Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Before my very eyes: Έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη

Before my very eyes: Έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ» φιλοξενεί την έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου, με τίτλο "Before my very eyes", η οποία συμμετέχει στο φεστιβάλ ATHENS JEWELRY WEEK. Το φεστιβάλ αυτό φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα δώσει μια ουσιαστική νέα πνοή στο χώρο της σύγχρονης κοσμηματοποιίας στην Ελλάδα. Οι εκθέσεις του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ώρα 19:00, και θα διαρκέσει έως 28 Ιουλίου 2016.

 

Σε αυτήν την έκθεση, η Ιωάννα Νατσίκου εξερευνά τη σχέση του σώματος με το αντικείμενο/κόσμημα, διατηρώντας μια κοινωνικό-ανθρωπολογική προσέγγιση. «Το πρόσωπο αποκαλύπτει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τον χαρακτήρα μας: παρακμή, έπαρση, μεγαλοψυχία, ταπεινότητα, τόλμη, μεγαλομανία, αίσθηση, μέτρο, οδύνη, χαρά. Αυτή η άμεση, έμφυτη, μη λεκτική επικοινωνία με συναρπάζει. Μια αινιγματική γλώσσα που προϋπάρχει των λέξεων και των λογικών απαντήσεων, μια 'αγνή' μορφή σωματικής επικοινωνίας.

 

Οι στρώσεις χαρτιού και μαλλιού αλληλεπικαλύπτονται και, έτσι άρρηκτα δεμένες, σχηματίζουν προοδευτικά αυτούς τους χαρακτήρες, ενώνοντας το πραγματικό με το μυθικό. Με αυτά τα πορτρέτα επιζητώ να εξερευνήσω την ευάλωτη πλευρά της ανθρώπινης φύσης και πώς μπορεί το κόσμημα, ως μέσο, να λειτουργήσει από μία μικροκοινωνιολογική προοπτική.

 

Μπορεί, λοιπόν, το κόσμημα να επηρεάσει την κατά πρόσωπο επικοινωνία και να γίνει ένα μέσο για τη βαθύτερη κατανόηση του πολιτισμού μας και του εαυτού μας;»

 

Η Ιωάννα Νατσίκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων (Ιταλία, 1993-1995) και Ιστορία της Τέχνης (Αθήνα, 1995-1997). Το 2010, ξεκίνησε τις σπουδές της στο κόσμημα, στη σχολή Mokume στην Αθήνα. Το 2013 πήρε το πτυχίο της (BFA) με ειδίκευση στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα από την Αlchimia Contemporary Jewelry School στη Φλωρεντία. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια με τους Charon Kransen, Ruudt Peters και Jorge Manilla. Από τo 2013, έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ολλανδία (Gallery Marzee, Sierrad), στη Βαρκελώνη (Joya) και στην Αθήνα. To 2016, πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση στα πλαίσια της Schmuck στο Μόναχο. Σήμερα η Ιωάννα παραδίδει σεμινάρια πάνω στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Olivier Descotes αποχωρεί από τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη
14.10.2016 15:39
O Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κύριος Olivier Descotes και η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Mπενάκη αποφάσισαν από κοινού τη λύση της συνεργασίας τους.
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Αrticulations: έκθεση του Χρήστου Παπλωματά στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
23.03.2016 11:19
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη φιλοξενεί την έκθεση του Χρήστου Παπλωματά, με τίτλο “Articulations”. Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.
Επαναστροφή: έκθεση της ομάδας Θίς στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
28.01.2016 17:04
Ο κύκλος εκθέσεων με τίτλο Αναζητήσεις στην ύλη, που οργανώνει το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, έχει σαν στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από το χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.
O Olivier Descotes, νέος Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
18.01.2016 09:50
Εκ μέρους της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, έχω τη χαρά να ανακοινώσω το διορισμό του κυρίου Olivier Descotes (Ολιβιέ Ντεκότ), υπευθύνου καλλιτεχνικής δημιουργίας του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας, στη θέση του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.