Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Archive του Arkadi Zaides στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Archive του Arkadi Zaides στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Arkadi Zaides παρουσιάζει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το έργο Archive, για δύο παραστάσεις στις 25 και 26 Μαΐου 2016 στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3.

Βασισμένος σε οπτικό υλικό από το αρχείο της ανθρωπιστικής οργάνωσης B’Tselem, ο Αρκάντι Ζαΐντες, μια εντελώς ξεχωριστή φωνή στο τοπίο του ισραηλινού χορού, που δεν διστάζει να ρίχνει το ιδιαίτερα κριτικό του βλέμμα στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας του, δημιουργεί μια αριστουργηματική παράσταση πάνω στη βία που δέχεται το ανθρώπινο σώμα και στο κόστος που επιλέγει να πληρώσει ένα κοινωνικό σύνολο προκειμένου να επιβληθεί.

Το 2013, άρχισε να συνεργάζεται με την οργάνωση B’Tselem, η οποία παρέχει κάμερες σε Παλαιστινίους που ζουν στη Δυτική Όχθη, ώστε να μπορούν να κινηματογραφούν τις αυθαιρεσίες των Ισραηλινών στρατιωτών και να έχουν έτσι τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους σε ενδεχόμενες στημένες δίκες. Έχοντας εντρυφήσει σε 4.500 ώρες οπτικού υλικού, ο Ζαΐντες επιλέγει ως βάση της παράστασής του μόνο υλικό στο οποίο απεικονίζονται Ισραηλινοί σε στιγμές καθημερινής βίας.

Διερευνώντας τις συνέπειες της βίας στα σώματα των ανθρώπων που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, αναπαράγει τις κινήσεις των απεικονιζόμενων, άλλοτε ταυτόχρονα, άλλοτε προλαμβάνοντας και άλλοτε επαναλαμβάνοντάς τις, μερικές φορές παράγοντας ο ίδιος ήχους, μέχρις ότου η βία που έχει εγγραφεί στο σώμα του μετατραπεί σε έναν τρελό χορό, παράδοξα κατασκευασμένο από κινήσεις βίας, ωμότητας, απανθρωπιάς. Αλλάζοντας διαρκώς οπτική γωνία, μετασχηματίζοντας το σώμα του σε καθρέφτη, μεγεθυντικό φακό, παρατηρητή ή απλώς σε ένα σώμα που δεν ξέρει πού να σταθεί, αμβλύνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και αναπαράστασης και καταθέτει στο κοινό τα ερωτηματικά του για τη βία ως χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, αλλά και για την ευθύνη του καθενός μας απέναντι σε όσους την υιοθετούν.

Υλικό για το Archive: εθελοντές για το Πρότζεκτ Κάμερα της B'Tselem – Ισραηλινού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις Κατεχόμενες Περιοχές: Iman Sufan, Mu'az Sufan, Bilal Tamimi, Udai 'Aqel, Awani D'ana, Bassam J'abri, Abu 'Ayesha, Qassem Saleh, Mustafa Elkam, Raed Abu Ermeileh, Abd al-Karim J'abri, Issa 'Amro, Ahmad Jundiyeh, Nasser Harizat, Abu Sa'ifan, Oren Yakobovich, Nayel Najar

Συντελεστές:

Σύλληψη & Χορογραφία: Arkadi Zaides
Σύμβουλος βίντεο: Effi & Amir (Effi Weiss και Amir Borenstein)
Ήχος & δραματουργία φωνής: Tom Tlalim
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Κατερίνα Μπακατσάκη
Βοηθός χορογράφου: Ofir Yudilevitch
Φωτισμοί: Thalie Lurault
Τηλεχειρισμός βίντεο: Pierre-Olivier Boulant
Παραγωγή: Yael Bechor
Ευχαριστίες: Myriam Van Imschoot
Τεχνικός διευθυντής: Etienne Exbrayat
Ήχος: Cyril Communal
Διεθνής Διανομή: Key Performance
Παραγωγή: Arkadi Zaides
Συμπαραγωγή: Festival d’Avignon, CDC Toulouse, Théâtre National De Chaillot, CNDC Angers
Καλλιτεχνικές φιλοξενίες: CDC Toulouse, CNDC Angers, STUK Leuven, Théâtre National De Chaillot, WP Zimmer

Για το πρότζεκτ αυτό ο Arkadi Zaides έχει βραβευθεί από το Emile Zola Chair for Human Rights.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Μαΐου
Διάλεξη από τη Maayan Amir και τη Ruti Sela (Exterritory project) με τίτλο “Preparations for Extraterritorial Scenarios” (19:00-20:00 | Στέγη)

Πέμπτη 26 Μαΐου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του χορογράφου Arkadi Zaides με την εικαστικό & επιμελήτρια Maayan Amir και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά. Συντονίζει η Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Fast Forward Festival.

Φωτογραφία © Jean Couturier

Περισσότερες πληροφορίες για το Fast Forward Festival 3 μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Ottof, της Bouchra Ouizguen στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
30.12.2016 17:22
Η Bouchra Ouizguen παρουσιάζει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το έργο Ottof, για τρεις παραστάσεις, στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου 2017.
Το Animasyros στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
09.12.2016 14:54
Η Στέγη και το Animasyros αποχαιρετούν το 2016 με ένα τριήμερο εκδηλώσεων animation. Το Animasyros στη Στέγη περιλαμβάνει μια best-of επιλογή ταινιών, για παιδιά, ενήλικες, αλλά και όλη την οικογένεια, από αυτές που προβλήθηκαν στο Animasyros 9.0. και από ταινίες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο εργαστηρίων με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών
07.09.2016 13:29
Με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνεται φέτος το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών «Days of Percussion 2016» από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Fast Forward Festival 3 από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
09.05.2016 14:28
Καλλιτέχνες από το Άμστερνταμ, τη Βηρυτό, τις Βρυξέλλες, το Κέηπ Τάουν, τη Μελβούρνη, τη Ραμάλα, το Σέφιλντ και το Τελ Αβίβ καταργούν τα γεωγραφικά και πολιτισμικά σύνορα με παραστάσεις εντός και εκτός Στέγης.
Borderline Festival 2016 εντός και εκτός Στέγης
29.03.2016 10:33
Το Borderline Festival επιστρέφει και φέτος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά σε άλλους χώρους της πόλης, και μας προσκαλεί να ηλεκτριστούμε μαζί του!