Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Σπόρος: ομαδική έκθεση από τον Τεχνοχώρο στο Varoulko Seaside

Σπόρος: ομαδική έκθεση από τον Τεχνοχώρο στο Varoulko Seaside

Το εστιατόριο Varoulko Seaside και η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, συνεχίζοντας την κοινή εικαστική τους διαδρομή, υποδέχονται ξανά  το φιλότεχνο -και όχι μόνο- κοινό, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη έκθεση με τίτλο «Σπόρος», στο “Αrt Deck” (2ος όροφος) και στο lobby του εστιατορίου Varoulko Seaside.

Για άλλη μία φορά, ο χώρος του εστιατορίου θα μετατραπεί σε γκαλερί , ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση αλλά και να συμβάλουν καθοριστικά στην εξέλιξή της, μέσα από μία διαδραστική διαδικασία που θα τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν, για λίγο, το ρόλο του κριτικού τέχνης.  

Οι επιμελητές της έκθεσης, Μαρία Βασαριώτου και Γιώργος Νομικός, βασιζόμενοι στο στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος», προσεγγίζουν το θέμα του καρπού και του σπόρου με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και σφαιρική ματιά. Σύμφωνα με την Μαρία Βασαριώτου, ο σπόρος μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται, αναπαριστά τον άνθρωπο και την πορεία που ακολουθεί ο ίδιος και η ζωή του στο πέρασμα του χρόνου. «Χώμα, εξέλιξη, θάνατος, ανακύκλωση. Η δυναμική ενός σπόρου είναι η εξομοίωση του κινήτρου της ζωής . Ο άνθρωπος μπορεί να φθάσει στη θέωση, ο σπόρος να γίνει δέντρο με καρπό, το τίποτα να αποκτήσει μεταφυσική. Tο νόημα της ζωής ξεκινά από αυτές τις συνθήκες, την εξέλιξη και τη δημιουργία».

Εξετάζοντας το θέμα της αναγέννησης, της φύσης και κατ’ επέκτασιν του ανθρώπου και της κοινωνίας που δημιουργεί, τα έργα είναι τα καλύτερα υλικά που συνθέτουν το σκηνικό στο δρώμενο της δημιουργίας, της σύνθεσης, της διατήρησης της ζωής, του μαρασμού και της επανασύνθεσης από τις «στάχτες μας». Οι καλλιτέχνες , μάρτυρες της αιώνιας επιβίωσης και της αθανασίας της -ανθρώπινης- φύσης, μυούν τους θεατές «στη μεταφυσική του ταπεινού» και τους υπενθυμίζουν τη «σημαντικότητα» της ύπαρξής τους.

Σε έναν χώρο όπου ο καρπός και ο σπόρος δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως υλικά βρώσης αλλά και ως αφορμή και πρώτη ύλη για τη δημιουργία εικαστικών πιάτων από τον Λευτέρη Λαζάρου και τους συνεργάτες του, η έκθεση «Σπόρος», δίνει τον λόγο σε σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς οι οποίοι φιλοτεχνούν έργα (γλυπτά, χαρακτικά, ζωγραφικά και κατασκευές), πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση και άλλα επιλέχθηκαν για το σκοπό αυτό.


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Κορνήλιος Γραµµένος, Ελωίζος Θεµιστοκλέους, Σταυρούλα Καζιάλε, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Όλγα Μπογδάνου, Ειρήνη Μώρου, Λίλα Παπούλα, Δήµητρα Σιατερλή, Σοφία Τούντα, και φοιτητές των τμημάτων ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής και γραφιστικής του Κολεγίου Vakalo Art and Design με την επίβλεψη και συμμετοχή της καθηγήτριάς τους Μαριγώς Κάσση.

Διοργάνωση: Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Επιμέλεια: Μαρία Βασαριώτου & Γιώργος Νομικός

Σχετικές ειδήσεις
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
Exclusives 2016: ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος
02.09.2016 14:57
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 8 έως τις 10.30 το βράδυ η Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - δεξαμενή " εγκαινιάζει τη νέα εικαστική σεζόν με την ομαδική έκθεση με έργα νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών "Exclusives 2016 ".
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση»: Ομαδική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης
12.05.2016 11:47
Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση» που εγκαινιάζεται στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20.00, παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων εικαστικών που "συγκατοίκησαν" στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησαν το 2015.
Οψάριον: εικαστική έκθεση στο εστιατόριο Varoulko Seaside
31.03.2016 12:18
To Varoulko Seaside ξεκίνησε σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” μία σκυταλοδρομία θεματικών εκθέσεων με τη συμμετοχή ανερχόμενων και καταξιωμένων εικαστικών υπό την επιμέλεια σημαντικών ιστορικών και επιμελητών τέχνης µε σκοπό τη σύνδεση της εικαστικής δηµιουργίας µε τη μαγειρική τέχνη.