Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Κώστας Ανδρέου - Post mortem

Κώστας Ανδρέου - Post mortem
Περισσότερα από 60 έργα του μεγάλου γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Ανδρέου θα έχει την τύχη να δει το Ελληνικό κοινό στην αναδρομική έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ελλάδος: Κώστα Ανδρέου.

Ο Κώστας Ανδρέου ήταν ένας πολύ σημαντικός απόδημος Έλληνας καλλιτέχνης που απέσπασε τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις, κυρίως στην χώρα, που εργάστηκε επί μισό αιώνα, την Γαλλία.  Γλύπτης, ζωγράφος, χαράκτης, κατασκευαστής κοσμημάτων, μακετών και εφευρέτης τεχνικών, ένας καλλιτέχνης σχεδόν αυτοδίδακτος με περισσότερες από 250 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, μια τεράστια βιβλιογραφία, αμέτρητα βραβεία και τιμές και ο μοναδικός Έλληνας που αποκόμισε το βραβείο Α. Pevsner.

Σε εκείνον ανατέθηκε από τον Le Corbusier να μετατρέψει σε τρισδιάστατο το σχέδιο του Le Modulor, σχέδιο που αποτέλεσε την μετρική βάση της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Η επιτυχής ανάγλυφη απεικόνιση αυτού του σχεδίου ήταν εκείνη που έκανε τον μεγαλο Αρχιτέκτονα Le Corbusier να πει πως ο Ανδρέου κατάφερε να μπει μέσα στην ίδια του την σκέψη.

Σχετικές ειδήσεις
Αποχαιρετισμός στο ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Ιωάννου
14.02.2017 13:26
Απεβίωσε χθες σε ηλικία 90 χρόνων ο γνωστός ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου. Τα τελευταία χρόνια λόγω σοβαρής ασθένειας είχε εγκαταλείψει τα τελάρα, τα χρώματα, τα πινέλλα. Ως το 2008 όμως που ήταν ενεργός είχε συμπληρώσει 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην εικαστική ζωή του τόπου.
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με την ζωγράφο Μαρία Φιλοπούλου στον Ιανό
17.11.2016 12:42
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τη ζωγράφο των βιωμένων προσωπικών παραδείσων και των συνόρων της ευτυχίας, Μαρία Φιλοπούλου.
Κώστας Παπανικολάου: Ανα-δρομή, έκθεση από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
16.11.2016 12:40
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στη Φωκίωνος Νέγρη 16 η έκθεση «Κώστας Παπανικολάου: Aνα-δρομή». Στην έκθεση παρουσιάζονται 32 από τα 75 έργα του Κώστα Παπανικολάου που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Κώστας Λούστας - Ζωγραφική (1933-2014): έκθεση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα
05.10.2016 10:41
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Το Σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο: παρουσίαση βιβλίου και έκθεση του Κρίστιαν Μπρέσνεφ
17.05.2016 11:44
Οι Εκδόσεις Τσιγαρίδα μας προσκαλούν την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 19:30 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κρίστιαν Μπρέσνεφ με τίτλο «Το Σπίτι του Ζωγράφου στη Σίφνο». Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση εικαστικών του Κρίστιαν Μπρέσνεφ, η οποία περιλαμβάνει έργα που εμπνεύστηκε στη Σίφνο, ενώ στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και τα έργα του δημιουργού.