Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαιολογία και Νεότερη Ιστορία: εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογία και Νεότερη Ιστορία: εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τα αρχεία και οι αποθήκες των μουσείων κρύβουν λησμονημένες ιστορίες. Συχνά προσφέρουν την άκρη του νήματος για να στοιχειοθετηθούν αφηγήσεις γύρω από αντικείμενα και ανθρώπους, που έζησαν γεγονότα της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας και οι μοίρες τους συναντήθηκαν με αναπάντεχο και μερικές φορές βίαιο τρόπο. Τέτοιες αναπάντεχες συναντήσεις θα μοιραστούμε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων που προηγείται (9 Ιουνίου).

Επίκεντρο της εκδήλωσης είναι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» σε παραγωγή και σκηνοθεσία Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη. Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε στο φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux), που πραγματοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας στη Μικρά Ασία, αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων Φωκαέων, ιδρυτών της πόλης της Μασσαλίας τον 6ο αιώνα π.Χ., και υπήρξε μάρτυρας του διωγμού του ελληνικού πληθυσμού από τις πατρογονικές τους εστίες τον Ιούνιο του 1914. Το φωτογραφικό αρχείο ανακαλύφθηκε το 2005 στο Παρίσι από τον ιστορικό φωτογραφίας Δρ Χάρη Γιακουμή, ο οποίος μετά από συστηματική έρευνα στα αρχεία του Λούβρου, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και της Βιβλιοθήκης της Μασσαλίας, ένωσε τα κομμάτια της ιστορίας, προκειμένου να παρουσιαστεί αυτός ο άγνωστος για πολλούς διωγμός μέσα από τις μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ.

Η αρχαιολόγος και υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Μαρία Χιδίρογλου θα μας ταξιδέψει λίγα χρόνια αργότερα, στα γεγονότα του 1922 και τις μνήμες που μεταφέρουν οι σχετικές συλλογές του μουσείου με προέλευση τη Μικρά Ασία και τις ανασκαφές Κουρουνιώτη.

Για ένα από τα αντικείμενα που ήρθαν από την άλλη όχθη του Αιγαίου, το «Προσφυγάκι», γλυπτό του 1ου αι. π.Χ. που βαφτίστηκε έτσι λόγω της νεότερης ιστορίας του, θα μας μιλήσει από μια άλλη σκοπιά ο Δρ Χρήστος Μπουλώτης, ο συγγραφέας του τρυφερού και πολυαγαπημένου παραμυθιού «Το άγαλμα που κρύωνε».

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Μαρία Λαγογιάννη, ενώ στο τέλος των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ Ανιές Σκλάβου, Στέλιο Τατάκη και Χάρη Γιακουμή.

Γεγονότα στη Φώκαια 2014
Διάρκεια: 50’ | Έτος Παραγωγής: 2014

Παραγωγή- Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης
Μουσική: Μάριος Γληγόρης

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και Βραβείο μοντάζ 9ου φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ «Χαλκίδα 2015», Βραβείο «Μνήμες της Μεσογείου» (Memoires de Méditerranée) – Φεστιβάλ Primed, Μασσαλία 2015

Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά και στα γαλλικά με ελληνικούς και γαλλικούς υποτίτλους.

Σχετικές ειδήσεις
Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια: αναγνώσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό
26.01.2017 10:09
Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!
Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
19.12.2016 10:28
Αποχαιρετώντας το επετειακό έτος του 2016 και υποδεχόμενοι το 2017, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, όπου τον πρώτο λόγο έχουν η μουσική και η δημιουργικότητα. Μια ευκαιρία να γνωρίσετε το μουσείο αλλιώς και να μοιραστείτε τη χαρά των Χριστουγέννων με νότες και χρώματα.
Σχέδιο και χρώμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
08.08.2016 13:32
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας προσκαλεί σε καλλιτεχνικά μαθήματα σχεδίου και χρώματος, με θέματα εμπνευσμένα από τις πλούσιες Συλλογές του.
Ο κρατήρας της μάχης εκτίθεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
25.07.2016 10:41
Για πρώτη φορά από την ημέρα της ανακάλυψής του –πριν από 140 χρόνια- θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο κρατήρας της μάχης, μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του.
Η Οδύσσεια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
09.05.2016 15:24
Μια ολοήμερη δημόσια θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου από τo Εθνικό Θέατρο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.