Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων και των 260 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα οραματιστή Ρήγα Βελεστινλή καθώς και της Μεγάλης Χάρτας της Ελλάδος, (της οποίας σπάνιο αντίτυπο απόκειται στις συλλογές του ΙΑΜΥ), το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας φιλοξενεί το Αφιέρωμα στη διαχρονικότητα της σκέψης και των μηνυμάτων του Ρήγα Βελεστινλή, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης και πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ο Οικουμενικός Έλληνας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

* ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, πρώην Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «΄Η Ελληνική Δημοκρατία του Ρήγα».

* ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, Φιλόλογος, Συγγραφέας κι Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η Μουσική του Θούριου».

* ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ, Επίτιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα : «Η Γλώσσα του Ρήγα»

* ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΚΟΣ, Επίτιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών με θέμα: «Τα ηθικά όπλα του Ρήγα», επιλέγοντας από την Ευρωπαϊκή λογοτεχνία .

ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

* Η ηθοποιός και τραγουδίστρια ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ θα παίξει στο πιάνο και θα τραγουδήσει τον Θούριο του Ρήγα στην μεταγραφή του Χρήστου Λεοντή.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ

* Ο πρωταγωνιστής του Θεάτρου ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, θα διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του Ρήγα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Ακρόαση των μελοποιημένων τριών αποσπασμάτων του Θούριου από τον συνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΑΜΗ.

Ερμηνεύει ο τενόρος ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ, στο πιάνο ο συνθέτης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με έργα εμπνευσμένα από την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα

*ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΡΖΗΣ, Καθηγητής χαρακτικής στην ΑΣΚΤ Αθηνών:

Έργα χαρακτικής ( ξυλογραφίες) και video.

*ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΚΟΛΑΚΗ, (Εικαστικός,Υπεύθυνη του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού): Εικαστική Εγκατάσταση και κατασκευές.

[Στον εκθεσιακό χώρο του ΙΑΜΥ, από 3 έως 28 Ιουνίου 2016 ].

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μαθητές και Μαθήτριες, του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Ύδρας, εκθέτουν ζωγραφιές εμπνευσμένες από το έργο και τις ιδέες του Ρήγα.

Φωτ.: Χαρακτικό του Γιάννη Γουρζή. 2008

Σχετικές ειδήσεις
Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
15.12.2016 12:45
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς καλεί τους φίλους του σε χριστουγεννιάτικες μικρές γιορτές, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
«1922» : κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
06.09.2016 17:06
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί στην εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής «1922»: κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.
3 Giorni | Italia: τριήμερο αφιέρωμα στην Ύδρα
02.09.2016 15:56
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας συμετέχει στο τριήμερο αφιέρωμα 3 GIORNI | ITALIA, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον ΔΗΜΟ ΥΔΡΑΣ και το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ και περιλαμβάνει:
ΘεαΑθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
30.05.2016 16:35
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) μας προσκαλεί στη δεύτερη κατά σειρά ετήσια δράση του αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι» («έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα»), την Παρασκευή 3 Ιουνίου, (ώρα 18:30), στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο.
Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 13:28
Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.