Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Φωτογραφικές συναντήσεις Κυθήρων 2016

Φωτογραφικές συναντήσεις Κυθήρων 2016

Ανακοινώνεται το πρόγραμμα των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων 2016, που θα διεξαχθούν όπως πάντα στο νοτιότερο νησί των Ιονίων από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα επικεντρώνεται φέτος στην ουμανιστική φωτογραφία στην Ελλάδα, από τα πορτραίτα ηλικιωμένων Ελλήνων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης της Αρτέμιδος Αλκαλάη, μέχρι τους σύγχρονους απόηχους των στρατοπέδων που αναπόφευκτα διαβλέπουμε στις σκοτεινές φωτογραφίες προσφύγων στην Ειδομένη του Δημήτρη Ραπακούση. Ανάμεσά τους, η προσωπική αναζήτηση οικογενείας και πατρίδας της Κατερίνας Καλογεράκη, στην κλασική πλέον εργασία «Η γη του πατέρα μου».

Το Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας (30/9-1/10) συμπεριλαμβάνει παρουσίαση της έκθεσης «Μια άλλη ζωή» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τον καινούργιο διευθυντή του μουσείου Ηρακλή Παπαϊωάννου και την Πηνελόπη Πετσίνη, αναφορά στο προσωπικό τους έργο από την Ελένη Μαλιγκούρα και την Αρτέμιδα Αλκαλάη, διάλεξη του Μανώλη Σκούφια για το φωτογραφικό βιβλίο, προβολή της ταινίας aPolis της φωτογράφου Κατερίνας Τζόβα, διάλεξη της Βασιλικής Γεωργίου με θέμα την εργασία των παραδοσιακών «αλατάρηδων» των Κυθήρων, και στρογγυλή τράπεζα και ανοιχτή συζήτηση με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Κωστή Αντωνιάδη και Ηρακλή Παπαϊωάννου για το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών και την επίδραση που είχε το κέντρο στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία.

Ακολουθεί το πλήρες εκθεσιακό πρόγραμμα.

• Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων
Κυθηραϊκός Σύνδεσμος, Χώρα / εγκαίνια Πέμπτη 29/9
Η παραδοσιακή ομαδική έκθεση, που αποσκοπεί στην παρουσίαση νέων και πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων φωτογράφων.

• Δημήτρης Ραπακούσης, «Ειδομένη»
Μερκάτο, Χώρα / εγκαίνια Πέμπτη 29/9
«Η συρμάτινη πύλη πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή όταν οι προβολείς φώτιζαν τα περιγράμματα των ανθρώπων με τα τρία νούμερα μεγαλύτερα παπούτσια, τυλιγμένων σε κουβέρτες».

• Κατερίνα Καλογεράκη, «Η γη του πατέρα μου»
Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, Κάλαμος / εγκαίνια Παρασκευή 30/9
Μετά από αρκετά χρόνια διαμονής στην Aγγλία, η Kαλογεράκη επιστρέφει και φωτογραφίζει τη γενέτειρά της Κρήτη, προσπαθώντας να κατανοήσει τη γη και τους ανθρώπους και, μέσα από αυτά, την ίδια της την ταυτότητα.

• Άρτεμις Αλκαλάη, «Επιζώντες: Οι Έλληνες της Shoah»
Πολυχώρος Τέχνης Ζείδωρος, Καψάλι / εγκαίνια Σάββατο 1/10
H Άρτεμις Αλκαλάη αναζητεί εδώ και χρόνια τους υπερήλικες πλέον Έλληνες Εβραίους που επέζησαν από το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.

• Μυρσίνη Κουτλή, «On Definitions»
Γκαλερί Follow Your Art, Καψάλι / εγκαίνια Σάββατο 1/10
Εργασία βραβευμένη στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2015

Για πληροφορίες σχετικά με διαμονή και μετάβαση προς και από τα Κύθηρα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την Όλγα Φωτεινάκη στο τηλέφωνο 27360 39130 (πρωινές ώρες).

Τακτικές πληροφορίες για τις Συναντήσεις αναρτώνται στην καινούργια ιστοσελίδα
των ΦΣΚ, http://www.photokythera.gr, καθώς και στο facebook: www.facebook.com/KytheraPhotoEncounters/

Σχετικές ειδήσεις
Mini Portfolios: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
29.09.2016 16:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» εγκαινιάζουν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Mini Portfolios”. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016.
Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος: έκθεση φωτογραφίας από τη Στέγη στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
28.09.2016 14:39
Η Στέγη συμμετέχει στην 31η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών, με φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος» που πραγματοποιήθηκε τη σαιζόν 2015-16.
Déjà vu: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο cafe-bar Mob
26.09.2016 12:32
Mία κρυφή αποστολή, 65 φωτογραφίες, άπλετο φως. Το Photoglobe Seminars αναλαμβάνει αυτήν τη φορά μία σημαντική, κρυφή αποστολή: Να «φωτίσει» με φωτογραφίες του έναν όροφο στην πόλη.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.
Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
27.06.2016 10:00
Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο.