Το Mount Olymprov, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Improv Comedy Theater, είναι γεγονός! Για 5 ημέρες από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου ετοιμαστείτε για μία έκρηξη θεατρικού αυτοσχεδιασμού από τους καλύτερους του είδους!

Το Improv Comedy Theater είναι μία σχετικά νέα μορφή θεάτρου για τα ελληνικά δεδομένα, με την οποία έχει αναλάβει να μας φέρει πιο κοντά η ImproVibe, η οποία διοργανώνει και το 1ο Mount Olymprov. Ο Μενέλαος Πρόκος, ιδρυτής της ImproVibe, μας μιλάει για το φεστιβάλ και μας βάζει στο κλίμα του αυτοσχεδιασμού!

Culturenow.Gr: Φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο αυτοσχεδιαστικό θέατρο Improv Comedy Theater. Πείτε μας λίγα λόγια για το φεστιβάλ, αλλά και για την ανάγκη να αποκτήσει αυτό το είδος θεάτρου ένα δικό του φεστιβάλ;

Μενέλαος Πρόκος: Είναι το Mount Olymprov, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Improv Comedy Theater που διεξάγεται στη χώρα μας. Έχουμε φέρει 70 καλλιτέχνες από 20 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι μέσα σε 4 ημέρες θα διδάξουν 16 σεμινάρια και θα παρουσιάσουν 16 διαφορετικές παραστάσεις αυτοσχεδιαστικού θεάτρου. Έχουμε φέρει –σχεδόν- την αφρόκρεμα του Improv Theater παγκοσμίως. Και λέω σχεδόν, διότι κρατάμε καβάτζα τους υπόλοιπους για του χρόνου. 😉

Το Improv Theater είναι κάτι πάρα πολύ καινούριο για τη χώρα μας. Ενώ στο εξωτερικό ευδοκιμεί από την δεκαετία του ’60, εδώ έγιναν οι πρώτες παραστάσεις μόλις πριν 5 χρόνια, ενώ εκπαίδευση πρωτοπαρουσιάστηκε πριν μόνο 4 χρόνια. Θέλουμε να γνωρίσει ο κόσμος αυτή τη συναρπαστική μορφή θεατρικής τέχνης, στον κόσμο της οποίας μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε παίρνοντας την κατάλληλη εκπαίδευση, ανεξαρτήτως εμπειρίας με την υποκριτική. Τί καλύτερος τρόπος να το παρουσιάσουμε, λοιπόν, στο ευρύτερο κοινό, από το να τους φέρουμε τους καλύτερους του είδους από όλο τον κόσμο.

C. N.: Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια μικρή αναδρομή από την πρώτη εμφάνιση του Improv Comedy Theater στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα;

Μ. Π.: Κάποιες διάσπαρτες παραστάσεις έγιναν από 1-2 ομάδες το 2011. Στα μέσα του 2012 βγήκε και στην τηλεόραση το Κάψε Το Σενάριο, το οποίο είχε στοιχεία Improv και τα παιδιά έπαιζαν μία από τις μορφές αυτού του θεάτρου. Από εκεί και πέρα, τον Οκτώβρη του 2012 ιδρύθηκε η ImproVIBE, η πρώτη σχολή αφιερωμένη αποκλειστικά στην εκπαίδευση του Improv Comedy Theater. Ξεκίνησε, λοιπόν, να προσφέρεται μια ολοκληρωμένη και δομημένη εκπαίδευση πάνω σε αυτή τη νέα μορφή θεατρικής τέχνης, την οποία μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι αυτοσχεδιαστές στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν οι πρώτες νέες ομάδες που εξερευνούν την τέχνη του Improv και κάνουν παραστάσεις σε ποικίλες μορφές του Improv. Λόγω αυτού, αυξήθηκαν ραγδαία και οι παραστάσεις Improv στην Ελλάδα, καθώς επίσης έγιναν και περιοδείες στην επαρχία.

Ταυτόχρονα, σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη εμφανίστηκαν και άλλοι εκπαιδευτές Improv που στήνουν και αυτοί εκεί παραστάσεις.

Μέσα σε 4 μόλις χρόνια έχουμε πετύχει να υπάρχουν 3 σταθερές, εβδομαδιαίες παραστάσεις Improv Theater στην Αθήνα μόνο, ενώ παράλληλα όλες οι υπάρχουσες ομάδες στήνουν και δικές τους παραστάσεις, συμμετέχουν σε θεατρικά φεστιβάλ και κάνουν δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς. Και σήμερα διοργανώνουμε το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Improv στη χώρα μας. Πιο ενθουσιασμένοι δεν θα μπορούσαμε να είμαστε.

C. N.: Το Improv Comedy Theater είναι ένα εύκολο ή δύσκολο είδος θεάτρου;

Μ. Π.: Πφφφ… Να με δω πώς το αναλύω τώρα αυτό… Είναι εύκολο να ξεκινήσεις και να παίζεις με αυτό. Είναι δύσκολο να το πιάσεις στην ουσία του και να βγαίνουν πραγματικά εντυπωσιακές παραστάσεις. Γίνεται πιο εύκολο από τη στιγμή που σε έχει διαμορφώσει λιγάκι και καταλαβαίνεις πλέον πώς λειτουργεί.

Το κυρίως εμπόδιο είναι ότι δεν βασίζεται σε γνώσεις. Η εκπαίδευση του Improv σου επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο. Σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Θέλει χρόνο και εξάσκηση μέχρι να το καταφέρεις και να αφεθείς. Το καλό είναι ότι το διασκεδάζεις και το απολαμβάνεις από την πρώτη σου κιόλας φορά.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι γίνεται παιχνιδάκι μετά. Πάντα έχει ένα βαθμό δυσκολίας, κυρίως διότι έχει πάντα ένα τεράστιο βαθμό ρίσκου. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να μην έχεις έμπνευση, ή να σε δυσκολέψει ο οποιοσδήποτε παράγοντας. Αυτό όμως είναι και το συναρπαστικό του Improv. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τί θα συμβεί και πώς θα πάει.

C. N.: Από που ξεκίνησε το Improv Comedy Theater στο εξωτερικό και τι απήχηση έχει σαν θεατρικό είδος;

Μ. Π.: Στο φεστιβάλ έχουμε μια ολόκληρη εγκατάσταση σχετικά με την ιστορία του Ιmprov παγκοσμίως. Στην ουσία ξεκίνησε ως ασκήσεις και παιχνίδια που διευκολύναν τους ηθοποιούς στη δουλειά του. Εξελίχθηκε όμως αφάνταστα όταν οι «γονείς» του Improv –όπως το γνωρίζουμε σήμερα– εστίασαν στο τί εμποδίζει έναν ηθοποιό από το να φτάσει εκεί που θέλει και είδαν ότι ο αυθορμητισμός του καθενός έχει ανείπωτες δυνατότητες.

Τη δεκαετία του ’60 πρωτοπαρουσιάστηκε ως αυτόνομη μορφή τέχνης και εξελίσσεται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή, αν και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, υπάρχει ως εκπαίδευση και ως αυτόνομη μορφή τέχνης στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ειδικά στην Βόρειο Αμερική, που είναι ευρέως γνωστό το Improv, ο κόσμος το θαυμάζει και το εντάσσει παντού. Υπάρχουν πολλά θέατρα και σχολές αφιερωμένα αποκλειστικά στο Improv Theater, και έχει συμπεριληφθεί στα προγράμματα εκπαίδευσης όχι μόνο πανεπιστημίων και σχολείων, αλλά και σε εταιρίες που χρησιμοποιούν τις αρχές στις οποίες βασίζεται το Improv Theater για να πετύχουν στόχους τους.

Το ίδιο ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε και στην Ελλάδα. Θέλουμε να αναγνωριστεί το Improv σε σχολεία και πανεπιστήμια, να το εντάξουν στην εκπαίδευση των υπαλλήλων τους ακόμα περισσότερες εταιρίες, και το κοινό να καταλάβει τί μπορεί να του προσφέρει το Improv Comedy theater.

C. N.: Στο φεστιβάλ, εκτός από παραστάσεις, θα υπάρξουν επίσης και σεμινάρια με καλεσμένους 9 εκπαιδευτές. Τι θα αποκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι από αυτά τα σεμινάρια και στη συνέχεια πώς μπορούν να συνεχίσουν μια ανάλογη εκπαίδευση στην Ελλάδα;

Μ. Π.: Κάθε σεμινάριο εστιάζει και σε διαφορετικό θέμα. Έχουμε σεμινάρια για αυτοσχεδιαστικά μιούζικαλ, για σκηνική δουλειά με μάσκες, για σκηνική μάχη, για αυτοσχεδιασμό σε Μπουφονικό στυλ και ούτω καθεξής. Το Improv είναι μία τέχνη που πάντα έχει χώρο να μάθεις ή να εξασκήσεις και κάτι ακόμα, οπότε όλοι κυνηγάνε τέτοια σεμινάρια σε κάθε ευκαιρία.

Στην Ελλάδα η ImproVIBE προσφέρει όλα τα στάδια εκπαίδευσης, από τα πρώτα πρώτα βήματα στον κόσμο του Improv, μέχρι το στήσιμο εξειδικευμένων παραστάσεων και ακόμα παραπέρα. Συν το γεγονός ότι φροντίζουμε κάθε χρόνο να φέρνουμε νέους εκπαιδευτές από το εξωτερικό.

C. N.: Η ImproVIBE εκτός από το 1ο διεθνές φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Comedy Theater, τι άλλο προγραμματίζει σχετικά με παραστάσεις και σεμινάρια;

Μ. Π.: Προγραμματίζει να κοιμηθεί και λίγο, γιατί αλλιώς θα κλατάρει. Μετά από μια σύντομη χειμερία νάρκη μέσα στο καλοκαίρι, ξαναξεκινάμε δυναμικά από Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ξαναξεκινά και προσθέτουμε νέα σεμινάρια, τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά, με γκρουπάκια σε ελληνικά αλλά και αγγλικά. Οι παραστάσεις μας ξαναξεκινούν με τη νέα σεζόν κάθε Κυριακή στο Θέατρο Άβατον στο Γκάζι. Επίσης ξαναξεκινά το εβδομαδιαίο Athens Improv Jam στο χώρο της ImproVIBE, ενώ επίσης υπάρχουν και άλλες βραδιές Improv που απλώνονται στην Αθήνα!

Γενικότερα γίνονται πάρα πολλά πράγματα! Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι! Το ξανάπα αυτό, ε; Αφού είμαστε!

Περισσότερες πληροφορίες για το Mount Olymprov, το 1ο διεθνές φεστιβάλ Improv Comedy Theater, μπορείτε να δείτε εδώ.