Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.

 

Με αφορμή έναν πίνακα της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία, η σκηνοθέτιδα Σαντρίν Ντουμά ξεκινά ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο, αναζητώντας τις ελληνικές ρίζες της οικογένειας της.

 

«Ένας πίνακας έγινε η αιτία η μητέρα μου, να μου μιλήσει για την παιδική της ηλικία. Ακολουθώντας τη ζωή και το έργο της Φλωρά-Καραβία, μπόρεσα να ψάξω την ιστορία της οικογένειάς μου και να καλύψω την παιδική μου θλίψη μπροστά στην απουσία της μητέρας μου. Η ιστορία της Θάλειας και η δική μου έρευνα γύρω από την οικογένειά μου είναι δυο ιστορίες αδιάσπαστες».

 

Η σκηνοθέτης ακολουθεί τα ίχνη της ζωγράφου, επισκέπτεται μουσεία και συλλέκτες, συναντά ανθρώπους που πόζαραν για αυτήν και μας μιλούν για τις ελληνικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, τις κοσμοπολίτικες δεξιώσεις της Αλεξάνδρειας και τον κόσμο της παλιάς Αθήνας. Παράλληλα, ανασυνθέτει το ίδιο της το παρελθόν, από το σύγχρονο Παρίσι όπου ζει σήμερα, στο ελληνικό καλοκαίρι των παιδικών της χρόνων και το πατρικό της σπίτι στην προσεισμική Ιθάκη.

 

Η Σαντρίν Ντουμά υπογράφει μια ταινία για τα πολλά πρόσωπα της Ελλάδας του 20ου αιώνα, τη μοναδική εμπειρία μιας από τις σημαντικότερες ζωγράφους της χώρας, το θάρρος που χρειάζεται για να αποδεχθεί την αλλαγή και την απώλεια, αλλά και ένα προσωπικό ταξίδι για να καταλάβει τι σημαίνει να είναι Ελληνίδα σήμερα. 

 

Σαντρίν Ντουμά / 82′ / 2015 / Γαλλία, Ελλάδα

 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα, Σαντρίν Ντουμά.

Θα ακολουθήσει closing party του φετινού CineDoc, με κρασί και φαλάφελ στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στον κινηματογράφο Δαναός

Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ Les saisons από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 16:51
Η προβολή του ντοκιμαντέρ Les saisons στα πλαίσια του CineDoc γίνεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Sonita από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
29.09.2016 15:57
Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Sonita, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ «At Home in the World» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
16.09.2016 14:04
Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Νόστος από το CineDoc στη Θεσσαλονίκη
10.05.2016 10:53
Το Cinedoc σε συνδιοργάνωση με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 την ταινία ντοκιμαντέρ «Νόστος» της Σαντρίν Ντουμά.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.