Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Χαρατζάς: Η δύναμη του θεάτρου

Γιώργος Χαρατζάς: Η δύναμη του θεάτρου

Ασχολήθηκα με το θέατρο και την υποκριτική για να αλλάξω τον εαυτό μου. Είχα ήδη τελειώσει το πολυτεχνείο αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος. Δεν ήμουν ευτυχισμένος. Ένιωθα ελλιπής, ανάπηρος, ανολοκλήρωτος. Ένιωθα ότι μου έλλειπε ένα κομμάτι ζωτικής δύναμης που δεν ήξερα πώς να αναπληρώσω. Έτσι, εντελώς διαισθητικά, περίπου 20 χρόνια πριν έκανα τα πρώτα διστακτικά αλλά σταθερά βήματα, πρώτα σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και κατόπιν στη δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Κατάλαβα ότι όλη η εκπαίδευση που είχα υποστεί ήταν ‘εγκεφαλική’. Καθήλωνε το σώμα στο θρανίο για 17-18 χρόνια υπεραναπτύσσοντας το νου. Κατάλαβα ότι είχα γίνει ένα υδροκέφαλο όν.

 

Το θέατρο και η υποκριτική ήρθαν, μέσα από συνειδητές προσπάθειες αντιμετώπισης των φόβων μου, να καλλιεργήσουν τη σωματική και συναισθηματική μου εκφραστικότητα εξισορροπώντας την υπερκυριαρχία του νου. Με εργαλεία όπως ο σύγχρονος χορός, οι πολεμικές τέχνες, η γιόγκα και ο διαλογισμός, το θέατρο με οδήγησε σε μια εσωτερική αναδιάταξη. Με γείωσε, μου διέλυσε τα τείχη των προσωπικών μου προκαταλήψεων, με πλούτισε ψυχικά. Και, βέβαια, μου χάρισε ασύγκριτα μεγάλες συγκινήσεις σε πρόβες και σε παραστάσεις. Σήμερα αισθάνομαι κυριολεκτικά προνομιούχος: ανακάλυψα στο θέατρο το δρόμο της δικιάς μου επανάστασης που έφερε την προσωπική μου απελευθέρωση.

Info: Ο Γιώργος Χαρατζάς είναι ηθοποιός , σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής. Έχει σπουδάσει υποκριτική και σκηνοθεσία στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Αμερική όπου διδάχθηκε την τεχνική υποκριτικής του Ντ. Μάμετ «Πρακτική Αισθητική». Η θεατρική ομάδα X-Act, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, βασίζει τη δουλειά της στην «Πρακτική Αισθητική», την οποία διδάσκει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και στο χώρο της (“The X-Act Place”, Αίμου 24/30 Βοτανικός). Η ομάδα X-Act ετοιμάζει την επόμενή της παράσταση «Ο Εραστής» του Χ. Πίντερ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Olvio στις αρχές του 2016.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag

Σχετικές ειδήσεις
Παντελής Δεντάκης: Κάπου στην αιωνιότητα του Έρωτα
14.02.2017 13:28
Ο Παντελής Δεντάκης γράφει για έναν μοιραίο έρωτα από μια άλλη εποχή που «ζωντανεύει» στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104…
Ηλιάνα Μαυρομάτη: Να μοιραστούμε την επαναστατική αισιοδοξία και την πίστη μας στον Άνθρωπο
24.01.2017 13:14
Η Ηλιάνα Μαυρομάτη ξεδιπλώνει τις σκέψεις της για την παράσταση "Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17", που επιστρέφει στο black-box του θεάτρου Επί Κολωνώ.
Ομάδα Θεάτρου τ ρ ι ς: Μίχαελ Κόλχαας  - Μια ιστορία που αξίζει να πεις σήμερα
08.11.2016 17:33
H Ομάδα Θεάτρου τ ρ ι ς γράφει για την παράσταση «Μίχαελ Κόλχαας, Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου» η οποία παρουσιάζεται στο BIOS.
Αθανασία Καραγιαννοπούλου: Η Αγάπη είναι το φάρμακο για τα δεινά μιας εποχής
03.11.2016 14:38
Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου γράφει για το De Profundis (Εκ Βαθέων), την αριστουργηματική ερωτική επιστολή του Όσκαρ Ουάιλντ που «ζωντανεύει» στη β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.
Γιούλα Μπούνταλη: Μια ιστορία αφιερωμένη σε κάθε τι ανυπότακτο και βαθιά ελεύθερο...
25.05.2016 11:57
Την Αργοπορημένη: το τραγούδι ενός καουμπόυ (Late: a cowboy song) την πρωτοδιάβασα πέρσι το καλοκαίρι. Παρακολουθούσα ένα σεμινάριο υποκριτικής στο Atlantic theater στην Ν. Υόρκη και τρεις συνάδελφοι είχαν διαλέξει να μας παρουσιάσουν μια σκηνή από ένα άλλο έργο της Σάρα Ρουλ το Cleanhouse. Η γραφή και οι χαρακτήρες της Ρουλ άγγιξαν αμέσως μέσα μου αυτή την αίσθηση ότι η ζωή μας είναι τόσο απίστευτα επαναλαμβανόμενη και κοινότυπη, αλλά με μια μικρή μετατόπιση στην καρδιά μας μπορεί να λουστεί από ένα φως υπερβατικό.