Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Εγκαίνια Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Εγκαίνια Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

O Yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς πραγματοποίησε χθες βράδυ, Δευτέρα 8 Αυγούστου, τα εγκαίνια της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στον Ναό Αγίου Φραγκίσκου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκης, ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός, ο Ευρωβουλευτής Σπ. Δανέλλης, οι πρώην Υπουργοί Ν. Σηφουνάκης και Γ. Μανιάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μ. Λιόνη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης.

Η Έκθεση στεγάζεται στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, καθολικό της μονής του τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών, ο οποίος αναστηλώθηκε την περίοδο 2003-2005 με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Η Προσωρινή Έκθεση δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω χρόνιων στατικών προβλημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και έως την υλοποίηση του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ομιλία του δήλωσε: «το Ρέθυμνο διαθέτει τεράστιο πλούτο από όλες τις εποχές της ελληνικής ιστορίας και για το λόγο αυτό έχει πραγματική ανάγκη για ένα καινούργιο, νέο σύγχρονο Μουσείο . Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει την προσωρινή έκθεση και που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι ένα κάλεσμα για να γίνει το μόνιμο και πιστεύω πως όλος ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι ο τουρισμός, ο πολιτισμός , η ανάπτυξη, όλες οι πλευρές της σύγχρονης ζωής , συνομιλούν ενεργά με τον αρχαίο κόσμο, τον κόσμο της κληρονομιάς, μας και αν αυτά τα συνειδητοποιήσουμε, καταλαβαίνουμε τότε σε ποια χώρα ζούμε και το τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε».

Άλλωστε, το πρωί σε συνέντευξη του, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού : «Ελλείψεις υπάρχουν στην Ελεύθερνα και όχι μόνο, ωστόσο προσπαθούμε τόπο τον τόπο - με τη συνεργασία των τοπικών εφορειών- να καταγράψουμε αυτές τις ελλείψεις και σε όλες τις προκηρύξεις που γίνονται για εποχιακό προσωπικό να είναι πολύ συγκεκριμένοι οι άνθρωποι που θα προσληφθούν για να βοηθηθούν όλοι οι χώροι. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή που επιτρέπει να σκεφτόμαστε καλύτερες μέρες. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, προγραμματίζεται-πάντα λαμβάνοντας υπόψιν και τις γνωστές δυσκολίες-η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Σχετικές ειδήσεις
Εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω
19.09.2016 15:10
Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω εγκαινίασαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Εγκαίνια για την Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
02.08.2016 14:51
Τα εγκαίνια της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 και ώρα 20.00, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Εγκαίνια για τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου
15.07.2016 12:29
Τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου εγκαινίασε παρουσία πλήθους κόσμου την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας (ΜαΕ)
22.06.2016 13:45
Με εξαιρετική επιτυχία και παρουσία εκατοντάδων παρευρισκόμενων τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, την Κυριακή 19 Ιουνίου, στην Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.
Ο ανανεωμένος κήπος του αιθρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
16.06.2016 10:41
Από την Παρασκευή 17 Ιουνίου οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον ανανεωμένο κήπο του αιθρίου του. Η μεταμόρφωση του κήπου που είναι εμπνευσμένη από τις περίστυλες αυλές της αρχαιότητας, έγινε με αφορμή τους εορτασμούς του Μουσείου για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και υλοποιήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία της JT International Hellas σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου, Ecoscapes.