Στα πλαίσια της παγκόσμιας ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων 2016,  οι δύο ναυτιλιακές δυνάμεις Maersk Broker Ltd. και η Chartworld Shipping Co. συνδιοργάνωσαν  στη Blender Gallery μία μοναδική εκδήλωση στις 8 Ιουνίου, με αφορμή την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση “ Gifts of Poseidon “.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι:

Φίλιππος Τσιάρας, Διονύσιος Φραγκιάς και Νίκος Νικολάου

Ο Φίλιππος Τσιάρας, καταξιωμένος Έλληνας καλλιτέχνης, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο βιογραφικό του και έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία διεθνώς, παρουσιάζει στην έκθεση “Gifts of Poseidon”, την σειρά “Acqua Antica”. Τα “Αρχαία Νερά”, κατά τον Τσιάρα, συμβολίζουν την αρχή της δημιουργίας. Μέσα από τους ζωγραφικούς πίνακες και τα γλυπτά του, μεταβάλλει τη μορφή των στοιχείων του νερού και του φωτός, προσδίδοντάς τους διαφορετική υπόσταση, αφήνοντας έτσι τον θεατή να τα αντιληφθεί όπως εκείνος θέλει. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, αναζητά πάντα καινούργιους τρόπους να αναδείξει τη δύναμη του νερού, στη ζωή αλλά και στην τέχνη, χαρίζοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα από ένα συνδυασμό χρωμάτων και υλικών.  Στον υπερρεαλιστικό μικρόκοσμο του Τσιάρα το φώς εναλλάσσεται με το νερό σε μία ιεροτελεστική ένωση. Ο Τσιάρας δεν περιορίζεται σε μία τεχνική; αντιθέτως πειραματίζεται με το γυαλί, την γλυπτική και τη ζωγραφική, δημιουργώντας μία μοναδική συλλογή, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων.

Ο Διονύσιος Φραγκιάς ζει και εργάζεται στην Νεα Υόρκη. Χαρακτηριστικό της δουλειάς του, είναι η εικονογράφηση πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, το περίγραμμα των οποίων διηγείται ιστορίες διαφορετικές των ζωγραφικών αναπαραστάσεων τους. Για την σειρά “Vessel”, η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την έκθεση “Gifts of Poseidon”, ο καλλιτέχνης ανέτρεξε στις παιδικές του αναμνήσεις από τη γενέτειρά του Κεφαλλονιά, έναν τόπο με έντονη κουλτούρα και παράδοση στη ναυτιλία. Γιος καπετάνιου, από πολύ μικρή ηλικία ζωγράφιζε πλοία, τα οποία άλλαζαν μορφή και πέρα από μεταφορικό μέσο, γίνονταν το μέσο της φαντασίας και τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης του. Τα πλοία αποκτούν προσωπικότητα και χαρακτήρα, καθώς ο Φραγκιάς διατηρεί τις ιστορίες που έπλαθε για το καθένα από παιδί. Τα έργα της σειράς, υβρίδια γλυπτών και επιτοίχιων ζωγραφικών έργων, έχουν ως βασικά θεματικά στοιχεία τα θαλάσσια τοπία και χρώματα, αλλά και ποικίλα εμβλήματα τα οποία είναι συνδεδεμένα άρρηκτα με τον κόσμο της ναυτιλίας. Σιλουέτες επιβλητικών πλοίων, προπελών και πειρατικών σημαίων συνδυάζονται με αφαιρετικές, οργανικές συνθέσεις.

Ο Νίκος Νικολάου, καταξιωμένος fashion photographer, ο οποίος για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με επώνυμους σχεδιαστές μόδας και στυλίστες, σε περιοδικά μόδας και στην καλλιτεχνική φωτογραφία στο χώρο της διαφήμισης, έχει στο δυναμικό του ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Στην ομαδική έκθεση “Gifs of Poseidon”, παρουσιάζει την σειρά “Υδάτινα Όνειρα”, στην οποία η γυναίκα γίνεται σύμβολο σαγήνης και εναρμονίζεται πλήρως με το υδάτινο περιβάλλον. Ο ψυχρός φωτισμός και η δραματοποιημένη κινησιολογία των απεικονίσεων, παραπέμπουν σε μία διαφορετική ανάγνωση, στην οποία εξυμνείται η γυναικεία ομορφιά και η θηλυκότητα. Οι φωτογραφίες αποτυπώνονται πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, οι οποίες αναπαριστούν τους υδάτινους κόσμους και αναδεικνύονται μέσα στις κορνίζες τους. Οι εξωτερικές δέσμες τεχνητού ή φυσικού φωτός αντανακλώνται πάνω στις πλάκες αλουμινίου, προσδίδοντας στα έργα επιπλέον κίνηση, ζωντάνια και θεατρικότητα, πέραν αυτής που διακρίνει τη θεματική τους.