Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Eye’s Walk Digital festival 2016

Eye’s Walk Digital festival 2016

Το Eye’s Walk Digital festival 2016 ξεκινά από την Ερμούπολη της Σύρου με το project Europass, από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου και συνεχίζει τον Αύγουστο στα Αισχύλεια με Video Installation Art στην εξωτερική επιφάνεια πλοίων αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Europass”
“Video Installation Art, graffiti & Performing Art στο ιστορικό κέντρο”

Για το ΠΑΡΩΝ της Ευρώπης. Στην Ερμούπολη ...γιατί είναι πόλη που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες τον 19ο αιώνα. Καράβια έφτασαν με ασφάλεια γεμάτα κόσμο, ενώ άλλα βυθίστηκαν στα νερά του Αιγαίου. Όμως από τότε μέχρι και σήμερα η θάλασσα και ακόμα περισσότερο «η Μεσόγειος σημαίνει ναυσιπλοΐα, ανταλλαγές, είναι αυτό το μέσο που μεταφέρει εμπορεύματα και θεούς….ιδέες και τέχνες» [Derrida]. Στο κοντινό μέλλον, μέσα στις πολυποίκιλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες, θα ζουν άραγε ακόμα μαζί οι διαφορετικές γενιές, οι διαφορετικές ηλικίες, οι κοινότητες και οι λαοί με διαφορετικές συνήθειες, θρησκείες και γλώσσες;

5-9 Ιουλίου: Ιστορικό Κέντρο Ερμούπολης

Graffity/ Rea-lly team
“Mία αλληγορική ιστορία για την Ευρώπη» /4 Video Installation με τη χρήση QR Codes για smart phones/ Αλίκη Αρναούτη

9 Ιουλίου/ Πεζόδρομος Πρωτοπαπαδάκη/ 9.30 μ.μ

Performance/ “Passenger’s Fashion Walk”/ Σκηνοθεσία Ιωάννα Λύκου
3D projection mapping / Σπύρος Κουδουνάς, Αλίκη Αρναούτη, Samuele Livornese [Ιταλία], Αγγελίνα Βοσκοπούλου, David Hawkins [Αγγλία]
Video installation art με τη συμμετοχή των θεατών και της κοινότητας
Curator: Φιλία Μηλιδάκη, Σκηνογραφία: Βέρα Φελέκη, Οπτική Επικοινωνία: Ειρήνη Τζαβάρα

Μια συνομιλία μεταξύ καλλιτεχνών performing art, video installation art  & graffiti για το ΠΑΡΩΝ της Ευρώπης καθώς " ρωτάμε τους εαυτούς μας με ελπίδα, με φόβο και τρέμοντας, με τι θα μοιάζει το πρόσωπο της Ευρώπης;" (Derrida)

Μια εξερεύνηση της ταυτότητας, του Άλλου, των συνόρων, του πολιτισμού, της ελευθερίας.

Τι είναι το Europass project στη Σύρο.

O πεζόδρομαος της Οδού Πρωτοπαπαδάκη, πολύ κοντά στο μέρος όπου τα πρώτα καράβια των προσφύγων του 19ου αι. έφτασαν στη Σύρο, θα αποτελέσει την καρδιά της καλλιτεχνικής εγκατάστασης “Europass” από το Eye’s Walk Digital festival.

Στην εγκατάσταση συμμετέχει όλη η τοπική κοινότητα ενώ οι επισκέπτες του φεστιβάλ το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ θα ζήσουν για λίγο αυτό που ονομάζουμε «όρια» στο δημόσιο χώρο.

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση που θα αναπτυχθεί στον πεζόδρομο της Οδού Πρωτοπαπαδάκη θα βάλει τους θεατές υπό περιορισμό και θα θέσει την περιήγηση στο δημόσιο χώρο σε όρια. Οι επισκέπτες του Eye’s Walk Digital festival θα κληθούν να μπουν σε «ουρές» και να παραμείνουν σε αυτές για να δουν τα video installation, θα καθυστερήσουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Θα ζήσουν την «αναίτια» αναμονή, την περιπλοκή των διαδρομών όπως τη ζουν εκατομμύρια άνθρωποι που μετακινούνται σήμερα στον πλανήτη μας και βλέπουν το τέλος του ταξιδιού τους να μακραίνει επίφοβα.

Μια διερεύνηση της ελευθερίας μας στη διέλευση, στη διάβαση, στη μεταβίβαση από μια κατάσταση σε άλλη κατάσταση, στην έξοδο προς τη «Γη της Επαγγελίας». Αν «εν αρχή ήν η κίνηση» πως αισθανόμαστε όταν αυτή περιορίζεται , ειδικά στο δημόσιο χώρο που υπάρχει για να ενοποιεί να δημιουργεί γέφυρες κοινωνικότητας και όχι ελέγχου ή στρατικοποίησης; Η κίνησή μας πλέον κρίνεται ύποπτη , διακόπτεται από χώρα σε χώρα, από προκατάληψη σε προκατάληψη και δε θέλει πια κανείς «να πλύνει τα πόδια» του ξένου , του μετανάστη, του ταξιδευτή χωρίς πρώτα να ρωτήσει το όνομά του.

Το “Europass” είναι μια εγκατάσταση καλλιτεχνική με κέντρο το video installation art και την performance στο δημόσιο χώρο και θέμα το Παρόν της Ευρώπης.

Με τη συν διοργάνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Eλευσίνα/ Αισχύλεια 2016
“Video Installation Art στην εξωτερική επιφάνεια πλοίων αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Ελευσίνας

 

To Eye’s Walk Digital festival 2016 ταξιδεύει στη θάλασσα της Ελευσίνας!

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν προβολές  πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία που θα μετατρέψουν τον κόλπο της Ελευσίνας σε Θάλασσα πολιτισμού. Οι θεατές  θα συναντήσουν το video installation μέσα από λέμβους σε μια νυχτερινή διαδρομή στη θάλασσα σαν το σύγχρονο Οδυσσέα.

Μια μοναδική εμπειρία που δημιουργείται από την ομάδα του Eye’s Walk Digital festival.

Με τη συν-διοργάνωση του Δήμου Ελευσίνας

Διακρίσεις 2016:

Η Φιλία Μηλιδάκη curator του Eye's Walk Digital festival επιλέχτηκε από το NEON Organization μαζί με άλλους επιμελητές στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος curatorial exchange 2016 για μια τετραήμερη υποτροφία στο Λονδίνο μέσω της WhiteChapel gallery ώστε να έρθει σε επαφή με όλη τη σύγχρονη σκηνή της τέχνης και να δημιουργηθούν συνεργασίες .

Σχετικές ειδήσεις
To Eye’s Walk Digital festival 2016 ταξιδεύει στη θάλασσα της Ελευσίνας!
11.07.2016 11:59
Το Eye’s Walk Digital festival 2016 ξεκίνησε από την Ερμούπολη της Σύρου με το project Europass, στις 5 έως τις 9 Ιουλίου και συνεχίζει στις 30 Αυγούστου 2016 στα Αισχύλεια με Video Installation Art στην εξωτερική επιφάνεια πλοίων αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Ελευσίνας.
RETHink Art Digital Festival: Ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών
23.06.2016 14:23
Το διεθνές RETHINK ART DIGITAL FESTIVAL, το πρώτο Φεστιβάλ Ψηφιακής Τέχνης που πραγματοποιείται στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, από 9 έως 12 Σεπτεμβρίου 2016 προσκαλεί καλλιτέχνες να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
12ο Athens Digital Arts Festival: Το πρόγραμμα
11.05.2016 16:17
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), επιστρέφει για την ετήσια διοργάνωσή του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σας προσκαλεί σε μία τετραήμερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Μαΐου, στο κτηριακό Συγκρότημα Πύλη Ερμού 117 – 121. Παράλληλα, το ADAF 2016 θα παρουσιάσει έργα καλλιτεχνών και AV performances στον πολυχώρο six d.o.g.s.
Το 12ο Athens Digital Arts Festival - Digital Pop τον Μάιο στην Ερμού
06.04.2016 13:23
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), επιστρέφει με τη 12η διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί 19 με 22 Μαΐου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Κεντρικός χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι το Κτηριακό Συγκρότημα Πύλη Ερμού 117-121.
Athens Digital Arts Festival: Το backstage βίντεο της καμπάνιας Digital POP
05.04.2016 16:33
Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, εξερευνά τις διαφορετικές πτυχές του Ποπ στην ψηφιακή εποχή και μας καλεί να δούμε πως η συνεχής ενασχόληση μας με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο διαμορφώνουν καινούριες τάσεις και συνήθειες.