Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Μουσική Οδύσσεια: Διεθνές Θερινό Σχολείο Μουσικής στο Ναύπλιο

Μουσική Οδύσσεια: Διεθνές Θερινό Σχολείο Μουσικής στο Ναύπλιο

Η ‘ Μουσική Οδύσσεια’, ένα διεθνές θερινό σχολείο μουσικής που διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο Ναύπλιο, από 19 έως 26 Ιουλίου 2016, προσφέρει διδασκαλία παγκόσμιας κλάσης από διεθνώς αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς και ερμηνευτές, σε νέους μουσικούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, διεξάγονται παράλληλες ανοιχτές εκδηλώσεις και συναυλίες στο κοινό του Ναυπλίου. Εκτός από τη διδασκαλία και τις ανοιχτές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα ξεχωρίζει για τη σημαντική υποστήριξη που παρέχει στους ταλαντούχους σπουδαστές, στους οποίους προσφέρει ως βραβεία χορηγούμενες συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη της καριέρας τους στη διεθνή σκηνή

 

Η Ρωσίδα πιανίστρια και καθηγήτρια πιάνου στο Royal College of Music (RCM) του Λονδίνου, Yekaterina Lebedeva, ίδρυσε αυτό το θερινό σχολείο μουσικής για πιάνο και φωνή . Το πρόγραμμα διεξάγεται για 3η συνεχή χρονιά στο Ναύπλιο με τη συμμετοχή 30-40 σπουδαστών από όλο τον κόσμο: το Ην. Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, την  Ουκρανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, το Μεξικό και την Κίνα.

 

Μεταξύ των επισκεπτών-καθηγητών του προγράμματος περιλαμβάνονται διεθνείς αστέρες της μουσικής όπως, η Sumi Jo, η Susan Bullock CBE, η Judith Howarth, η Καθηγήτρια Vanessa Latarche, η Christina Ortiz και η Janina Fialkowska.

 

Η ‘Mουσική Οδύσσεια’ έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το Δήμο Ναυπλιέων, καθώς και με άλλους φορείς στην περιοχή, ενώ συνεργάζεται και με διεθνείς οργανισμούς όπως το φεστιβάλ Young Virtuosi στη Γαλλία, τα ιδρύματα Aspect Foundation, Robert Boas, Talent Unlimited, αλλά και το E.P.T.A. Athens και το Διεθνές Φεστιβάλ Ξηροπήγαδου, που προσφέρουν ευκαιρίες για συναυλίες στους άριστους σπουδαστές.

 

Η Yekaterina Lebedeva, που είναι παντρεμένη με Έλληνα, επέλεξε να λειτουργήσει το σχολείο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο γιατί, όπως λέει και η ίδια: «Είναι μια χώρα που αγαπώ, μια χώρα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές μας αγαπούν και θαυμάζουν την Ελλάδα εξίσου. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που χάρη στη Μουσική Οδύσσεια μπορέσαμε να στηρίξουμε Έλληνες σπουδαστές».

 

Φέτος η Μουσική Οδύσσεια θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο στις 19-26 Ιουλίου, με τη συμμετοχή των παρακάτω διδασκόντων:

 

ΠΙΑΝΟ

Yekaterina Lebedeva, καθηγήτρια πιάνου στο Royal College of Music, καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Οδύσσειας.

Vanessa Latarche, καθηγήτρια πιάνου, διευθύντρια του τμήματος πιάνου και International Chair στο Royal College of Music.

Laurens Patzlaff, καθηγητής πιάνου στα Ωδεία Stuttgart και Lubeck.

 

ΦΩΝΗ

Sumi Jo, διεθνής ντίβα της όπερας που την ανακάλυψε ο Karajan, με ένα εντυπωσιακό ιστορικό διεθνών εμφανίσεων.

Jenny Drivala, διεθνής ντίβα της όπερας στα βήματα της Κάλλας.

Manolis Papasifakis, ρεπετιτέρ, πιανίστας , ακομπανίστας στο διαγωνισμό Μαρίας Κάλλας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ & ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ (ΝΑΥΠΛΙΟ)

 

Τρίτη 19 Ιουλίου

Ωδείο Ναυπλίου 19:15-20:00: Διάλεξη

Η Vanessa Latarche  «μιλάει για, και ερμηνεύει Μπαχ».

 

Τετάρτη 20 Ιουλίου

Δημοτικό Ωδείο, 19:15-20:00: Διάλεξη

Η Jenny Drivala και ο Μανώλης Παπασηφάκης συζητούν για την Όπερα .

 

Πέμπτη 21 Ιουλίου

Βουλευτικό, 21:00: Συναυλία

Με προσκεκλημένους καλλιτέχνες τους Alisa Liubarskaya (τσέλο) και Harry Nowakowsky-Fox (πιάνο).

 

Παρασκευή 22 Ιουλίου

Ωδείο Ναυπλίου 18:00-19:00: Διάλεξη

Η Yekaterina Lebedeva μιλάει για το: «Πώς οι σωστές επιλογές ρεπερτορίου βοηθάνε σε μια δυνατή τεχνική».

Πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα, 21:00: Συναυλία

«Βραδιά Τραγουδιού στο Ναύπλιο».

 

Σάββατο 23 Ιουλίου

Βουλευτικό, 21:00: Συναυλία

«Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με συμμετέχοντες σπουδαστές του προγράμματος.

 

Κυριακή 24 Ιουλίου

Βουλευτικό, 21:00:  Συναυλία

«Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με συμμετέχοντες σπουδαστές στο πρόγραμμα.

 

Δευτέρα 25 Ιουλίου

Βουλευτικό, 21:00: Συναυλία

«Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με συμμετέχοντες σπουδαστές στο πρόγραμμα.

 

Τρίτη 26 Ιουλίου

Βουλευτικό, 21:00: Συναυλία

«Συναυλία λήξης της Μουσικής Οδύσσειας» με τους βραβευμένους σπουδαστές του προγράμματος.

Απονομή Βραβείων από το Δήμαρχο Ναυπλίου.

 

Σχετικά με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Οδύσσειας

 

Η Yekaterina Lebedeva ξεκίνησε την καριέρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα στο South Bank Centre με τη σειρά συναυλιών FRESH το 1999. Έκτοτε έχει δώσει συναυλίες σόλο και με ορχήστρες ή άλλους καλλιτέχνες. Στην Αθήνα εμφανίστηκε ως σολίστ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα έργα στα οποία συνεργάζονται καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία, και για αυτό έχει συνδυάσει τις συναυλίες της με χορό, ποίηση, και εικαστικές τέχνες. Το επόμενο πρόγραμμά της περιλαμβάνει Ισπανική μουσική με λαϊκά νανουρίσματα, χορό φλαμένκο και προβολή ζωγραφικών έργων στο Λονδίνο, την Φρανκφούρτη και την Ισπανία. «Βρίσκω πως αυτές οι συνεργασίες ελκύουν ένα κοινό που μπορεί να μην έχει προηγουμένως εξερευνήσει την κλασική μουσική». 

Σχετικές ειδήσεις
Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής από το Μέγαρο και το Animasyros
06.02.2017 16:41
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δίνοντας έμφαση στη δημιουργική σύνδεση εικόνας και μουσικής και με στόχο την ενίσχυση της κινηματογραφικής μουσικής δημιουργίας, για πρώτη φορά διοργανώνει διαγωνισμό πρωτότυπης σύνθεσης σε μικρού μήκους φιλμ animation σε συνεργασία με το ιδιαίτερα επιτυχημένο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Βιωματικές Μουσικές Δράσεις: νέο εργαστήριο στη Μουσική Βιβλιοθήκη
05.01.2017 17:26
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό της «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» στο πλαίσιο της συμβολής της στη δια βίου μάθηση.
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Το πρόγραμμα της Μουσικής Βιβλιοθήκης για τις ημέρες του Πάσχα
21.04.2016 16:28
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τις ημέρες πριν και μετά το Πάσχα παιδικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις και συναυλίες.