Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τους Βλαντιμίρ και Ντιμίτρι Ασκενάζυ στο Ηρώδειο

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τους Βλαντιμίρ και Ντιμίτρι Ασκενάζυ στο Ηρώδειο

Για την τρίτη και τελευταία φετινή της εμφάνιση στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016, στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών,  η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται ένα πρωταγωνιστικό «ντουέτο» με το ίδιο διάσημο επίθετο: Ασκενάζυ. Από τους διάσημους και διεθνώς κορυφαίους μαέστρους (καθώς βέβαια και κορυφαίος πιανίστας) ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ διευθύνει την Ορχήστρα στην Εισαγωγή «Προμηθέας» του Μπετόβεν , στην Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι και στο Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ . Σολίστ στο τελευταίο, ο γιος του Βλαντιμίρ Ασκενάζυ, διακεκριμένος κλαρινετίστας Ντιμίτρι Ασκενάζυ.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

 

Το 1801 ο Μπετόβεν συνέθεσε τη μουσική για το μπαλέτο «Τα δημιουργήματα του Προμηθέα», βασισμένος σε ιδέα του, ναπολιτάνικης καταγωγής, χορογράφου Σαλβατόρε Βίγκανο (1769-1821). Στις 28 Μαρτίου 1801 δόθηκε στη Βιέννη η πρεμιέρα του μπαλέτου, που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Έκτοτε όμως το έργο περιήλθε σε αφάνεια, με αποτέλεσμα σήμερα μόνο η Εισαγωγή της ορχήστρας να διατηρεί σταθερή θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο.

 

Το Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ, γραμμένο το 1791 (λίγο πριν τον θάνατό του) για τον βιρτουόζο κλαρινετίστα Άντον Στάντλερ, αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα κοντσέρτα του Αυστριακού κλασικού και φανερώνει βαθιά κατανόηση των δεξιοτεχνικών και εκφραστικών δυνατοτήτων αλλά και των ηχητικών ιδιαιτεροτήτων του οργάνου. Οι ηχοχρωματικές διαφοροποιήσεις στις διάφορες περιοχές του κλαρινέτου αξιοποιούνται από τον συνθέτη για να αποδώσουν λεπτές διαφοροποιήσεις διαθέσεων.

 

Η δραματική Τέταρτη Συμφωνία (1877-1878) του Τσαϊκόφσκυ σχετίζεται νοηματικά με τη Μοίρα, που στέκεται εμπόδιο στην κατάκτηση της ευτυχίας (πρώτο μέρος). Το δεύτερο μέρος συνιστά μία θλιμμένη αναπόληση του παρελθόντος, ενώ οι περίτεχνες χειρονομίες στο τρίτο θυμίζουν κάπως παραισθήσεις ενός μεθυσμένου. Η πολυπόθητη λύτρωση έρχεται μόνο στο λαμπερό φινάλε με θριαμβικούς τόνους χαράς.

 

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΑΣΚΕΝΑΖΥ

 

Ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ είναι από τους ελάχιστους μουσικούς που σημειώνουν, επί πολλές δεκαετίες, παράλληλη επιτυχία στο πιάνο και στη μπαγκέτα. Ο πιανίστας από το Γκόρκι –που για χάρη του ο Αρτούρο Μπενεντέττι-Μικελάντζελι παραιτήθηκε από την κριτική επιτροπή του Διεθνή Διαγωνισμού Πιάνου της Βαρσοβίας, το 1955, διαμαρτυρόμενος για τη δεύτερη θέση που δόθηκε στον διαγωνιζόμενο– διέφυγε στη Δύση το 1963. Έκτοτε έχτισε μια «ιλιγγιώδη» σταδιοδρομία, πλούσια σε συναυλίες και ηχογραφήσεις, που επικεντρώνεται θεματικά στους ρομαντικούς και τους ρώσους συνθέτες. Πολίτης του κόσμου και Ισλανδός υπήκοος (όπως άλλωστε και ο γιός του Ντιμίτρι), δεν παύει να αναλαμβάνει καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, όπως οι συναυλίες του με την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, για νέους δρόμους συναδέλφωσης μέσα από τη μουσική.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770–1827)

Προμηθέας, εισαγωγή για ορχήστρα , έργο 43

 

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791)

Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, K. 622

1.            Allegro

2.            Adagio

3.            Rondo: Allegro

 

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840–1893)

Συμφωνία αρ.4 σε φα ελάσσονα, έργο 36

1.            Andante sostenuto – Moderato con anima

2.            Andantino in modo di canzone – Più mosso – Tempo I

3.            Scherzo: Pizzicato ostinato (Allegro – Meno mosso – Tempo I)

4.            Finale: Allegro con fuoco

 

Σολίστ  Ντιμίτρι Ασκενάζυ (κλαρινέτο)

Μουσική διεύθυνση  Βλαντιμίρ Ασκενάζυ

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Πρωτοχρονιάτικο gala όπερας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
28.12.2016 16:54
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2017 με πασίγνωστες άριες από τις γεμάτες δραματική ατμόσφαιρα και ποιητικό ρεαλισμό όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι.
Buika, η Κόρη της Φωτιάς με την ΚΟΑ στο Ηρώδειο
28.07.2016 11:00
Το Gazarte σας αναγγέλλει την πρώτη του παραγωγή στο Ηρώδειο: η Buika, η Κόρη της Φωτιάς, θα είναι κοντά μας την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 για μια μοναδική συναυλία, όπου θα τη συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
23.05.2016 13:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο των συναυλιών Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία V, επισκέπτεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, για μία συναυλία.
Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.04.2016 13:31
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε μία σύμπραξη που φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».