Εξερευνώντας τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ σωμάτων και αρχιτεκτονικής, θεατών και performer, θηλυκού και αρσενικού, διακρίνει κανείς επόπτες και εποπτευόμενους.

Ο επόπτης.

Αυτός που κοιτάει. Θα μπορούσε να είναι το κοινό, οι θεατές. Θα μπορούσε να είναι και ο καλλιτέχνης. Στην προκειμένη περίπτωση, οι θεατές γίνονται performer, οι performer σχήματα, ο άνδρας γυναίκα, η γυναίκα άντρας και η αρχιτεκτονική πρώτη ύλη.

Η παράσταση FLUX εντοπίζεται σε αυτές τις ρωγμές. Στον ενδιάμεσο χώρο δηλαδή.

Εκεί που μπορεί κανείς να είναι και να μην είναι. Εκεί που μπορεί να μην ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εκεί που όλα βρίσκονται υπό κατασκευή. Παίζοντας με την εμφάνιση και την εξαφάνιση.

Ο Επόπτης για να δει χρησιμοποιεί τη φαντασία του, τους πόθους του, τους φόβους και τις προβολές του. Γίνεται προφήτης και μάγος. Είναι ανοιχτός στην αλλαγή, βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση μεταμόρφωσης. Ανταλλάζοντας συνεχώς ρόλους, γίνονται όλοι και επόπτες και εποπτευόμενοι.

Καλή τύχη FLUX. Κι ας μην έχεις ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος.

Info: Η Λία Τσολάκη έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν μόνιμη χορογράφος του γερμανού σκηνοθέτη Peter Stein, κάνοντας χορογραφίες στην Επίδαυρο, στη Νέα Υόρκη, στη Σεούλ, στη Ρώμη, στη Μόσχα κ.α. Η πρώτη προσωπική χορογραφική παραγωγή της Λίας Τσολάκη ήταν το 2012, το “PARKing”. Το “PARKing” παρουσιάστηκε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κι επαναλήφθηκε τον Μάιο του 2013 στο θέατρο Βυρσοδεψείο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Arc for Dance. Η δεύτερη παραγωγή της, “aROUND“, παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ νέων χορογράφων τον Φεβρουάριο του 2015. Η τρίτη προσωπική παραγωγή της Λίας Τσολάκη, “Sunday“, ξεκίνησε ως work in progress τον Οκτώβριο του 2014. Πρόκειται για μια συνεργασία με τη μουσικό και συνθέτρια Robyn Schulkowsky, σε παραγωγή του Ινστιτούτου Goethe Αθηνών. Η τέταρτη προσωπική της παραγωγή, “FLUX”, θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου 2016. Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ.

 

Φωτογραφία @Ιωάννα Χατζηανδρέου

*Προδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 36