Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας», που διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (Ε.Μ.Π.Ε.) και το Δήμο Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.), την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας». 

 

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται οι δημιουργοί των ταινιών και στο τέλος των προβολών θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

Οργάνωση – Επιμέλεια κιν/κού αφιερώματος: Κλεώνη Φλέσσα, Σκηνοθέτις

 

Πρόγραμμα προβολών

 

1. «ΠΥΡΟΒΑΣΊΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ»                       

διάρκεια: 27’

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Λάκη Παπαστάθη  & Εύας Στεφανή

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει δύο διαφορετικού τύπου πυροβασίες. Η μία διαδραματίζεται στα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών και η άλλη στο Λονδίνο από ένα γκρουπ "πιστών" που ακολουθούν έναν "πυροβάτη γκουρού". Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο πυροβασίες; Σε τι πιστεύουν οι μεν και οι δε; Η ταινία επιχειρεί να θέσει αυτά τα ερωτήματα.

Ο Λάκης Παπαστάθης παρακολουθεί τα Αναστενάρια στην Αγία Ελένη Σερρών και η Εύα Στεφανή στο Λονδίνο.

 

2. «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»                                                  

διάρκεια: 65’

Σενάριο –Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλάκης     

Το ντοκιμαντέρ μας ξεναγεί στα εσωτερικά της ψυχιατρικής δομής των Χανίων. Πρωταγωνιστούν οι πάσχοντες και χρήστες αυτών των υπηρεσιών, περιγράφοντας την προσωπική τους ιστορία σχετικά με την εισαγωγή τους στο άσυλο. 

 

3. «ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ-Ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας»                    

διάρκεια: 30΄

Σενάριο –Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα

Ο Νίκος Δραγούμης, γιος του Στέφανου Δραγούμη και αδελφός του Ίωνα, σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι το 1900. Ένας αντικομφορμιστής γνήσιος καλλιτέχνης τόσο αυθεντικός όσο ο Βαν Γκόγκ και ο Γκωγκέν που υπηρετούσε την τέχνη του χωρίς να θέλει να τη χρησιμοποιεί.

 

4. «ψ»                             

διάρκεια: 67΄

Σενάριο –Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

Η κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα μέσα από εξομολογήσεις ασθενών που έχουν αποϊδρυματοποιηθεί και παρακολουθούν προγράμματα κέντρων υγείας και κοινωνικής επανένταξης.

 

5. «ΣΡΕΜΠΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΡΕΜΠΕΡ»

διάρκεια: 15’

Σενάριο –Σκηνοθεσία: Πέπη Ρηγοπούλου

Δύο ταυτότητες σε πόλεμο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ντάνιελ Πάουλ Στρέμπερ παθαίνει μια σειρά  από ψυχικές κρίσεις που θα τον οδηγήσουν στην παράνοια. Στα απομνημονεύματα ενός νευροπαθούς καταγράφει τη δική του πορεία και την πολλαπλή σύγκρουση ταυτοτήτων που βιώνει, ενώ θέτει ερωτήματα για τα όρια ψυχικής υγείας και νόσου.  

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Ασγκάρ Φαράντι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
04.01.2017 16:38
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Seven Films και τη Strada Films, παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο Ιρανό σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαράντι με τέσσερις από τις καλύτερες ταινίες του.
Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη και το Ινστιτούτο Goethe
25.11.2016 16:42
Ο δημιουργός του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ πρωταγωνιστεί σε ένα επίκαιρο αφιέρωμα, από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στην αίθουσα του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας.
Λόγος Καθρέφτης, του Διαμαντή Παπαδόπουλου
21.10.2016 16:22
Η New Star παρουσιάζει την ταινία «Λόγος Καθρέφτης» του Διαμαντή Παπαδόπουλου, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema σε Α΄ προβολή, στις 24,25 και 26 Οκτωβρίου 2016.
Η Αθήνα ελεύθερη - Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
18.10.2016 11:27
Σε συνέχεια του πολύ πετυχημένου περσινού κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Η Αθήνα Ελεύθερη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις προβολές και τις σχετικές συζητήσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει εκ νέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη.
Cine Magyar - 15 κορυφαίες δημιουργίες του νεότερου ουγγρικού σινεμά στην Ταινιοθήκη
25.02.2016 14:22
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Carousel Films, με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Βουδαπέστης, παρουσιάζουν το κινηματογραφικό αφιέρωμα Cine Magyar, στην αίθουσα 1 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, από την Πέμπτη 3 Μαρτίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.