Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος: Έκθεση των Doug Patterson & Tim Vyner στο Βελιγράδι

Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος: Έκθεση των Doug Patterson & Tim Vyner στο Βελιγράδι

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 23ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών (22-27 Αυγούστου 2016), παρουσιάζει στο Βελιγράδι την Έκθεση ζωγραφικής των Βρετανών ζωγράφων Doug Patterson & Tim Vyner με τίτλο « Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος».

 

Η Έκθεση θα παρουσιαστεί στον Εκθεσιακό χώρο «Atrium» της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βελιγραδίου και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 και ώρα 20:00 από τον Υπουργό Πολιτισμού και Ενημέρωσης της Σερβίας κ. Vladan Vukosaljevic.

 

Ο Doug Patterson και ο Tim Vyner είναι δύο σύγχρονοι Βρετανοί καλλιτέχνες , οι οποίοι ταξίδεψαν και εργάστηκαν στο Άγιον Όρος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια –ξεκινώντας με διαφορετικό κίνητρο ο καθένας- δημιουργώντας μεγάλες εικαστικές συλλογές.

 

Η δουλειά των δύο σύγχρονων εικαστικών περιηγητών παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μία κοινή Έκθεση, ενώ το έργο τους είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε δύο διαφορετικές εκθέσεις. Το 2011 παρουσιάστηκε η Έκθεση του Doug Patterson με τίτλο «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. Άθως – Σινά» ενώ δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος πρότεινε την δημιουργία μίας κοινής υποτροφίας μεταξύ της Αγιορειτικής Εστίας και του Royal College of Art του Λονδίνου  η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους απόφοιτους του εν λόγω ιδρύματος να ταξιδέψουν και να ζωγραφίσουν στο Άγιον Όρος.

 

Ο πρώτος υπότροφος της υποτροφίας, υπήρξε ο Tim Vyner, ο οποίος το 2013 πραγματοποίησε τρία μεγάλα ταξίδια στο Άγιον Όρος και αφού επισκέφθηκε και τις είκοσι Ιερές Μονές, Σκήτες και κελλιά, ολοκλήρωσε το εικαστικό του έργο που παρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας το 2014, σε μία μεγάλη Έκθεση που έφερε τον τίτλο «Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος».

 

Και για τις δύο εκθέσεις εκδόθηκαν πολυτελείς Κατάλογοι με το σύνολο της δουλειάς τους για το Άγιον Όρος.

 

Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από την Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, τον Σύλλογο Φίλων του Άγιου Όρους Βελιγραδίου, την Σερβική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Ίδρυμα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου στη Σερβία και τον Δήμο Βελιγραδίου.

 

Επιμελητής της Έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος.

Σχετικές ειδήσεις
Φωτογραφική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας του Βελιγραδίου
03.01.2017 13:24
Στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας στο Βελιγράδι βρίσκεται η φωτογραφική περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Γαλλοσερβικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του 1ου Π.Π. στην Θέρμη / Σέδες. Τα αρχαιολογικά τεκμήρια».
Άθως. Το Άγιον Όρος: Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
01.07.2016 14:57
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί από τις 4 Ιουλίου 2016 την περιοδική έκθεση με τίτλο Άθως. Το Άγιον Όρος, ένα αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).
Εικαστικά Αποτυπώματα: Έκθεση από την πέμπτη ομάδα στον Ι.Ο. Χανίων
31.05.2016 11:08
Οι εικαστικοί Έηγια Έλληνα, Παγώνα Ξενάκη και Σύλβια Πετσούρα αποτελούν την πέμπτη ομάδα στη σειρά εκθέσεων και δράσεων "Εικαστικά Αποτυπώματα", που λαμβάνει χώρα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.
Αφιέρωμα στην Dorothy Burr Thompson στο Λύκειο των Ελληνίδων
28.04.2016 14:49
Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο της αρχαιολόγου και ερασιτέχνη φωτογράφου Dorothy Burr Thompson.
Ταξίδια όνειρα: έκθεση του Κώστα Παναγιωτακόπουλου στη γκαλερί Cube
15.04.2016 15:30
Η Γκαλερί Cube, δύο χρόνια μετά τους “ονειροχώρους” του Κώστα Παναγιωτακόπουλου φιλοξενεί την καινούρια του δουλειά με τον τίτλο “ταξίδια όνειρα”.