Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ) και το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας» (Αντιγόνη του Σοφοκλή), η Τζωρτζίνα Κακουδάκη θα παρουσιάσει την παράσταση Νεφέλες του Αριστοφάνη στην Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου την χρονιά 2016-2017.

Κλείνοντας δυο χρόνια παραστάσεων με την Αντιγόνη του Σοφοκλή και λίγο πριν υποδεχτούμε τη νέα παράσταση της «Τριλογίας της Πραγματικότητας», προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ένα βιωματικό σεμινάριο με την θεατροπαιδαγωγό και σκηνοθέτρια της παράστασης Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Στο τρίωρο αυτό εργαστήριο θα εξερευνήσουμε, μέσα από θεατρικές τεχνικές, το εκπαιδευτικό σύστημα. Πώς είναι σήμερα, πώς θα θέλαμε να είναι, τι θα μπορούσε να αλλάξει και πώς, εμπνεόμενοι από τις θέσεις που παρουσιάζονται, τόσο επίκαιρα ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αριστοφανική κωμωδία .

Σε συνεργασία με τους Ηρώ Ποταμούση (θεατροπαιδαγωγό/κοινωνιολόγο) και Βασίλη Ψυλλά (ηθοποιό/φιλόλογο).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη γεννήθηκε το 1971. Σκηνοθέτρια παραστάσεων για εφήβους από το 2008. Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: Μετά τον Αφρό (θέατρο της επινόησης) και Ρισπέκτ του Τζακ Θορν στο Θέατρο Χώρα, το Ξύπνημα της Άνοιξης του Φ. Βέντεκιντ στο Bios, τα έργα: Όρνιθες του Αριστοφάνη, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ, Φάουστ του Γκαίτε, Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (2010 ως σήμερα). Έχει διδάξει «Διδακτική του Θεάτρου - Θεωρία και Πρακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας (2004-2007) και «Εμψύχωση κούκλας στο Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών (2007-12). Έχει διδάξει Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Γέρακα, στο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού και σε δημόσια ΙΕΚ (2002-2012). Διδάσκει Ιστορία/Δραματουργία Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά. Έχει  διευθύνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θεάτρου σε Βέλγιο, Λιθουανία, Μεξικό, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο κ.ά. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε ευρωπαϊκά προγράμματα για το Θέατρο στην εκπαίδευση, όπως τα Mpact (Methodology for Pupil and Performing Arts Centered Teaching 2006-09) και Dafne (Raising a child through prison bars, 2009-2012), σε πλήθος εργαστηρίων στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κ.ά. Ήταν υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997-2004). Συγγραφέας των βιβλίων «Θέατρο-Θεατρική Αγωγή» του ΙΔΕΚΕ/Σχολεία Ενηλίκων και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης/Η βιωματική διδασκαλία της ιστορίας στο Δημοτικό σχολείο», εκδ. Κέδρος, 2011.

Σχετικές ειδήσεις
Το Εθνικό Θέατρο δίπλα στους Εκπαιδευτικούς
03.01.2017 16:08
Το Εθνικό Θέατρο ξεκινά ένα Κύκλο εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σεμινάριο υποκριτικής με τη Μαρία Κεχαγιόγλου στο Baumstrasse
27.12.2016 11:35
Στο Baumstrasse-Δρόμος με τα δέντρα πραγματοποιείται τρίμηνο σεμινάριο υποκριτικής με την Μαρία Κεχαγιόγλου, με κείμενα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή από 15 Ιανουαρίου μέχρι 2 Απριλίου 2017.
Σεμινάριο χορογραφίας με την Αντιγόνη Γύρα στον Κινητήρα
23.06.2016 16:42
Ο Κινητήρας και η Αντιγόνη Γύρα διοργανώνουν ένα σεμινάριο χοοργραφίας με θέμα τη χορογραφική σύνθεση.
Υποκριτική κάτω από το φως: Βιωματικό σεμινάριο για νέους ηθοποιούς στο Underground
28.04.2016 17:06
Ο Πολυχώρος Underground διοργανώνει ένα βιωματικό σεμινάριο για νέους ηθοποιούς, με τίτλο Υποκριτική κάτω από το φως.
Ακρόαση για την παραγωγή
07.03.2016 12:13
Το Εθνικό Θέατρο για την κάλυψη των αναγκών του χορού της καλοκαιρινής παραγωγής Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο σε συμπαραγωγή με το θέατρο Vakhtangov της Μόσχας σε σκηνοθεσία Rimas Tuminas, και για την ευρύτερη ενημέρωση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης καλεί σε ακρόαση άντρες - βαθύφωνους - ηθοποιούς ηλικίας 35 έως 50 ετών.