Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Πάντα Ρει: έκθεση των Herbert Mehler και Sonja Edle von Hoessle στο Φουγάρο

Πάντα Ρει: έκθεση των Herbert Mehler και Sonja Edle von Hoessle στο Φουγάρο

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 η FOUGARO THE GALLERY Nafplion εγκαινιάζει μια μεγάλη έκθεση των καταξιωμένων Γερμανών καλλιτεχνών Herbert Mehler και Sonja Edle von Hoessle, σε συνεργασία με την Tammen & Partner Gallerie, με τίτλο «Πάντα Ρει».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Goethe-Institut Athen.

Είναι η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα για το έργο των ιδιαίτερα δημοφιλών Γερμανών καλλιτεχνών, οι οποίοι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην Αργολίδα, συγκεκριμένα στο Κρανίδι της Ερμιονίδας, όπου διατηρούν εξοχική κατοικία. Η έκθεση, που πραγματοποιείται παράλληλα και στους υπαίθριους χώρους του Φουγάρου, περιλαμβάνει μεγάλης και μικρότερης κλίμακας γλυπτά από χάλυβα, καθώς και κάποια ζωγραφικά έργα.

Ο τίτλος, που αναφέρεται στη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου, σηματοδοτεί την ανεπιτήδευτη ομορφιά του φυσικού κόσμου. Στο προσωπικό τους εικαστικό σύμπαν οι δύο καλλιτέχνες την αποδίδουν μέσα από υπερφυσικά βιομορφικά αφηρημένα έργα, επεξεργαζόμενοι απλές και αδρές φόρμες, υλικά που εντάσσονται στο φυσικό τοπίο και στοιχεία υφής που συνθέτουν και ανασυνθέτουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Όπως σημειώνει η θεωρητικός τέχνης, Dr. Melanie Klier, «...όλα παρασύρονται σε μια ονειρική δίνη ποικίλων χρωματικών τόνων και διαβαθμίσεων του φωτός, σαν σε βαθιά νερά, ώσπου ενώνονται πάλι, γίνονται ένα. “Πάντα ρει”…».

Επιμέλεια έκθεσης: Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου, Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

HERBERT MEHLER

Ο Herbert Mehler γεννήθηκε το 1949 στο Steinau κοντά στην πόλη Fulda. Από το 1964 έως το 1968 μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του, Franz Mehler, στην τέχνη της ξυλογλυπτικής. Από το 1972 έως το 1976 σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νυρεμβέργης. Το 1996 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνώρισης της εφημερίδας «Nürnberger Nachrichten» και το 2007 με το Βραβείο Τέχνης της εφημερίδας «Nürnberger Nachrichten» καθώς και με το Βραβείο Τέχνης της πόλης του Würzburg. Το 2008 τού απονέμεται το 1ο Βραβείο της πόλης Mörfelden – Walldorf, από την Ένωση Γκαλερί των Κρατιδίων της Έσσης (Hessen) και της Ρηνανίας-Παλατινάτου (Rheinland-Pfalz) για το έργο του «Γλυπτά στο Πάρκο».

SONJA EDLE VON HOESSLE

Η Sonja Edle von Hoessle γεννήθηκε το 1960 στο Wiesbaden και έκανε σπουδές Οπτικής Επικοινωνίας στην Ανωτέρα Σχολή του Mainz (FH Mainz) και του Würzburg (FH Würzburg) στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών. Το 1993 πήρε το δίπλωμά της και ίδρυσε το εργοστάσιο μεταλλουργίας "two hands". Το 1996 τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη του Βαυαρικού Υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τέχνης, ενώ τα έτη 1998-1999 έλαβε χρηματοδότηση για το εργαστήριό της από το Βαυαρικό Ταμείο για την Τέχνη. Το 2003 κατέκτησε το Βραβείο Τέχνης της πόλης του Würzburg, ενώ από το 2008 έως το 2011 διατηρούσε εργαστήριο στο Βερολίνο.

Ο Herbert Mehler και η Sonja Edle von Hoessle, συνεργάτες και σύζυγοι, το 2015 ιδρύουν το «erbachshof art project», ενώ σήμερα ζουν και εργάζονται στο Eisingen, κοντά στο Würzburg, και στο Κρανίδι στην Ελλάδα.

Τα έργα εντός της FOUGARO THE GALLERY θα παρουσιάζονται έως την Κυριακή 21 Αυγούστου, ενώ τα υπαίθρια έργα θα παραμείνουν στο ΦΟΥΓΑΡΟ έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Tammen & Partner Gallerie και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Goethe-Institut Athen.

Με έμπνευση από τα έργα της έκθεσης, οι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για παιδιά την Κυριακή 12, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου στα Εργαστήρια του Φουγάρου.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Francesco Moretti στο Φουγάρο
27.01.2017 17:12
Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στη FOUGARO THE GALLERY, από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 6μμ έως την Κυριακή 5 Μαρτίου, την έκθεση του εικαστικού Francesco Moretti με τα πρωτότυπα έργα του για την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου της Χρύσας Σαββάκη με τίτλο «Πού πάει ο ήλιος όταν φεύγει;».
IndepArt2016: Έκθεση τέχνης στην Image Gallery
10.11.2016 17:06
Η Image Gallery σε συνεργασία με την τεχνοκριτικό και ιστορικό τέχνης Έμμυ Βαρουξάκη παρουσιάζουν την έκθεση IndepArt2016 με έργα σημαντικών καλλιτεχνών.
Τα πάντα ρεί ?: Έκθεση καλλιτεχνικού κοσμήματος της ομάδας J.A.W. στην Ena Art Gallery
23.06.2016 14:07
Η ομάδα καλλιτεχνικού κοσμήματος J.A.W. Jewellery Art Workers συμμετέχει στην 1st ΑTHENS JEWELRY WEEK με την έκθεση “Τα πάντα ρεί ?”, από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2016, στην Ena Art Gallery.
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.
3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα: έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου στο Φουγάρο
15.03.2016 15:51
Το Σάββατο 2 Απριλίου η FOUGARO THE GALLERY Nafplion εγκαινιάζει μια μεγάλη έκθεση – εγκατάσταση της Λήδας Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα».