Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Γιώργος Χαρατζάς: Η δύναμη του θεάτρου

Γιώργος Χαρατζάς: Η δύναμη του θεάτρου

Ασχολήθηκα με το θέατρο και την υποκριτική για να αλλάξω τον εαυτό μου. Είχα ήδη τελειώσει το πολυτεχνείο αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος. Δεν ήμουν ευτυχισμένος. Ένιωθα ελλιπής, ανάπηρος, ανολοκλήρωτος. Ένιωθα ότι μου έλλειπε ένα κομμάτι ζωτικής δύναμης που δεν ήξερα πώς να αναπληρώσω. Έτσι, εντελώς διαισθητικά, περίπου 20 χρόνια πριν έκανα τα πρώτα διστακτικά αλλά σταθερά βήματα, πρώτα σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και κατόπιν στη δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Κατάλαβα ότι όλη η εκπαίδευση που είχα υποστεί ήταν ‘εγκεφαλική’. Καθήλωνε το σώμα στο θρανίο για 17-18 χρόνια υπεραναπτύσσοντας το νου. Κατάλαβα ότι είχα γίνει ένα υδροκέφαλο όν.

 

Το θέατρο και η υποκριτική ήρθαν, μέσα από συνειδητές προσπάθειες αντιμετώπισης των φόβων μου, να καλλιεργήσουν τη σωματική και συναισθηματική μου εκφραστικότητα εξισορροπώντας την υπερκυριαρχία του νου. Με εργαλεία όπως ο σύγχρονος χορός, οι πολεμικές τέχνες, η γιόγκα και ο διαλογισμός, το θέατρο με οδήγησε σε μια εσωτερική αναδιάταξη. Με γείωσε, μου διέλυσε τα τείχη των προσωπικών μου προκαταλήψεων, με πλούτισε ψυχικά. Και, βέβαια, μου χάρισε ασύγκριτα μεγάλες συγκινήσεις σε πρόβες και σε παραστάσεις. Σήμερα αισθάνομαι κυριολεκτικά προνομιούχος: ανακάλυψα στο θέατρο το δρόμο της δικιάς μου επανάστασης που έφερε την προσωπική μου απελευθέρωση.

Info: Ο Γιώργος Χαρατζάς είναι ηθοποιός , σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής. Έχει σπουδάσει υποκριτική και σκηνοθεσία στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Αμερική όπου διδάχθηκε την τεχνική υποκριτικής του Ντ. Μάμετ «Πρακτική Αισθητική». Η θεατρική ομάδα X-Act, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, βασίζει τη δουλειά της στην «Πρακτική Αισθητική», την οποία διδάσκει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και στο χώρο της (“The X-Act Place”, Αίμου 24/30 Βοτανικός). Η ομάδα X-Act ετοιμάζει την επόμενή της παράσταση «Ο Εραστής» του Χ. Πίντερ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Olvio στις αρχές του 2016.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag

Σχετικές ειδήσεις
Γιούλα Μπούνταλη: Μια ιστορία αφιερωμένη σε κάθε τι ανυπότακτο και βαθιά ελεύθερο...
25.05.2016 11:57
Την Αργοπορημένη: το τραγούδι ενός καουμπόυ (Late: a cowboy song) την πρωτοδιάβασα πέρσι το καλοκαίρι. Παρακολουθούσα ένα σεμινάριο υποκριτικής στο Atlantic theater στην Ν. Υόρκη και τρεις συνάδελφοι είχαν διαλέξει να μας παρουσιάσουν μια σκηνή από ένα άλλο έργο της Σάρα Ρουλ το Cleanhouse. Η γραφή και οι χαρακτήρες της Ρουλ άγγιξαν αμέσως μέσα μου αυτή την αίσθηση ότι η ζωή μας είναι τόσο απίστευτα επαναλαμβανόμενη και κοινότυπη, αλλά με μια μικρή μετατόπιση στην καρδιά μας μπορεί να λουστεί από ένα φως υπερβατικό.
Πειραματική Σκηνή - «Θέμα Εμφύλιος»: Βήμα και «φωνή» σε νέους καλλιτέχνες
30.03.2016 11:48
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που άνοιξε ξανά τις πόρτες της για να δώσει βήμα και «φωνή» σε νέους καλλιτέχνες, με καλλιτεχνικούς διευθυντές τους άξιους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη, διοργανώνει κατά το διάστημα 30 Μαρτίου έως και 3 Απριλίου 2016 ένα Θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. Νέοι και ανήσυχοι δημιουργοί (ή συνδημιουργοί), που επιλέχθηκαν για να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για το θέμα «Εμφύλιος» και τις ποικίλες αποτυπώσεις του στο σήμερα…
Ελένη Τριανταφυλλοπούλου: Ένα γοτθικό μυθιστόρημα στη σκηνή του θεάτρου
15.03.2016 10:14
570 σελίδες, 154.000 λέξεις, 90 ημέρες εντατικής συγγραφικής δραστηριότητας, πάνω από έξι μήνες μελέτης και έρευνας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια συνοπτική αποτίμηση της ενασχόλησής μου με τη θεατρική μεταφορά του Καλόγερου. Η θεατρική διασκευή ενός μυθιστορήματος όμως είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από ένα μαθηματικό άθροισμα.
Ανταμαπανταχού: Νόρμα s/n 210113, θέατρο μάσκας και μαριονέτας για ενήλικες
12.02.2016 11:20
Νόρμα s/n 210113. Τρεις ερμηνευτές συνεργάζονται σε ένα σύνθετο σκηνικό χώρο συνδυάζοντας τεχνικές θεάτρου μάσκας και μαριονέτας, με παράλληλη προβολή animation. Μια παράσταση στην οποία ο εκφερόμενος λόγος απουσιάζει παντελώς και η μουσική επένδυση παίζει καθοριστικό ρόλο , καθώς δεν αποτελεί μουσικό χαλί, αλλά εντείνει και διαμορφώνει το δραματουργικό τοπίο . Οι τρεις ερμηνευτές εμψυχώνουν 14 ρόλους αλλάζοντας μάσκες και κοστούμια και χειρίζονται μαριονέτες.
Γιώργος Παπαπαύλου: Απολίτιστη Καθημερινότητα
20.01.2016 11:53
Θυμάμαι συχνά να μου μιλούν οι γονείς μου για τον πολιτισμό της καθημερινότητας και παιδί γαρ να αισθάνομαι ότι κάπου έχουν μπερδευτεί αφού στο σχολείο μας έχουν δώσει ξεκάθαρη ερμηνεία για το τι είναι ο πολιτισμός.