ποσειδωνία.
Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 20:30 έως τις 23:30, η Έπαυλη Τσιροπινά θα γεμίσει κινούμενα σχέδια με επιλογές του προγράμματος του Φεστιβάλ.

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2016 στην αυλή της Ιεράς Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Συρο, θα προβληθεί με θέα όλη την Ερμούπολη το συμβολικό έργο του Michel Ocelot Αζούρ και Ασμάρ.

Το ταξίδι

Το Animasyros σε συνεργασία με την Blue Star Ferris και την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, εξασφάλισε για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ 20% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ειδικές τιμές σε καταλύματα σε όλη τη Σύρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το filoxenia@animasyros.gr

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Animasyros στον σύνδεσμο: www.animasyros.gr/schedule.html