Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το ΚΘΒΕ στο εργαστήριο του Ludovic Lagarde στη Ρεν (Reims) της Γαλλίας

Το ΚΘΒΕ στο εργαστήριο του Ludovic Lagarde στη Ρεν (Reims) της Γαλλίας

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, της οποίας είναι μέλος από το 1996, έδωσε το ‘παρών’ και στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Ρεν της Γαλλίας από τον γνωστό σκηνοθέτη Ludovic Lagarde.

Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Ε.Θ.Ε. σε συνεργασία με την Comédie de Reims, και χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Creative Europe’, στο πλαίσιο της Αποκεντρωμένης Ακαδημίας της Ένωσης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και συνδημιουργίας νέων καλλιτεχνών από ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2016 βρέθηκε στο θέατρο της Ρεν, η νεαρή ηθοποιός του ΚΘΒΕ Χρύσα Τουμανίδου, με πέντε ακόμη ηθοποιούς από την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, για να δουλέψουν από κοινού σε κείμενα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους συγγραφείς και σκηνοθέτες, Φαλκ Ρίχτερ.

Η Χρύσα Τουμανίδου αναφέρει: “Ο Ludovic μας είπε ότι επέλεξε το έργο Small town boy του Falk Richter για να δουλέψουμε μαζί! Διαβάσαμε το κείμενο , σύγχρονο,πολιτικό, σχεδόν μη θεατρικό, με αναφορές στο τώρα, το σήμερα της Ευρώπης. Θέματα όπως η μοναξιά, η μη επικοινωνία, ο ρατσισμός και άλλα, που σήμερα βιώνουμε και αποτυπώνουν το πώς έχουν επηρεαστεί οι ανθρώπινες σχέσεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης. Μας εξήγησε ότι στο Gorki theatre στο Βερολίνο που ανεβάζει ο Richter τα έργα του, οι θεατές είναι υποψιασμένοι για το τι πρόκειται να δουν. Ο Ludovic επέλεξε 4 μονολογικά κομμάτια, δύο  για γυναίκες και δύο για άντρες, πάνω στα οποία θα δουλεύαμε τις επόμενες μέρες. Ήτανε μια προσπάθεια και έρευνα για το πώς αυτα τα κείμενα μπορούσαν να πάρουν μια πιο θεατρική μορφή! Οι πρόβες ξεκινούσαν στις έντεκα το πρωί και τελειώναμε περίπου στις οκτώ το βράδυ, με ένα διάλειμμα μιας ώρας το μεσημέρι για φαγητό”.

Όσο για την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη στην οποία βρέθηκε: “Το πολύ όμορφο ήταν ότι ήμασταν μικρή ομάδα, περνούσαμε όλη τη μέρα μαζί κι όλα τα παιδιά ήταν πολύ συνεργάσιμα, ευγενικά και πραγματικά θέλανε να γνωρίσουν συνεργάτες από άλλες χώρες και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Φυσικά, σε όλο αυτό δεν έλειπαν οι συζητήσεις για το πώς οι χώρες μας βιώνουν αυτή τη στιγμή την ευρωπαική κρίση...ε... εκεί ήμουν πρωταγωνίστρια!”

Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκτός από την ηθοποιό του ΚΘΒΕ οι:

Maria Teresa Campus, Italy
Ruggero Franceschini, Italy
Kata Bach, Hungary
Delyan Plamenov Iliev, Bulgaria

Βοηθός: Sophie Engel

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει αδιάλειπτα στις δραστηριότητες της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και μάλιστα αυτόν τον καιρό εκπροσωπείται στην ομάδα νέων ηθοποιών της Ένωσης, ISO Group, από την επίσης νεαρή ηθοποιό Αίγλη Κατσίκη σε ένα εργαστήριο που πραγματοποιείται στο θέατρο  Σφουμάτο (Sfumato Laboratory) στη Σόφια.

PHOTO: (Από αριστερά προς δεξιά) Delyan Plamenov Iliev (Bulgaria)-Ruggero Franceschini (Italy)-Χρύσα Τουμανίδου (Ελλάδα, ΚΘΒΕ)- Ludovic Lagarde (σκηνοθέτης, διοργανωτής του σεμιναρίου)-Kata Bach (Hungary)- Maria Teresa Campus (Italy).

Σχετικές ειδήσεις
Εορταστικές δράσεις και εκδηλώσεις από το ΚΘΒΕ για μικρούς και μεγάλους
09.12.2016 17:28
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας στο εορταστικό κλίμα των ημερών, προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.
Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο
15.09.2016 13:28
Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.
Νέο Σεμινάριο/Εργαστήριο συγγραφής σεναρίου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος
23.08.2016 13:39
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προσφέρει ένα επιπλέον σεμινάριο που θα λάβει χώρα στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για όσους δεν πρόλαβαν να το παρακολουθήσουν τις δυο προηγούμενες φορές.
Διπλό Θεατρικό Εργαστήριο από τον Δημήτρη Καρατζιά στον Πολυχώρο Vault
25.07.2016 09:47
Ένα διπλό θεατρικό εργαστήριο, για ερασιτέχνες αλλά και για νέους ηθοποιούς ξεκινάει την ερχόμενη σεζόν στον Πολυχώρο Vault με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά.
Art - Athina: Κάλεσμα εθελοντών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του KIDS LAB
21.04.2016 16:18
Θέλεις να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου συμμετέχοντας ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της φετινής Art-Athina;