Το Φεστιβάλ Ναυπλίου με κινητήριο δύναμη τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρου, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και την οργάνωση παραγωγής της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, συμπληρώνοντας φέτος 25 συναπτά έτη προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Η αργυρή επέτειος του σπουδαίου θεσμού της κλασικής μουσικής θα έχει εορταστικό χαρακτήρα  μέσα από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του: τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη διεθνή εμβέλεια. Από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού– το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει δέκα συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πενταγράμμου. Χώρες με τεράστια συμφωνική παράδοση (Αυστρία, Πολωνία, Νορβηγία, Ισπανία, Τσεχία), οι οποίες υπήρξαν τιμώμενα κράτη κατά την πολυετή παρουσία του θεσμού, τιμούν το φεστιβάλ μέσω της αγαστής συνεργασίας των Πρεσβειών και την παρουσία κορυφαίων σολιστών τους, στρέφοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα φώτα της μουσικής Ευρώπης προς την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με μία φαντασμαγορική συναυλία στην ατμοσφαιρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου ένας από τους πλέον λαοφιλείς και πολυβραβευμένους σολίστες της Σκανδιναβίας, ο Νορβηγός πνευστός Øystein Baadsvik θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με βάση την τούμπα. Την επόμενη ημέρα, στο επιβλητικό κάστρο του Παλαμηδίου, οι θεατές θα κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις μυσταγωγικές φωνές της χορωδίας VOX CLAMANTIS CHOIR (Εσθονία) –ενός συνόλου τόσο ποιοτικού ώστε ο μεγάλος Arvo Pärt να συνθέσει έργα ειδικά για αυτό. Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει το νέο αστέρι του τσέλου, η ανερχόμενη -αυστριακής υπηκοότητας (και ελληνικής καταγωγής)- Χριστίνα Μπαζίλη σε σύμπραξη με τον καταξιωμένο πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο. Η τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ βρίσκει τον διεθνώς αναγνωρισμένο Τούρκο τενόρο με την ιδιαίτερη χροιά, Εfe Κislali, να συμπράττει με τη διακεκριμένη σοπράνο, Τζούλια Σουγκλάκου, σε συνοδεία πιάνου του Δημήτρα Γιάκα. Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει με σημαντικούς ερμηνευτές από όλη την Ευρώπη· το πολυβραβευμένο ντουέτο των Πολωνών Katarzyna Duda (βιολί) και Marek Bracha (πιάνο), και η εντυπωσιακή σολίστ βιόλας Jitka Hosprova από την Τσεχία θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους την πόλη του Ναυπλίου. Το Φεστιβάλ θα ρίξει την αυλαία του με δύο σπουδαίες συναυλίες με θέμα τον ισπανικό πολιτισμό: το Σάββατο (2 Ιουλίου) ο Αναστάσιος Συμεωνίδης θα διευθύνει ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα με πρωταγωνίστρια της βραδιάς μία από τις σημαντικότερους εκπροσώπους του λυρικού θεάτρου, την Ειρήνη Καράγιαννη, ενώ την Κυριακή (3 Ιουλίου) ο Ισπανός βαρύτονος, Luis Llaneza, με τη ζηλευτή πορεία που τον έφερε μέχρι το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης συμπράττει με τον Έλληνα πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους,  τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους  που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.