Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Odyssia Festival 2016: Open Siren’s Call Project

Odyssia Festival 2016: Open Siren’s Call Project

Ανάθεση: Plastic Arts, Performance Art, Installations, Visual Arts, Spiritual and Physical Arts

 

Το διεθνές φεστιβάλ Οδύσσεια σας δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε αυτό δωρεάν και να ζήσετε την εμπειρία ενός αξέχαστου ταξιδιού σε ανταπόδοση του ανεκτίμητου δημιουργήματός σας.

 

Λέξεις κλειδιά: Οδύσσεια. Ταξίδι. Αναλλοίωτος. Αγέραστος. Ήθος. Αντοχή. Επιβίωση. Θεϊκότητα. Μύθοι. Θρύλοι. Θυσία. Πίστη. Λαβύρινθος. Χωροχρόνος. Περιπέτεια. Εμπιστοσύνη.

 

Το φεστιβάλ Οδύσσεια προσκαλεί, ανερχόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες , χειροτέχνες, ηθοποιούς, χορευτές, ζωγράφους, εικαστικούς, κάθε λογής ανθρώπους που απολαμβάνουν την στιγμή της δημιουργίας, να συμμετάσχουν στη φετινή εναρκτήρια έκδοσή του. Αναζητούμε ανθρώπους που εμπνέονται από το αρχαίο επικό ποίημα του Ομήρου, την Οδύσσεια.

 

Σας ενθαρρύνουμε να καταθέσετε τις προτάσεις και ιδέες σας που συνδέονται με το ταξίδι της ζωής , και τον τρόπο που αυτό το ταξίδι συνδέει τους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προσωπική υπόθεση . Πώς συνδέεται το ατελείωτο ταξίδι του Οδυσσέα με την καθημερινή εμπειρία της ζωής μας σήμερα;  Σκεφτείτε την επιρροή των μύθων και των θρύλων,  τον χώρο και τον χρόνο, το ήθος και την θυσία, για να εκφράσετε τις ιδέες σας, παρουσιάζοντάς και δημιουργώντας την δουλειά σας εμπνευσμένη από αυτό το μοναδικό αρχέτυπο. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν και σε συνεργατικές ομάδες ή να παρουσιάσουν ανεξάρτητες δουλειές.

 

Μέσα: Κατασκευές, ζωγραφική, γλυπτά , χορός, θέατρο, εργαστήρια, εκθέσεις, performance art, προβολές, γκράφιτι, street art

 

Υλικά: Ενθαρρύνουμε τους καλλιτέχνες να χρησιμοποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά και πόρους από το φυσικό περιβάλλον και το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής. Όπως και να έχει, κάθε πρόταση θα αξιολογηθεί ξεχωριστά για τις απαιτήσεις της αναφορικά σε υλικά και απαιτούμενη χρηματοδότηση.

 

Τοποθεσία: Στον κόλπο του Σχίνου στην Κορινθία, μιάμιση ώρα από την Αθήνα, βρίσκεται ένα απομονωμένο και γραφικό μικρό χωριουδάκι. Εκεί εδράζεται τα τελευταία 18 χρόνια το χειροποίητο beach bar Cariocas. Υπάρχουν 6 σκηνές – τοποθεσίες που θα χρησιμοποιήσουμε για την έκθεση των εικαστικών τεχνών στα πλαίσια του 1ου διεθνούς φεστιβάλ Οδύσσεια 2016.

 

The “Lounge Area” είναι ο χώρος χαλάρωσης μέσα στον χώρο του Cariocas. Μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον των άλλων και τα video arts

The “Journey”: Δρόμος – μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία προς την κορυφή του  λόφου που αγκαλιάζει τον κόλπο

The “Spot”: Συγκεκριμένο σημείο στο μονοπάτι με πανοραμική θέα στον κόλπο

The “Stop”: Το ίδιο όπως το “spot”: αλλά με πανοραμική θέα στα Γεράνια όρη

The “Dome”: Στο φυσικό πλάτωμα του λόφου, παραστάσεις, ομιλίες και διάφορες εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα το ξημέρωμα και το ηλιοβασίλεμα

The “Space”: Η παραλία, ο ουρανός και η θάλασσα του κόλπου αποτελούν τον ιδανικό καμβά τόσο για την παρουσίαση δημιουργημάτων land art, όσο και το ιδανικό σκηνικό για λιγότερο στατικές μορφές έκφρασης, όπως ο χορός, η performance art κλπ.

 

Το ανταποδοτικό πακέτο για το δώρο σας στο φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει:

 

2 δωρεάν εβδομαδιαία εισιτήρια για το φεστιβάλ αξίας 280 ευρώ

Δωρεάν μεταφορά από και προς το φεστιβάλ

Διαμονή και διατροφή

Δωρεάν Πρόσβαση σε τέσσερα (4) boat / secret beach parties αξίας 80 ευρώ κατά την διάρκεια του φεστιβάλ

Δωρεάν πρόσβαση στα εργαστήρια

50% έκπτωση στις παράπλευρες δραστηριότητες του φεστιβάλ (κατάδυση, καγιάκ, ραπέλ, κλπ)

Ειδικές τιμές για τα ποτά στο bar

Ευκαιρίες περεταίρω χορηγίας χρηματοδότησης του έργου σας

Αναφορά στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ, με ξεχωριστή παρουσία προφίλ για κάθε καλλιτέχνη

Επαγγελματικό video, φωτογράφηση και συνέντευξη για την δημοσιογραφική κάλυψη και αποδελτίωση του δώρου σας στο φεστιβάλ.

 *εφόσον η δημιουργία σας απαιτεί τεταμένο χρόνο εργασίας ή απαιτεί υλικά ή άλλα πρόσθετα έξοδα, σας παρακαλούμε να τα αναφέρετε στην αίτησή σας.

 

Ένας βασικός κανόνας:

 

Μετά το τέλος του φεστιβάλ αφήνουμε μηδενικό αποτύπωμα στην φύση!

 

Κάλεσμα των Σειρήνων

 

Εικαστικές δράσεις, δρώμενα, εγκαταστάσεις (Land and Space Art), ομιλίες και εργαστήρια, φιλοξενούνται μέσα από μία σειρά πολυάριθμων παράπλευρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Οδύσσεια, με την υποστήριξη της Α.Μ.Κ.Ε «Implode» και επιμελητές τους Βασίλη Ραυτογιάννη, Μαρία Μαρουλάκου, Κωνσταντίνα Ψωμαδάκη, Γιώργο Γεωργίου και Ιφιγένεια Παπαδάτου.

 

Το πρότζεκτ αφορά στην πρόσκληση ανερχόμενων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε να παρουσιάσουν έργα τους με θεματολογία εμπνευσμένη από την Οδύσσεια και τίτλο το «Κάλεσμα των Σειρήνων», καθώς και την τοπική μορφολογία και παράδοση του οικισμού που βρίσκεται στον κόλπο του Σχίνου Κορινθίας, και στον οποίο φιλοξενείται το φεστιβάλ.

 

Η σύνδεση του ήχου και της δύναμης της μουσικής όπως εκφράζεται μέσα από το επικό ποίημα της Οδύσσειας, το αρχέτυπο του «Καλέσματος της Σειρήνας», η έμμετρη απόδοση του αρχέτυπου και η αποτύπωση της καλαισθησίας του μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, η προσφορά στην κοινότητα και η οικολογική συνείδηση, αποτελούν πυλώνες του προγράμματος που φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες στις δράσεις, ώστε να γίνουν κοινωνοί και συνάμα διαμορφωτές μιας ευρύτερης εμπειρίας, που φιλοδοξεί να αναδείξει το κάλλος και την ονειρική διάσταση του εσωτερικού ταξιδιού του καθένα μας, την προσωπική μας Οδύσσεια με στόχο την ανακάλυψη της δικής μας Ιθάκης.

 

Πόσο κοινός μπορεί να είναι αυτός ο εσωτερικός δραματικός προορισμός; Ποιο είναι το όχημα που καθιστά ένα ταξίδι ελεύθερο από κάθε μορφής σύνορα και χρονικούς περιορισμούς; Πώς ο προορισμός γίνεται κοινός τόπος, πηγή ευδαιμονίας για τα έλλογα πλάσματα του είδους; Το αρχέτυπο της προσφοράς της Αγάπης, εκφράζεται καλλιτεχνικά και λειτουργεί ως πνευματικός καταλύτης για την αποφόρτιση από την στατική καθημερινότητα, και την δημιουργία ενός ανάγλυφου εικαστικού μωσαϊκού εμπειριών, με στόχο την επανεφεύρεση του  ταξιδιώτη που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

 

Οι δράσεις θα είναι ανοικτές και ελεύθερης συμμετοχής στο σύνολό τους, με δωρεάν πρόσβαση στο κοινό όλων των ηλικιών.

 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση 3 κυρίως πυλώνων:

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Με αφορμή τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, καθώς δραστηριοποιούνται στο χώρο της σύγχρονης ψηφιακής σύνθεσης, κάνουν χρήση των πιο σύγχρονων εργαλείων, με σκοπό να αντλήσουν το πρωτογενές υλικό του έργου τους από τους φυσικούς ηχητικούς πόρους που προσφέρει η κάθε τοποθεσία. Από το βουνό μέχρι τη θάλασσα και τα αρχαία μνημεία έως το αστικό τοπίο, οι νέοι καλλιτέχνες θα χρησιμοποιήσουν δημιουργικά το φυσικό πλούτο που προσφέρεται στην ευρύτερη περιοχή τoυ Σχίνου Κορινθίας με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και κληρονομιάς.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Επενδύοντας ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη ακαδημαϊκού χαρακτήρα, σημαντικό στοιχείο για τις εικαστικές δράσεις του Φεστιβάλ Οδύσσεια, θα αποτελέσει η παράλληλη δημιουργία, οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων, με στόχο την περαιτέρω πνευματική εγρήγορση και επαγρύπνηση τόσο των ίδιων συμμετεχόντων, όσο και του κοινού που θα έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσει δωρεάν. Τα εργαστήρια θα είναι ανοικτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως γνωστικού επιπέδου και ηλικίας, καθώς δεν απαιτούνται ιδιαίτερες μουσικές ή άλλες γνώσεις παρά μόνο διάθεση για προσωπική τριβή και δημιουργία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συμμετοχή νέων μαθητών, καθώς οι παρουσιάσεις θα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων τόσο στην ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης όσο και στη προώθηση της οικολογικής ευαισθησίας.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Κύριο χαρακτηριστικό του project αυτού είναι η δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου, που συνδυάζει τη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας με τη δημιουργική μουσική , την τεχνολογία και  τις σύγχρονες τάσεις τουρισμού. Στοχεύοντας στη συνεργασία Ελλήνων και ξένων δημιουργών και παραγωγών, κύριο μέλημα του έργου αυτού είναι η προώθηση του παραδοτέου υλικού σε καλλιτεχνικές μονάδες και κοινότητες, καθώς και διεθνείς οργανισμούς μέσα από τους οποίους θα προωθηθεί τόσο το ίδιο το έργο που θα παραχθεί, όσο και ο τοπικός πολιτισμός , ως σύγχρονος τουριστικός προορισμός.

 

Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ, εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Boo Williams live στο launch party του Odyssia Festival
06.12.2016 17:15
Το Odyssia Festival σε συνεργασία με την Αίγλη Γενί Χαμάμ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον Chicago master της house Boo Williams, για ένα εορταστικό launch party την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου από τις 8 το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. O παραγωγός της Αμερικάνικης Strictly Jaz Unit θα έχει στο πλευρό του τους residents του Odyssia festival The Cripples & John Chouliaras.
MONOMETAL Open-Air Festival 2016
05.08.2016 11:00
Το MONOMETAL Open-Air Festival, είναι ένα γεγονός, αποτέλεσμα θετικής ενέργειας, διάθεσης και δραστηριοποίησης για μουσική, όπως ακριβώς τη θέλουμε.
Οι ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος του SeaNema Open Air Film Festival 2016
06.07.2016 13:44
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η διαδικασία επιλογής για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του 2ου SeaNema Open Air Film Festival ολοκληρώθηκε και 8 υπέροχες ταινίες μικρού μήκους από ανερχόμενους Έλληνες σκηνοθέτες θα ταξιδέψουν στην Κεφαλονιά για να διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ!
Odyssia Festival 2016 στο Cariocas Beach
14.06.2016 17:09
Οι ομάδες Need2Soul (UK) και Cariocas Beach Bar (GR) ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διοργάνωση του πρώτου Odyssia Festival στις ακτές του ειδυλλιακού κόλπου Σχoίνου Κορινθίας, προσκαλώντας από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου μερικούς από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες στον κόσμο.
4ο Διεθνές εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας | RE-culture 4: Open call
27.04.2016 11:21
Το 4o Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας | RE-culture 4 επιθυμεί να υποστηρίξει την ευρύτερη αναζήτηση των νέων εικαστικών που ζουν στην Ελλάδα. Στην προσπάθεια αυτή, προκηρύσσει ανοιχτό κάλεσμα/open call σε πολλές από τις θεματικές του.