Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

CTRL+T: Οι Declinación Magnética στο metamatic:taf

CTRL+T: Οι Declinación Magnética στο metamatic:taf

To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T με τη συμμετοχή των Declinación Magnética στο project με τίτλο Margin of Error, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016.  

Το πρόγραμμα CTRL+T αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν το  φυσικό και ψηφιακό χώρο του metamatic:taf επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+T με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά τη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα.

Το CTRL+T συνιστά μια πλατφόρμα εργασίας για καλλιτέχνες και ερευνητές σε μια περίοδο κοινωνικών αναταραχών και σημαντικών πολιτιστικών αλλαγών, που πυροδοτούν διαρκώς νέες αναζητήσεις στο πεδίο της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει αναδυθεί ένα κλίμα προβληματισμού, ειδικότερα στο πεδίο του πολιτισμού, όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αντιλήψεις που αφορούν στη διαμόρφωση της ταυτότητας. Η Ισπανική κολλεκτίβα Declinación Magnética παρεμβαίνει στο πρόγραμμα CTRL+T με την ιδέα της αμφισβήτησης καθιερωμένων ιστορικών αφηγήσεων. Πρόκειται για μια επανεξέταση της ιστορικής μνήμης. Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης «κατάληψής» τους στο χώρο του metamatic:taf, πολλά ζητήματα που είναι εγγενή στην ιστορία τόσο της Ισπανίας όσο και της Ελλάδας θα αναδυθούν μέσα από την προβολή του 60λεπτου φιλμ με τίτλο ‘Margin of Error’, ενώ θα ακολουθήσει μια Q&A / ανοιχτή συζήτηση. Το έργο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο ελληνικό πλαίσιο, μιας και ταυτοποιεί τους μηχανισμούς παραγωγής Ιστορίας και  επισημαίνει τις διαφορετικές στρατηγικές συνέργειας και διάδοσης που βρίσκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το ‘Margin of error’ («Περιθώριο σφάλματος») εμβαθύνει στο αποικιακό παρελθόν και  παρόν της Ισπανίας μέσα από μια κριτική προσέγγιση στις παγιωμένες κρίσεις γύρω από την "Ανακάλυψη και τον αποικισμό της Αμερικής», όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στα σχολικά εγχειρίδια. Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συλλογικών ασκήσεων που διεξήχθησαν με μια ομάδα μαθητών και καθηγητών της ισπανικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκαν για πάνω από τρεις ημέρες σε ένα κινηματογραφικό στούντιο , ενώ καταγράφηκαν σε βίντεο. Οι μαθητές έλαβαν μέρος σε δύο τύπους δραστηριοτήτων. Αυτές περιελάμβαναν, από τη μια πλευρά, ασκήσεις που είχαν ως στόχο να ανασύρουν ιδέες και απεικονίσεις θαμμένες στο υποσυνείδητο, προκαλώντας καταστάσεις όπου συζητήθηκαν ιδέες και έννοιες που σπάνια θίγονται κατά τη διδασκαλία ανάλογων θεμάτων (π.χ. γενοκτονία) και, από την άλλη, πιο δομημένες ασκήσεις στο πλαίσιο των οποίων δόθηκαν οδηγίες στους μαθητές να επιχειρήσουν συγκεκριμένες πράξεις απομνημόνευσης και οργάνωσης -σημαντικά εργαλεία στην εκμάθηση και αναπαράσταση του παρελθόντος.

Declinación Magnética: Julia Morandeira, Sally Gutiérrez και Juan Guardiola.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Marcin Knyziak στο  CTRL+T του metamatic:taf
31.01.2017 17:07
To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T με τη συμμετοχή του Marcin Knyziak και το project Go West, το οποίο εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως και τις 24 Φεβρουαρίου.
Η ομάδα Driewieler Collectief στο metamatic:taf
22.08.2016 15:39
To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T σε επιμέλεια των METASITU με τη συμμετοχή της Driewieler Collectief. Το project της ομάδας Driewieler Collectief αποτελεί έργο εν εξελίξει που ξεκίνησε στα δωμάτια του metamatic:taf στις 18 Αυγούστου 2016 και θα ολοκληρωθεί με μια performance στην γκαλερί του metamatic:taf στις 16 Σεπτεμβρίου.
Οι Arhi.tek & Privateprint στο CTRL+T του metamatic:taf
15.06.2016 15:42
To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T σε επιμέλεια των METASITU, καλλιτεχνικών διευθυντών του metamatic:taf, με τη συμμετοχή των Arhi.tek & Privateprint και το project τους Everything you always wanted to know about your neighbour but were afraid to ask. Το project θα παρουσιαστεί στο metamatic:taf για μια ημέρα, στις 22 Ιουνίου στις 18.00.
Filmink Project, από το ΙΝΚ Project.Exhibition στο metamatic:taf
12.05.2016 11:39
Το metamatic:taf εγκαινιάζει το FILMINK Project σε διοργάνωση του ΙΝΚ Project.Exhibition τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.
CTRL + T: Η Therese Steele στο metamatic:taf
25.02.2016 15:03
Το metamatic:taf συνεχίζει το νέο πρόγραμμα δράσεων του CTRL+T με το open studio της Therese Steele. Το εν εξελίξει project της Therese Steele θα είναι ανοιχτό στο κοινό από την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 και θα ολοκληρωθεί με μια performance τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 20.30.