Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Λία Τσολάκη: FLUX

Λία Τσολάκη: FLUX

Εξερευνώντας τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ σωμάτων και αρχιτεκτονικής, θεατών και performer, θηλυκού και αρσενικού, διακρίνει κανείς επόπτες και εποπτευόμενους.

 

Ο επόπτης.

Αυτός που κοιτάει. Θα μπορούσε να είναι το κοινό, οι θεατές . Θα μπορούσε να είναι και ο καλλιτέχνης. Στην προκειμένη περίπτωση, οι θεατές γίνονται performer, οι performer σχήματα, ο άνδρας γυναίκα, η γυναίκα άντρας και η αρχιτεκτονική πρώτη ύλη.

 

Η παράσταση FLUX εντοπίζεται σε αυτές τις ρωγμές. Στον ενδιάμεσο χώρο δηλαδή.

 

Εκεί που μπορεί κανείς να είναι και να μην είναι. Εκεί που μπορεί να μην ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εκεί που όλα βρίσκονται υπό κατασκευή. Παίζοντας με την εμφάνιση και την εξαφάνιση.

 

Ο Επόπτης για να δει χρησιμοποιεί τη φαντασία του, τους πόθους του, τους φόβους και τις προβολές του. Γίνεται προφήτης και μάγος. Είναι ανοιχτός στην αλλαγή, βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση μεταμόρφωσης. Ανταλλάζοντας συνεχώς ρόλους, γίνονται όλοι και επόπτες και εποπτευόμενοι.

 

Καλή τύχη FLUX. Κι ας μην έχεις ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος.

 

Info: Η Λία Τσολάκη έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν μόνιμη χορογράφος του γερμανού σκηνοθέτη Peter Stein, κάνοντας χορογραφίες στην Επίδαυρο, στη Νέα Υόρκη, στη Σεούλ, στη Ρώμη, στη Μόσχα κ.α. Η πρώτη προσωπική χορογραφική παραγωγή της Λίας Τσολάκη ήταν το 2012, το “PARKing”. Το "PARKing" παρουσιάστηκε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κι επαναλήφθηκε τον Μάιο του 2013 στο θέατρο Βυρσοδεψείο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Arc for Dance. Η δεύτερη παραγωγή της, "aROUND", παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ νέων χορογράφων τον Φεβρουάριο του 2015. Η τρίτη προσωπική παραγωγή της Λίας Τσολάκη, “Sunday", ξεκίνησε ως work in progress τον Οκτώβριο του 2014. Πρόκειται για μια συνεργασία με τη μουσικό και συνθέτρια Robyn Schulkowsky, σε παραγωγή του Ινστιτούτου Goethe Αθηνών. Η τέταρτη προσωπική της παραγωγή, "FLUX”, θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου 2016. Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ.

 

Φωτογραφία @Ιωάννα Χατζηανδρέου

 

 

*Προδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 36

Σχετικές ειδήσεις
Κατερίνα Κασιούμη: 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
08.07.2016 14:55
Θυμάμαι σαν παιδί να περπατάω στους δρόμους των Ιωαννίνων, πηγαίνοντας από το ένα μάθημα στο άλλο, με αγωνία, να προλάβω… και ένα σύννεφο σκέψεων πάνω από το κεφάλι μου για το αν έχουν νόημα όλα αυτά… Αναρωτιόμουν αν όλη αυτή η γνώση θα ησύχαζε την αγωνία που όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και τα μικρά παιδιά, έχουν για το μέλλον. Το μόνο μάθημα στο οποίο πήγαινα ανάλαφρα, νιώθοντας κάτι μαγικό να συμβαίνει, ήταν το μάθημα του χορού. Ήδη από τη διαδρομή, πηγαίνοντας, περπατούσα με ένα διαφορετικό τρόπο, με έναν τρόπο σαν να με πήγαινε κάποιος άλλος εκεί που εγώ ήθελα.
Κατερίνα Φώτη: Για εκείνη την μικρή στιγμή ακινητοποίησης του χρόνου...
27.04.2016 16:18
Πριν από μερικά χρόνια, βρέθηκα να συλλέγω πληροφορίες από πολλαπλές πηγές για το χορό του μηχανικού, παραδοσιακό χορό της Καλύμνου. Το νησί αυτό ζει με τον τρόπο ζωής των σφουγγαράδων, αποκαλούμενων εκεί μηχανικών. Παλιότερα, η αναχώρηση και η επιστροφή τους είχε μια σχεδόν θρησκευτική τελετουργία. Οι γυναίκες, όταν αναχωρούσαν τα καΐκια, φορούσαν όλες λευκά τσεμπέρια στα μαλλιά για να είναι τυχερό το ταξίδι των οικείων τους.
Εύη Σούλη: Αστικές ουτοπίες σε κατάρρευση
20.04.2016 17:30
Μη τόποι, άχρονοι, φανταστικοί, ιδανικές κοινωνίες με τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. Χαμένες Ατλαντίδες στα βάθη των θαλασσών. Ιδεολογίες για το καλό και το δίκαιο, το ηθικό και το ορθό. Κριτικές και αναλύσεις και θεωρίες. Προσπάθειες και απογοητεύσεις. Το τείχος του μίσους και ο Cave στα φτερά του Έρωτα. Μητέρες με όνειρα και εφηβικά παιχνίδια. Έρωτες και καταρρεύσεις και ξανά έρωτες. Ώρα μηδέν, κενό.
Inner Movers: Ανακαλύπτοντας το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης…
13.04.2016 11:27
Νέοι προβληματίζονται, επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, κινούνται και μετακινούνται από τη θέση τους για να ανακαλύψουν το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης. Το project Inner Movers είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους με θέμα τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες και συγκεκριμένα την τέχνη του videodance και της site-specific performance.
Μαριάννα Βαρβιάνη: Η ιδέα πίσω από το ‘Vortex’
15.03.2016 13:47
Πριν από δυο χρόνια περίπου καθόμουν σε ένα πεζούλι ενός πανηγυριού στην Ικαρία και παρακολουθούσα τον κόσμο να χορεύει. Χόρευαν, ακολουθώντας ένα σπειροειδές σχήμα, χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους και το σχήμα που ακολουθούσαν έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε αρχή και τέλος, ότι θα μπορούσε να κινείται έτσι για πάντα.