Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Προς Τήνο ΙΙΙ: έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Προς Τήνο ΙΙΙ: έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινιάζει στις 25 Ιουνίου την τρίτη έκθεση Προς Τήνο, η οποία είναι αφιερωμένη στον Βλάση Κανιάρη.

Σε αυτή τη σειρά εκθέσεων παρουσιάζεται το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών που διατηρούν, λόγω καταγωγής ή συναισθηματικής εμπλοκής, μια στενή σχέση με την Τήνο.

Το Προς Τήνο επιχειρεί να αναδείξει την πνευματική κληρονομιά του νησιού και τη σημασία του ως σταθερού πόλου έλξης καλλιτεχνών. Το 2013 και το 2014 έγινε μια πρώτη χαρτογράφηση μέσα από δύο ομαδικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 31 καλλιτέχνες – από αυτούς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους τη δεκαετία του ’80, ενώ οι νεότεροι, που αποτελούν την πλειονότητα, έχουν δώσει δείγματα γραφής την τελευταία δεκαετία.

Το Προς Τήνο ΙΙΙ εστιάζεται στο έργο του Βλάση Κανιάρη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες και Ευρωπαίους καλλιτέχνες που έδρασαν μεταπολεμικά. Η σχέση του Κανιάρη με την Τήνο ξεκινά το 1951, όταν την επισκέφτηκε για πρώτη φορά με την τότε αρραβωνιαστικιά του και Τήνια στην καταγωγή Μαίρη Κανιάρη. Τα επόμενα 60 χρόνια, μέχρι και τον θάνατό του το 2011, ο καλλιτέχνης θα περάσει πολλά καλοκαίρια σε αυτό το ιδιαίτερο και μοναδικής γοητείας νησί των Κυκλάδων.

Η έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο ΙΤΗΠ φιλοδοξεί να αναδείξει τον επίκαιρο χαρακτήρα της εικαστικής του προσέγγισης. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, το έργο του Κανιάρη προτείνει την υιοθέτηση μιας ορισμένης απόστασης –όχι όμως και αποστασιοποίησης–, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία και κριτική διάθεση το παρόν. Επίσης, η έκθεση στο ΙΤΗΠ δίνει έμφαση στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών του έργου του καλλιτέχνη. Έτσι, οι αμύητοι έρχονται σε επαφή με αντιπροσωπευτικά έργα της εξηντάχρονης πορείας του, ενώ όσοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη δουλειά του έχουν την ευκαιρία να δουν λιγότερο γνωστά έργα του αλλά και κάποια που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Η έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο ΙΤΗΠ είναι η πρώτη που διοργανώνει ελληνικό ίδρυμα μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη. Δεν είναι φυσικά τόσο αυτό που της προσδίδει αξία και δικαιολογεί τη διεξαγωγή της, όσο η ευκαιρία που δίνεται στο κοινό να δει τη δουλειά ενός πρωτοποριακού καλλιτέχνη και να την κρίνει βάσει των σημερινών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με κείμενα και συνεντεύξεις των Βαγγέλη Αγγελή, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Χριστόφορου Μαρίνου, Μπία Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, Μάνου Στεφανίδη, Κώστα Χριστόπουλου.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Φωτ.: 2. Ο Βλάσης Κανιάρης στον Τεχνοχώρο, 1980

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ελληνικής θαλασσογραφίας στο Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη
06.02.2017 15:31
Η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Ομαδική έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στη Τήνο
19.07.2016 15:45
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σας προσκαλεί στα εγκαίνια έκθεσης των Θεόδωρου Παπαγιάννη, Γιάννη Καγιώργη, Δημήτρη Σκαλκώτου, Πραξιτέλη Τζανουλίνου, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου).
Curiosity: έκθεση από το Tinos Quarry Platform στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
22.06.2016 14:31
Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Curiosity.
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.
Αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60 στη γκαλερί Open C.A.S.E. 303
25.04.2016 12:43
Η γκαλερί Open C.A.S.E. 303 παρουσιάζει την έκθεση «Best of the ‘60s», ένα αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60, με έργα των Βασιλείου, Κανιάρη, Καρά, Κεσσανλή, Μιχαηλίδη, Ζούνη, Παύλου, Πράσινου, Πρέκα, Σόρογκα, Τσίγκου, Φασιανού, Chryssa κ.ά., από ιδιωτικές συλλογές.