Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό το 2007, ανοίγει έναν καινούργιο κύκλο λειτουργίας με νέα δομή, επικαιροποιημένους στόχους, και έμφαση στο συμμετοχικό επιμελητικό σχήμα, ενώ θέτει στον πυρήνα του σκεπτικού της έκτης διοργάνωσης το Σπίτι, ως φαντασιακή σύλληψη και κατασκευή.

Στην εποχή μας οι έννοιες της κατοικίας, της κοινότητας και της πατρίδας, όπου νιώθει κανείς ασφαλής και αποδεκτός, έχει τις ρίζες του και αναπτύσσει τις κοινωνικές και οικογενειακές του σχέσεις, έπαψαν να είναι βεβαιότητες. Η διοργάνωση θα επιχειρήσει να εντοπίσει την φαντασιακή κατασκευή και τη ρευστότητα αυτών των εννοιών, ως προβολή και μελλοντική προσδοκία, ενσωματώνοντας τη βιωμένη εμπειρία του παρελθόντος.

Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αγκαλιάσει όλες τις σύγχρονες τάσεις και ρεύματα, να δώσει βήμα σε λιγότερο και περισσότερο προβεβλημένους καλλιτέχνες και ομάδες, να αξιοποιήσει την πρακτική της ανοιχτής πρόσκλησης, να διαχυθεί στην πόλη, να συνεργαστεί με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς με άξονα ένα ενιαίο πρόγραμμα διαδοχικών δράσεων, να ζυμωθεί με την καθημερινότητα και να προσφέρει διεξόδους οραματισμού και υπέρβασης.