Στον μαγικό κόσμο της τέχνης έχουν την ευκαιρία να μυηθούν παιδιά ηλικίας 4 ως 12 ετών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Ο πρώτος φετινός κύκλος θα γίνει από τις 15 Οκτωβρίου 2016 ως τις 29 Ιανουαρίου 2017 και περιλαμβάνει εικαστικά, θεατρικά εργαστήρια, εργαστήριο χορού, comics καθώς και σεμινάρια μουσικοθεραπείας.

Οι μικροί δημιουργοί θα έρθουν σε επαφή με τις περιοδικές εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ΄21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» που θα φιλοξενηθούν στο Τελλόγλειο από τον Οκτώβριο. Τα παιδιά θα γνωρίσουν σημαντικούς καλλιτέχνες, κινήματα και ρεύματα της ιστορίας της τέχνης και θα χρησιμοποιήσουν την αποκτημένη γνώση καλλιεργώντας την προσωπική έκφραση. Μέσα από την εξερεύνηση στο χώρο των εικαστικών τεχνών και συγκεκριμένα στο πεδίο του ευρωπαϊκού ρομαντισμού του 19ου αιώνα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, να αναπτύξουν τη συνθετική τους ικανότητα και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με αυτό της ζωγραφικής, της μουσικής, του θεάτρου και του χορού.

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

1. Εικαστικά εργαστήρια: «Γνωρίζοντας τον κόσμο του Ντελακρουά»

«Ουράνιο Τόξο»

(Ηλικίες 4-6,  Σάββατο 10:00 -12:00, εργαστήριο 1ου ορόφου)

Πρόγραμμα παιδαγωγικού περιεχομένου για παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών). Τα παιδιά επεξεργάζονται θέματα σχετικά με τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο, μέσα από ποικιλία διαθεματικών δραστηριοτήτων. Ασχολούνται με κατασκευές, δραματοποίηση, πειράματα, αυτοσχεδιασμούς, δραστηριότητες μουσικοκινητικής αγωγής κτλ. Με αφορμή τις εκθέσεις  Ντελακρουά   και  Φιλιποτό  θα δοθεί έμφαση στις μορφές, στα συναισθήματα, στα χρώματα, στην ενδυμασία.       

Εργαστήριο εικαστικών Ι

(Ηλικίες 7-9, Κυριακή 10:00-12:00, εργαστήριο Miro)

Με σκοπό την έκφραση και την δημιουργία και με βάση τις εκθέσεις Ντελακρουά και Φιλιποτό, οι μικροί καλλιτέχνες θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στην ιστορία της τέχνης. Παράλληλα θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, θα γνωρίσουν τεχνικές και υλικά και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης.

Εργαστήριο εικαστικών ΙΙ

(Ηλικίες 10-12, Κυριακή 12:30-14:30, εργαστήριο Miro)

Θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των παιδιών πάνω σε εικαστικά ζητήματα με έμφαση στη ζωγραφική της περιόδου του Ρομαντισμού που στηρίζεται στην εκφραστική ελευθερία. Τα παιδιά θα γνωρίσουν σημαντικούς εκφραστές  του ρεύματος, όπως οι Ντελακρουά, Ζερικώ και Τέρνερ, και θα μελετήσουν τη ζωγραφική απεικόνιση ιστορικών γεγονότων. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν την αποκτημένη γνώση καλλιεργώντας την προσωπική τους έκφραση. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εμπνέονται και εξοικειώνονται με την εικαστική σκέψη, αναπτύσσουν τη συνθετική και σχεδιαστική τους ικανότητα και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με αυτό της ζωγραφικής και της ιστορίας της τέχνης. Τα μαθήματα επενδύονται με μουσική υπόκρουση της περιόδου του Ρομαντισμού.

2. Εργαστήριο Comics: «Τα μυστικά της καρικατούρας»

(Ηλικίες 8-12, Σάββατο 10:00-12:00,εργαστήριο Miro)

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο και στα μυστικά της δημιουργίας μίας δικής τους ιστορίας comics. Μέσα από εύκολες τεχνικές οι μικροί δημιουργοί μαθαίνουν βήμα βήμα πώς να δίνουν μορφή στις εικόνες του μυαλού τους,  καλλιεργούν τη φαντασία τους και εξοικειώνονται με τη χρήση των απαραίτητων υλικών (μολύβια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές κ.α.). Σχεδιάζοντας φιγούρες και τοποθετώντας τες στο χώρο, βελτιώνουν τη σκηνοθετική τους αντίληψη, ενώ αναπτύσσοντας μικρά σενάρια κατανοούν τη λογική της δομημένης αφήγησης με αρχή, μέση και τέλος.

3. Θεατρικό εργαστήριο: «Η κυριαρχία της φαντασίας και του συναισθήματος στο θέατρο»

(Ηλικίες  8-12, Κυριακή 12:30-14:30, αμφιθέατρο)

Ορμώμενοι από τις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν φέτος στο Τελλογλειο, στο θεατρικό  εργαστήριο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Γνωρίζουν ιστορίες και ποιήματα ρομαντικών και ταξιδεύουν στη θεατρική κουλτούρα της εποχής.

4. Εργαστήριο χορού

(Ηλικίες 5-7, Σάββατο 10:00-12:00, αμφιθέατρο)

Το εργαστήριο χορού δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε ορισμένα θέματα της περιόδου του Ρομαντισμού. Εστιάζει στην αγάπη, στην ελευθερία, στην περιπέτεια, στη φύση, στον έρωτα και σε ορισμένα σκηνικά (ηλιοβασίλεμα,  βροχή, φεγγάρι, λίμνες, παρελθόν, έντονα χρώματα) δίνοντας έμφαση στη φαντασία και στα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα από δυνατές εικόνες, από τον έντονο ρυθμό και όλα αυτά εκφράζονται μέσα από το χορό.

5. Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας

(Ηλικίες 4-12, Σάββατο 12:00-14:00, διάρκεια  κάθε συνεδρίας: 45 λεπτά)

Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας αποσκοπούν στη θεραπευτική προσέγγιση αξιοποιώντας τη μουσική για τη φροντίδα της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας που καλύπτει ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές, χρόνιες παθήσεις κ.α. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στη δομή του ψυχισμού και στο υγιές δυναμικό του κάθε παιδιού, βοηθάει στην αφύπνιση της δημιουργικότητας και παρέχει απεριόριστες δυνατότητες για λεκτική και μη λεκτική αυτοέκφραση, έλεγχο της παρόρμησης, οριοθέτηση και δημιουργία υγιών κοινωνικών δεσμών. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να τα εξελίξουν και να είναι σε θέση να προχωρήσουν στα αναπτυξιακά στάδια της ζωής τους.