Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα προβληθεί η ταινία No Man is an Island, ένα ντοκιμαντέρ του Tim De Keersmaecker, στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων Πολιτικό Σινεμά.

Σύνοψη

Ο δόκτωρ Μπαρτόλο αναλαμβάνει τη φροντίδα του Ομάρ, ενός δεκαοκτάχρονου μετανάστη από την Τυνησία που βρέθηκε στις ακτές της Λαμπεντούζα. Του προσφέρει μια οικογένεια, ένα σπίτι και μια θέση διερμηνέα στο τοπικό κέντρο κράτησης. Ο Άνταμ, ένας δεκαεξάχρονος από την Γκάνα «υιοθετείται» από τον διευθυντή ενός ξενοδοχείου στο νησί και μπορεί να δουλέψει ως θαλαμηπόλος. Και τα δύο αγόρια στάθηκαν τυχερά. Ή μήπως όχι; Τι είναι η Λαμπεντούζα, μια γη της Επαγγελίας ή μήπως μια φυλακή στη Μεσόγειο; Δύο μοναδικές ιστορίες υιοθεσίας αποκαλύπτουν τον αγώνα για ελευθερία τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και των νεοαφιχθέντων. Την ίδια στιγμή, η Λαμπεντούζα συμβολίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα την πρόκληση της πραγματικής ενσωμάτωσης.

 

Διάρκεια 70′, Βέλγιο 2015

Στα Ιταλικά, Αραβικά και Ακάν με ελληνικούς υπότιτλους.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένους τους: Ιωάννα Τσέτικα (Υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων “After School – Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά μεταναστών και προσφύγων”),  Όλγα Θεοδωρικάκου (Ιδρυτικό μέλος και συντονίστρια Refugees Welcome) και Λευτέρη Παπαγιαννάκη (Αντιδήμαρχο Μεταναστών και Προσφύγων, Δήμος Αθηναίων).

Διοργάνωση: Ίδρυμα Friedrich Ebert fes-athens.org

Επιμέλεια: Δήμητρα Κουζή kouziproductions.com

Βιογραφικό

Ο Tim De Keersmaecker γεννήθηκε το 1975 και, πριν σπουδάσει κινηματογράφο, δούλευε ως θεραπευτής και νοσοκόμος σε ένα ψυχιατρικό κέντρο. Εκεί, εργάστηκε πέντε χρόνια με ανθρώπους κυρίως με διαταραχές προσωπικότητας. Το 2007, ξεκίνησε την καριέρα του ως κινηματογραφιστής, συμμετέχοντας με ταινίες του σε πολλά σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, όπως IDFA και Visions du Réel, ενώ βραβεύτηκε από το Flanders Audiovisual Fund. Από το 2013, συνδυάζει τη δουλειά του ως κινηματογραφιστής με ένα διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών με θέμα την απεικόνιση της πραγματικότητας μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Πολιτικό Σινεμά – μια σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα

Υπό τον τίτλο Πολιτικό Σινεμά, ξεκίνησε το καλοκαίρι 2015 μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου προβάλλονται ταινίες για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη και προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών. Επιμέλεια προβολών και εκδηλώσεων: Δήμητρα Κουζή (Kouzi Productions).

Μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας εδώ.