Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

«1922» : κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

«1922» : κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί στην εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής «1922»: κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.
 
Μέσω της κινηματογραφικής αφήγησης και των αρχειακών τεκμηρίων περιγράφεται πώς καταστράφηκαν οι ζωές των Ελλήνων της Μ. Ασίας αλλά και η προσπάθεια για υποδοχή και αποκατάσταση στην Ελλάδα όσων αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.

Το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προβάλλει την ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου (135΄, 1978), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328». Προσωπικές τραγωδίες τριών ανώνυμων ανθρώπων και αλληγορίες αποδίδουν τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ διαστάσεις όπως οι ανησυχίες της αστικής τάξης, οι εθνοτικές και ταξικές σχέσεις, τα διπλωματικά παιχνίδια και οι αντιθέσεις στην περιοχή θίγονται επίσης σε μια προσπάθεια να βρουν την έκφρασή τους στην ταινία όλες οι πλευρές.

Τεκμήρια της ιστορίας της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε μέρος του έργου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, και άλλες συλλογές του Ι.Α. ΠΙΟΠ, όπως τα Αρχεία της Ελληνικής Τραπέζης Βιομηχανικής Αναπτύξεως, της Τραπέζης Χίου, του Κοινωφελούς Ταμείου Κρήτης και του Οργανισμού Τουριστικής Πίστεως, παρέχουν μαρτυρίες για το δύσκολο εγχείρημα της αγροτικής και αστικής αποκατάστασης μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα που πήρε τη μορφή γεωργικών κλήρων, αγροτικών οικισμών και αγροτικών συνεταιρισμών, βοηθημάτων και χαμηλότοκων δανείων για τη βελτίωση των όρων εγκατάστασης και τη δημιουργία εργασίας για τους πρόσφυγες.

Σχετικές ειδήσεις
Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
15.12.2016 12:45
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς καλεί τους φίλους του σε χριστουγεννιάτικες μικρές γιορτές, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
19.09.2016 17:10
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23-25 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», με πλούσιες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και σε Μουσεία του Δικτύου του.
3 Giorni | Italia: τριήμερο αφιέρωμα στην Ύδρα
02.09.2016 15:56
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας συμετέχει στο τριήμερο αφιέρωμα 3 GIORNI | ITALIA, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον ΔΗΜΟ ΥΔΡΑΣ και το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ και περιλαμβάνει:
Συνεχίζονται τα ανοικτά μαθήματα ιστορίας του 20ού αιώνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
21.06.2016 15:46
Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο ανοικτών μαθημάτων ιστορίας για τον γνωστό αλλά και άγνωστο 20ό αιώνα.
ΘεαΑθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
30.05.2016 16:35
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) μας προσκαλεί στη δεύτερη κατά σειρά ετήσια δράση του αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι» («έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα»), την Παρασκευή 3 Ιουνίου, (ώρα 18:30), στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο.