Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Το Ελληνικό Περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (Moscow International Book Fair - MIBF) θα εγκαινιάσει την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 12:30, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016, κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Ρωσικής πρωτεύουσας VDNH, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Κώστας Γαβρόγλου. Tα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας θα τελέσει ο Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, M.V. Seslavinsky και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας (Δούμας) κ. S. Ye. Naryshkin.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια θα ακολουθήσει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Γιατί η Ελλάδα: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις» με ομιλητές τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά, τον Πρόεδρο του Ε.Ι.Π. κ. Κ. Τσουκαλά, τον Πρόεδρο της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κ. Γαβρόγλου και συντονιστή τον αναπλ. καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επιστημονικό σύμβουλο του Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση κ. Δημήτρη Παπανικολάου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία κ. Ανδρέας Φρυγανάς.

Τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε με τη συνεργασία και την υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , Asifa Hellas kai Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα καθώς και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετέχουν καλύπτοντας τα έξοδα της εκεί παρουσίας τους τέσσερις εκδοτικοί οίκοι (Εκδόσεις της Εστίας, Εκδόσεις Ίκαρος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Εκδόσεις Πατάκη), ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε προς τους Έλληνες εκδότες το Ε.Ι.Π..

Το Ελληνικό Περίπτερο φιλοξενεί περίπου 600 εκδόσεις από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικές της πλούσιας λογοτεχνικής παραγωγής μας, αλλά και των επιστημών και των τεχνών. Οι εκδόσεις διατρέχουν την αρχαιότητα, το βυζάντιο , το διαφωτισμό, τον 20ο αιώνα και φτάνουν έως τη σύγχρονη εποχή. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές διαλέξεις, προβολές ελληνικών ταινιών, εικαστικές εκθέσεις, συναυλία και εργαστήρια ελληνικής γλώσσας, με τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών (Δείτε λεπτομέρειες στo επισυναπτόμενο αρχείο, όπου περιλαμβάνεται το πλήρες πρόγραμμα).

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτάς θα εγκαινιάσει στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας την έκθεση με τίτλο: «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.». Την έναρξη της εκθέσεως θα κηρύξει η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρένα Δούρου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2016.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Το Ελληνικό Βιβλίο στην 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
20.10.2016 15:44
Το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς εκθέσεις συνεχίζεται. Μετά από το Πεκίνο (24-28 Αυγούστου) και τη Μόσχα (7-11 Σεπτεμβρίου) όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, νέο προορισμό αποτελεί η μεγάλης ιστορικής και εμπορικής σημασίας Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται φέτος από 19 έως 23 Οκτωβρίου, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα.
Το Ελληνικό Βιβλίο  στη 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
17.10.2016 10:44
Το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς εκθέσεις συνεχίζεται. Μετά από το Πεκίνο (24-28 Αυγούστου) και τη Μόσχα (7-11 Σεπτεμβρίου) όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, νέο προορισμό αποτελεί η μεγάλης ιστορικής και εμπορικής σημασίας Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται φέτος από 19 έως 23 Οκτωβρίου 2016, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα.
Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετείχε με επιτυχία στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας
21.09.2016 10:26
Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετείχε το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μερικές από τις κυριότερες δράσεις του, αλλά και να οργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις με θέμα τόσο τον ελληνικό πολιτισμό, όσο και τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.
Η Ελλάδα Τιμώμενη Χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας
01.09.2016 12:29
Η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (Moscow International Book Fair - MIBF) που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Ρωσικής πρωτεύουσας, τοVDNH
13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
13.04.2016 16:53
Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο Πρόσφυγες, τότε και σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η φετινή 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 12 ως τις 15 Μαΐου στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της πόλης, με τη συνδιοργάνωση των Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΔΕΒ-HELEXPO, Ελλήνων Εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.