Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών: Έκθεση 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών

Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών: Έκθεση 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών

Το Μορφωτικό Κέντρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζουν έκθεση ζωγραφικής 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών με θέμα «Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών». Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π. Φαλήρου.

 

Λιμάνια, φάροι, άγκυρες ... σκουριά... ποδήλατα, πόρτες και άλλα πολλά, πράγματα που σε εγκλωβίζουν και σε απελευθερώνουν ... Αυτές οι πρώτες εμπειρίες είχαν καθοριστική επιρροή στην καλλιτεχνική έκφραση της Ιωάννας Νικολαράκη η οποία συμμετέχει στην έκθεση με δυο από τα έργα της.

 

Λίγα λόγια...

 

Γεννημένη στην Αίγυπτο, ξεκίνησε το ταξίδι από το Πορτ-Σάιντ και από λιμάνι σε λιμάνι με αμέτρητους σταθμούς και φάρους στη ζωή της, τα χρώματα, οι εικόνες, οι ήχοι του πολύβοου λιμανιού και των αλλιευτικών καραβιών, δεν θα μπορούσαν παρά να την εμπνεύσουν.

 

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της σε ένα λιμάνι, να παρατηρεί τα εμπορικά πλοία να περνάνε το Κανάλι Σουέζ, με τον παππού της Γιάννη (καπετάνιο), το νονό της Βασίλη και το θείο της Ντίνο (ναυτικούς) και βέβαια τον μπαμπά της Κώστα (ναυπηγό), που έπαιρνε μαζί του στα ναυπηγεία του Σουέζ – όπου εργαζόταν – τις τρεις του κόρες, αιχμαλωτίζει όλες τις εικόνες και τις αναμνήσεις έως ότου αργότερα να αποτυπώσει και την παραμικρή λεπτομέρεια πάνω σε καμβά.

 

Δοκιμές εδώ και εκεί κατά την διάρκεια των χρόνων κατέληξαν να υλοποιηθούν με την Jane Cote, που την έμαθε τον υπέροχο κόσμο της ακουαρέλας.

 

Συνέχισε τα μαθήματα με την Μαριέλα Κωνσταντινίδου, που τη δίδαξε νέες τεχνοτροπίες και υλικά. Έχει κάνει δυο ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

 

Φωτογραφία: Ιωάννα Νικολαράκη “Δεν έκανα ταξίδια μακρινά”, εμπνευσμένο από στίχους του Παρασκευά Καρασούλου “Μικρή Πατρίδα”.

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστική έκθεση του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. στο Πολιτιστικό Κέντρο
08.02.2017 10:18
Έως και τις 15 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας - Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. ταξιδεύει 82 καλλιτέχνες του στην πρωτεύουσα Αθήνα.
Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80: Έκθεση στην S. G. Art Gallery
14.12.2016 16:34
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80” με σχέδια, λιθογραφίες και γλυπτά έργα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών που ζούσαν στο Παρίσι τις δεκαετίες ‘60, ‘70, και ‘80 και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Κοινός Τόπος / Common Ground: Διεθνής έκθεση εικαστικών
27.06.2016 11:29
Η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM και ο Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Διεθνής Έκθεσης που διοργανώνουν με θέμα: Κοινός Τόπος (Common Ground), με τη συμμετοχή 27 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στις 17:30, στο Ναό Αγ.Σοφίας, στη Σοχώρα Ρεθύμνου καθώς και σε καφενεία και μαγαζιά της πλατείας Σοχώρας.
Curiosity: έκθεση από το Tinos Quarry Platform στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
22.06.2016 14:31
Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Curiosity.
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.