Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

FFF 3: Συζήτηση με τον Thomas Bellinck και τον φιλόσοφο Srećko Horvat

FFF 3: Συζήτηση με τον Thomas Bellinck και τον φιλόσοφο Srećko Horvat

Στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3 η Στέγη μας προσκαλεί στην Πειραιώς 40 σε μία συζήτηση με τον Thomas Bellinck και τον φιλόσοφο Srećko Horvat.

Η κριτική ανάλυση σε δημιουργική αντιπαράθεση με την καλλιτεχνική φαντασία ανοίγουν ένα παράθυρο στη συζήτηση των περίπλοκων κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια συζήτηση που ευελπιστεί να ανοίξει ορίζοντες και να εμβαθύνει σε διάφορα ζητήματα που θίγονται στο Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo. Η συνάντηση στοχεύει να αναλύσει τις περίπλοκες συμπτώσεις των κρίσεων όπου βρίσκεται εγκλωβισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένοντας όμως μακριά από τη στείρα πολεμική αντιπαράθεση ευρωπαϊστών και αντι-ευρωπαϊστών. Ενδεχομένως, η αντιπαράθεση κριτικής ανάλυσης και καλλιτεχνικής φαντασίας θα μπορούσε να ανοίξει για λίγο ένα παράθυρο, ώστε να μπει φρέσκος αέρας μέσα.

Ο Σρέτσκο Χόρβατ είναι φιλόσοφος που κατάγεται από την Κροατία. Έχει εκδώσει πάνω από 10 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του, στα αγγλικά, περιλαμβάνονται τα βιβλία: The Radicality of Love (Η ριζοσπαστικότητα του έρωτα), Welcome the Desert of Post-Socialism (Καλώς ήρθατε στην έρημο του μετα-σοσιαλισμού) και What Does Europe Want? (Τι θέλει η Ευρώπη;), γραμμένο από κοινού με τον Slavoj Žižek. Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στις εφημερίδες The Guardian και The New York Times, καθώς και στο Al Jazeera.

Ο Τόμας Μπέλλινκ (γενν. 1983, Γερμανία) είναι ένας καλλιτέχνης με έδρα του τις Βρυξέλλες, οι εξερευνήσεις του οποίου στη σφαίρα του «παρα-ντοκυμανταίρ» εκτείνονται από θεατρικά έργα έως ταινίες και εγκαταστάσεις. Το έργο του, φλερτάροντας με την εναλλακτική ιστοριογραφία, αλλά εμποτισμένο με χιούμορ και βασιζόμενο πάρα πολύ σε τεχνικές λεκτικών και υλικών παραπομπών, καταπιάνεται συχνά με διάφορες μορφές και εκφράσεις συστημικής βίας, είτε πρόκειται για την απονομιμοποίηση των μεταναστών είτε για τις εθνικιστικές εκδηλώσεις μνήμης για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή την εποχή δημιουργεί μια περφόρμανς για τη Δυτική ιστορία της κοινωνικής επιλογής, ενώ συγχρόνως δουλεύει για μια τηλεοπτική σειρά με θέμα τη σύμπτωση της μετανάστευσης εργατών, της βιομηχανικής γεωργίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις νότιες παρυφές της Ισπανίας.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Διαβάστε επίσης:

Domo de Eŭropa Historio en ekzilo, του Thomas Bellinck στο FFF3

Fast Forward Festival 3 από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Φωτογραφία © Danny Willems

Σχετικές ειδήσεις
Συζήτηση για το Λύκειο Επιδαύρου στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ
17.01.2017 15:26
Λύκειο Επιδαύρου: Ένα παγκόσμιο φυτώριο για την τέχνη του ηθοποιού, στον τόπο της Αργολίδας. Μια συζήτηση  με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σύμβουλο εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ.
Ανοιχτή Συζήτηση για τον Μπρεχτ στο Ρομάντσο
09.01.2017 16:45
Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατο του Γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Robin4Arts διοργανώνει στο Ρομάντσο Ανοιχτή Συζήτηση στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα».
Τι Φεστιβάλ θέλουμε;: συζήτηση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
09.06.2016 14:50
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί σε μία συζήτηση με τίτλο Τι Φεστιβάλ θέλουμε; την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στον Κήπο της Πειραιώς 260.
Ουτοπία 500: Συζήτηση και συναυλία στη Στέγη
11.05.2016 17:17
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στη συζήτηση με τίτλο Ουτοπία 500, στο πλαίσιο του κύκλου Λέξεις και Σκέψεις, την οποία θα ακολουθήσει συναυλία, με τους Τάνια Σικελιανού και Θωμά Πουλιάση, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το La lontananza nostalgica utopica futura του Luigi Nono.
Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη: συζήτηση στο Megaron Plus
11.03.2016 13:00
Το Megaron Plus διοργανώνει τη συζήτηση «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη», την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» (Brain Awareness Week) και του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών).