Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.

 

Με αφορμή έναν πίνακα της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία, η σκηνοθέτιδα Σαντρίν Ντουμά ξεκινά ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο, αναζητώντας τις ελληνικές ρίζες της οικογένειας της.

 

«Ένας πίνακας έγινε η αιτία η μητέρα μου, να μου μιλήσει για την παιδική της ηλικία. Ακολουθώντας τη ζωή και το έργο της Φλωρά-Καραβία, μπόρεσα να ψάξω την ιστορία της οικογένειάς μου και να καλύψω την παιδική μου θλίψη μπροστά στην απουσία της μητέρας μου. Η ιστορία της Θάλειας και η δική μου έρευνα γύρω από την οικογένειά μου είναι δυο ιστορίες αδιάσπαστες».

 

Η σκηνοθέτης ακολουθεί τα ίχνη της ζωγράφου, επισκέπτεται μουσεία και συλλέκτες, συναντά ανθρώπους που πόζαραν για αυτήν και μας μιλούν για τις ελληνικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, τις κοσμοπολίτικες δεξιώσεις της Αλεξάνδρειας και τον κόσμο της παλιάς Αθήνας. Παράλληλα, ανασυνθέτει το ίδιο της το παρελθόν, από το σύγχρονο Παρίσι όπου ζει σήμερα, στο ελληνικό καλοκαίρι των παιδικών της χρόνων και το πατρικό της σπίτι στην προσεισμική Ιθάκη.

 

Η Σαντρίν Ντουμά υπογράφει μια ταινία για τα πολλά πρόσωπα της Ελλάδας του 20ου αιώνα, τη μοναδική εμπειρία μιας από τις σημαντικότερες ζωγράφους της χώρας, το θάρρος που χρειάζεται για να αποδεχθεί την αλλαγή και την απώλεια, αλλά και ένα προσωπικό ταξίδι για να καταλάβει τι σημαίνει να είναι Ελληνίδα σήμερα. 

 

Σαντρίν Ντουμά / 82′ / 2015 / Γαλλία, Ελλάδα

 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα, Σαντρίν Ντουμά.

Θα ακολουθήσει closing party του φετινού CineDoc, με κρασί και φαλάφελ στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στον κινηματογράφο Δαναός

Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ Sonita από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
29.09.2016 15:57
Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Sonita, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ «At Home in the World» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
16.09.2016 14:04
Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.
Το ντοκιμαντέρ Requiem for the American Dream από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
17.02.2016 11:25
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Ρέκβιεμ για το Αμερικάνικο Όνειρο από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη.
Το ντοκιμαντέρ How I Came to Hate Math από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
01.02.2016 15:31
Το How I Came to Hate Math (Comment j'ai détesté les maths) του Olivier Peyon προβάλλεται την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια του CineDoc, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.