Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΟΛΚΑΣ ΙΙ - Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο: έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

ΟΛΚΑΣ ΙΙ - Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο: έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο . Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο» που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Την επιμέλειά της έχουν η Δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί συνέχεια και επέκταση  αυτής  που υλοποίησε το ΕΚΒΜΜ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ΟΛΚΑΣ . Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής.» (www.olkas.net).

O τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το εμπορικό πλοίο των βυζαντινών χρόνων, το οποίο για αιώνες μετέφερε στις θάλασσες της Ανατολής ανθρώπους και προϊόντα, καλλιτεχνικές αξίες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία επηρέασαν τη διαμόρφωση του μεσαιωνικού πολιτισμού εντός και εκτός της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της Ανατολής. Μέσα από ναυτικούς χάρτες (πορτολάνους), χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 12ο αι. μέχρι και σήμερα, παρουσιάζονται ποικίλες όψεις 60 λιμανιών του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν των αντίστοιχων χωρών, αλλά και τα σημαντικότερα λιμάνια –σταθμούς στις ρότες των μεσαιωνικών πλοίων.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο όπου «έριξε άγκυρα» σε κάθε πόλη-λιμάνι του νησιού, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό, την Πάφο και την Αγία Νάπα, με αναφορές και στα κατεχόμενα λιμάνια.

Από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στην πόλη λιμάνι του Πειραιά,  ξεκινά το ταξίδι της η «ΟΛΚΑΣ ΙΙ» στην Ελλάδα και θα παραμείνει μέχρι της 30 Δεκεμβρίου 2016.

Από τα μέσα του καλοκαιριού και παράλληλα με την έκθεση, θα προβάλλεται ομώνυμο ιστορικό ντοκιμαντέρ διάρκειας 1 ώρας, το οποίο αποτελεί και αυτό παραγωγή του ΕΚΒΜΜ.

Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος τιμητική θέση έχει ο Πειραιάς, ενώ εμπλουτίζεται από  πολύτιμα και σπάνια  αντικείμενα που δάνεισε για αυτό το σκοπό η Εφορεία Εναλίων αρχαιοτήτων και προέρχονται από το ναυάγιο του 17ου αιώνα της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”.

Μοναδικά ευρήματα από το ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”

Για την συγκεκριμένη έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων δάνεισε μοναδικά ευρήματα από το  ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse ”, που βυθίστηκε το 1669 έξω από το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης και καθόρισε την πορεία του Κρητικού Πολέμου, ο οποίος με την λήξη του σφράγισε το τέλος της ενετικής θαλασσοκρατορίας στην Μεσόγειο.

Ένα τέλεια διατηρημένο δερμάτινο παπούτσι από το προσωπικό του πλοίου, τμήμα ξύλινης χτένας, σκεύη που φέρουν το οικόσημο Duc de Navaille καθώς και ένας ξύλινος διπλός μακαράς από το πλοίο, είναι μερικά από πολύτιμα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Το ναυάγιο του πλοίου “La Therese” είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ιστορία της πολιορκίας του Χάνδακα (Ηρακλείου) αλλά και της ναυπηγικής του 17ου αιώνα.

Η παρουσίαση των αντικείμενων από το σπουδαίο αυτό ναυάγιο έγινε δυνατή χάριν της φροντίδας της κας Αγγελικής Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένης της ΕΕΑ.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Οργάνωση: Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, Πρόεδρος Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος

Επιμέλεια & συντονισμός: Ιωάννα Μπερμπίλη

Ομάδα Εργασίας:
Πηνελόπη Βουγιουκλάκη
Κάτια Κρανιώτου
Κλεοπάτρα Ρηγάκη
Γεωργία Μιαούλη
Κώστας Χατζηδάκης

Αναρτήσεις: NAIL 2 NAIL

Μεταφορά και ασφάλιση έργων: Orphee Beinoglou International Forwarders S.A

Σχετικές ειδήσεις
Γλυπτικός Λόγος: Η Θαλάσσια Ανεμώνη του Γεωργίου Καλακαλλά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
13.09.2016 17:13
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 θα λάβει χώρα στο Αίθριο του Μουσείου η δεύτερη εκδήλωση της δράσης «Γλυπτικός Λόγος», που ξεκίνησε με επιτυχία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, με την παρουσίαση της «Θαλάσσιας Ανεμώνης» του Γεωργίου Καλακαλλά, Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Παρών θα είναι ο γλύπτης, που θα μιλήσει για το έργο του.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες: εγκαίνια της έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης
28.06.2016 11:43
Στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια της έκθεσης "Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες".
Images of a Lost World: Έκθεση φωτογραφίας στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
01.06.2016 14:38
Μετά την επιτυχή πορεία της στη Θεσσαλονίκη, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και η Πρεσβεία της Ισπανίας παρουσιάζουν και στην Αθήνα την έκθεση Images of a Lost World (Εικόνες ενός χαμένου κόσμου), από τη 1 Ιουνίου 2016.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.