Ο Σταμάτης Κραουνάκης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου θα βρεθεί με την Ελένη Ουζουνίδου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 15 και 16 Ιουλίου 2016, με την παράσταση «8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1838 – Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα».

«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε»

«Ένα θέμα για το Φεστιβάλ. Το μυαλό μου πήγε αμέσως  σ’ ένα κείμενο που χρόνια με γυροφέρνει: το λόγο του Κολοκοτρώνη στα Ελληνόπουλα.

Με την Ελένη Ουζουνίδου μας συνδέει κοινός χρόνος εργασίας σε πολλά και διαφορετικά. Αριστοφάνης, Λούλα Αναγνωστάκη, Ντάριο Φο.

Γνωρίζω καλά τον ήχο και το μέτρο της.

Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο προφορικό κείμενο του Γέρου του Μωριά είναι απόλυτα χρήσιμο ν’ ακουστεί στις μέρες μας. Και μάλιστα στην καρδιά του Μωριά. Στο υπέροχο και τόσο γνώριμό μου πια αρχαίο θέατρο της Παλιάς Επιδαύρου, τη Μικρή Επίδαυρο.

Η μικρή πενταμελής ομάδα των σταθερών μου συνεργατών ηθοποιών –τραγουδιστών  θα συνοδεύσει με μέλος και όρχηση την εκλεκτή  πρωταγωνίστρια.

Στο πιάνο θα συνοδεύσω ο ίδιος».                      

Σταμάτης  Κραουνάκης , Μάιος 2016.

Η πνευματική  παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά –  η ιστορική του ομιλία στην Πνύκα για τα Ελληνόπουλα- η επικαιρότητα των νοημάτων του Λόγου, πηγή σκέψεων και διδαγμάτων και η συμβολή του αγράμματου αυτού ήρωα της επανάστασης στην αφύπνιση του Ελληνικού Γένους, στάθηκε η αφορμή έμπνευσης για το Σταμάτη Κραουνάκη να προσεγγίσει το Λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και να δημιουργήσει μία μελοποιημένη παράσταση, ειδικά διαμορφωμένη για το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Μεταξύ άλλων, σύμβολα και συμβολισμοί του κειμένου της Ομιλίας αναδεικνύονται στην παράσταση: το σημείο εκφώνησης του Λόγου στα βράχια της Πνύκας, το 1838, είναι το ίδιο σημείο, όπου οι αρχαίοι ρήτορες έβγαζαν τους δικούς τους λόγους.

Ο αγράμματος ήρωας συμβάλλει στην πνευματική αφύπνιση του Έθνους.

Στην παράσταση συμμετέχουν και μουσικά ερμηνεύουν, αλφαβητικά, οι:

Χρήστος Γεροντίδης

Σάκης Καραθανάσης

Κώστας Μπουγιώτης

Γιώργος Στιβανάκης

και ο Χάρης Φλέουρας

Στο μπουζούκι ο Βάιος Πράπας

Συντελεστές:

Μουσική Σύνθεση και Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης

Εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Ξένος

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Ήχος: Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Artwork αφίσας: Δημήτρης Αρβανίτης

Παραγωγή: Ελένη Συροπούλου

Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη