Τα εγκαίνια της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 και ώρα 20.00, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Η Έκθεση στεγάζεται στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, καθολικό της μονής του τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών, ο οποίος αναστηλώθηκε την περίοδο 2003-2005 με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Η Προσωρινή Έκθεση δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω χρόνιων στατικών προβλημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και έως την υλοποίηση του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Η χρονολογική παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες τους Προϊστορικούς, τους Ιστορικούς και τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς Χρόνους και οργανώνεται στους θεματικούς άξονες του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Τα εκθέματα δίνουν μια διαχρονική εικόνα της ανθρώπινης παρουσίας στο Ρέθυμνο από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την Ενετοκρατία.

Κατά την τελετή των εγκαινίων τον Αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση, μικρή δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του ναού και μουσική εκδήλωση, με τον Αιμίλιο Πολίτη στο πιάνο.