H DECCA ανακοινώνει το νέο άλμπουμ, με τίτλο ‘Rosetta’, από τον θρυλικό συνθέτη και πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής, Vangelis, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την μακροχρόνια αγάπη του για το διάστημα.

Το άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου, είναι εμπνευσμένο από τη Rosetta Mission, ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) να προσεδαφίσει ένα space prob (διαστημικό ερευνητικό όχημα) σε ένα κομήτη για πρώτη φορά στην ιστορία. Η κυκλοφορία της ηχογράφησης σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της 12χρονης αποστολής και συνοδεύεται από εκπληκτικά πλάνα που έχει τραβήξει το probe.

Ο Vangelis, ο οποίος έχει γράψει μουσική μεταξύ άλλων για τα ‘Chariots of Fire’ και ‘Blade Runner’, αποκαλύπτει τη μουσική του έμπνευση: «Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι θέματα που με συναρπάζουν από την παιδική μου ηλικία. Και πάντα κατά κάποιο τρόπο συνδέονταν με τη μουσική που έγραφα».

Το project προέκυψε όταν ο αστροναύτης της ESA, André Kuipers, προσέγγισε τον Vangelis, ενώ βρισκόταν στο διαστημικό σταθμό. Αφού συζήτησαν και μοιράστηκαν εμπειρίες μέσω video call, ο Vangelis εμπνεύστηκε να γράψει το ‘Rosetta’. Η μουσική είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι κατέστησαν την -ακόμα σε εξέλιξη- αποστολή “Rosetta Mission” δυνατή. Ειδικότερα το κομμάτι ‘Rosetta Waltz’ αποτελεί έκφραση της εκτίμησής του για την ομάδα που οργάνωσε κι εκτελεί την αποστολή.

Ο Carl Walker της ESA λέει:

“Όταν συνδυάσαμε τις εικόνες της αποστολής με τη μουσική, νιώσαμε ότι αποτυπώνουν ακριβώς το πώς θα ένιωθαν οι άνθρωποι αν αντίκριζαν ένα κομήτη από κοντά.  Με τη μουσική μπορείς να εντείνεις τα συναισθήματα και να δημιουργήσεις αναμνήσεις: Πιστεύω ότι αυτό που επιθυμούσε ο Vangelis ήταν να μοιραστεί μια ανάμνηση της αποστολής Rosetta μέσω της μουσικής του.”

Η μουσική του Vangelis είναι συχνά συνδεδεμένη με θέματα όπως η επιστήμη, η ιστορία και η εξερεύνηση. Εκτός από τη βραβευμένη με Oscar μουσική για το ‘Chariots of Fire’, έχει γράψει και την ορχηστρική συμφωνία ‘Mythodea’ για την Αποστολή στον Άρη της NASA το 2001, καθώς και μουσική για ταινίες όπως οι ‘Antarctica’, ‘1492: Conquest of Paradise’ και ‘Alexander’. Η μουσική του έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη σειρά ντοκιμαντέρ ‘Cosmos’ του Carl Sagan.

Για τον Vangelis, η μουσική είναι μια ιερή, βασική δύναμη του σύμπαντος με σκοπό να ανυψώσει, να εμπνεύσει και να γιατρέψει την ανθρωπότητα. Ποτέ αυτό δεν είχε γίνει πιο ξεκάθαρο από ότι στη ‘Rosetta’ όπου ανακατεύονται τέλεια η γοητεία που του ασκεί το σύμπαν με την ικανότητά του να συνθέτει μουσική που ξυπνά τις αισθήσεις. Όπως λέει και ο Carl Walker της ESA: “Η μουσική είναι αυτή που σε ανατριχιάζει.”

“Ένας ασύγκριτος πρωτοπόρος της μουσικής … ικανός να δημιουργήσει παντοτινά αριστουργήματα” – BBC

facebook.com/VangelisOfficial . esa.int

Tracklisting:

01 – Origins (Arrival)
02 – Starstuff
03 – Infinitude
04 – Exo genesis
05 – Celestial whispers
06 – Albedo 0.06
07 – Sunlight
08 – Rosetta
09 – Philae’s descent
10 – Mission accomplie (Rosetta’s Waltz)
11 – Perihelion
12 – Elegy
13 – Return to the void