Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Παραμύθια από τον Ηρόδοτο - Σμαράγδα Μανταδάκη

Παραμύθια από τον Ηρόδοτο - Σμαράγδα Μανταδάκη

Από τις εκδόσεις Απόπειρα και την σειρά Του Κόσμου τα Παραμύθια κυκλοφορεί το βιβλίο  Παραμύθια από τον Ηρόδοτο της Σμαράγδας Μανταδάκη.

 

Η αφήγηση του Ηροδότου, που κινείται μεταξύ λογοτεχνίας και ιστορί­ας, και ο ανθρωπολογικός χαρακτήρας των ιστοριών του οδήγησε στην επι­λογή αυτήν για την ανάδειξη του ύφους που παραπέμπει σε μοτίβο παραμυ­θιού, ένα μοτίβο που όπως έχει ειπωθεί φέρνει ένα άρωμα παραμυθιού τής Ανατολής.

Αναντίρρητα, ο Ηρόδοτος είναι ένας μέγας ιστορικός. Απομονώνοντας όμως τις αφηγήσεις του με λογοτεχνική αξία, υπογραμμίζεται η αξία των έργων του στο λογοτεχνικό είδος του παραμυθιού, της λαϊκής αφήγη­σης, ψήγματα της οποίας αποκαλύπτουν πραγματικά γεγονότα από τη ζωή ανθρώπων και λαών αλλά και παράξενες διηγήσεις που αγγίζουν τα όρια του φανταστικού και της υπερβολής, που είναι απαραίτητη για την έκφραση ενός μοτίβου παραμυθιού στην ηροδότεια αφήγηση, που κάθε φορά αποκαλύπτει την τραγικότητα, την ανοησία ή το μεγαλείο τής ανθρώπινης ύπαρξης. 

Οι ιστορίες του Ηροδότου που αγγίζουν τη μορφή αφήγησης παραμυ­θιού μιλούν για τα ανθρώπινα ελαττώματα και την ανθρώπινη σοφία, το­νίζοντας όχι τόσο την ιστορικότητα των προσώπων όσο την τραγικότητα των χαρακτήρων και των επεισοδίων που διαδραματίστηκαν κάποτε, τόσο παλιά ώστε να μας αφορούν ως περίπτωση και όχι ως συμβάν. 

Από λειτουργική πλευρά, οι ιστορίες αυτές κατανέμονται σε παραινετι­κά παραμύθια , ή αλλιώς διδακτικούς μύθους, παραμύθια με ζώα, παραμύ­θια μεταμόρφωσης, παραμύθια εξήγησης της ανθρώπινης προέλευσης και περιγραφής ενός πρωτόγονου τρόπου ζωής και των έργων που δημιούρ­γησε ο αρχαίος, ή ακόμη ο πρωτόγονος σε πολλές περιπτώσεις, άνθρωπος ενός πολιτιστικού χώρου, άλλοτε κοντά στην ελληνική δομή κι άλλοτε μα­κρύτερα, εκεί όπου για τον Ηρόδοτο χρωματίζεται η δράση από τους Περ­σικούς πολέμους.

Η αφήγηση του Ηροδότου, που κινείται μεταξύ λογοτεχνίας και ιστορί­ας, και ο ανθρωπολογικός χαρακτήρας των ιστοριών του οδήγησε στην επι­λογή αυτήν για την ανάδειξη του ύφους που παραπέμπει σε μοτίβο παραμυ­θιού, ένα μοτίβο που όπως έχει ειπωθεί φέρνει ένα άρωμα παραμυθιού τής Ανατολής.

(κείμενο από το οπισθόφυλλο της έκδοσης)


Η Σμαράγδα Μανταδάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Παι­δαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ (Μ.Α.) στο New York University, όπου ειδικεύτηκε στη Δι­δασκαλία και Μάθηση της Γλώσσας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 1998 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ τού Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκ­παίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1997 επιμελήθηκε το παιδικό περιοδικό Το Παγώνι ως συγγραφέας και αρχισυντάκτρι­α, με ανάθεση από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονί­κη 1997 Έχει πάρει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία και έχει δημοσιεύσει σε γνωστά περιοδικά και εφημερίδες άρθρα λογοτεχνικού και επιστημονικού περιεχομένου. Επίσης, επιμελήθηκε σενάρι­α για εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ δήμων της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε αρκε­τά χρόνια στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση και σήμερα διδάσκει ως Επίκουρη καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο τη Διδακτική της Νεοελληνι­κής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με δυνατές γυναίκες - Συλλογικό
29.12.2016 10:29
Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορεί το συλλογικό βιβλίο, Παραμύθια με δυνατές γυναίκες.
Έγκλημα και κρίση: γραφές και μεταγραφές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας
23.11.2016 12:20
Τι είναι η αστυνομική λογοτεχνία; Πρωτεϊκό λογοτεχνικό είδος που προσαρμόζεται στον καιρό με τον καλύτερο τρόπο ή κατεξοχήν δείγμα της μαζικής λογοτεχνίας-παραλογοτεχνίας; Υψηλής ποιότητας κοινωνική, πολιτική, λαϊκή λογοτεχνία ή τυποποιημένο εμπορικό προϊόν της εκδοτικής βιομηχανίας;
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
Παραμύθια με την Ξένια στο θέατρο Πόρτα
15.06.2016 11:39
Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στο θέατρο Πόρτα θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου, Παραμύθια με την Ξένια, σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη.
Το Βραβείο για την Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς 2015 από
13.05.2016 12:24
Ο θεσμός των λογοτεχνικών βραβείων με την επωνυμία «Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς» (The Literature.gr Phrase of the Year Prize) θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο 2015 από το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr.