Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα: Έκθεση του Αλέκου Φασιανού στην Αγία Πετρούπολη

Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα: Έκθεση του Αλέκου Φασιανού στην Αγία Πετρούπολη

Στα πλαίσια του Ελληνορωσικού αφιερωματικού έτους  2016, ο Έλληνας καλλιτέχνης Αλέκος Φασιανός θα παρουσιάσει στην Αγία Πετρούπολη την ατομική του έκθεση «Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας την περίοδο 19 Μαΐου – 9 Ιουνίου 2016.

 

Είναι  η δεύτερη του έκθεση στη Ρωσία και η πρώτη του ατομική. Την πρώτη φορά στα πλαίσια της  έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Μόσχα στο Κρατικό εκθεσιακό κέντρο  των καλλιτεχνών, ο Αλέκος Φασιανός έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου μέλους της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας και ένα βραβείο για το καλύτερο έργο που επιλέχτηκε μεταξύ 350 έργων ζωγραφικής πολλών άλλων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

 

Την Έκθεση επιμελείται ιστορικός τέχνης  Όλγα Καρντασίδη.

 

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη συνέχεια, το 1960 μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει λιθογραφία στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Είναι μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αθήνας και επίτιμο μέλος της Κρατικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρωσίας. Από το 2009 είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης. Το 1985 έγινε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών (βραβεύτηκε από τον  Υπουργό της Γαλλίας  Ζακ Λανγκ), από το 2010 είναι ο Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών (βραβεύτηκε από τον Υπουργό της Γαλλίας  Φρανσουά Μιτεράν), το 2013 ο Φασιανός  τιμήθηκε με το Προεδρικό Βραβείο της Γαλλικής Δημοκρατίας «Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής».

 

Στις 19 Μαΐου 2016 στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσής του  στην Αγία Πετρούπολη ο Αλέκος Φασιανός θα βραβευτεί με ειδικό βραβείο πρώτης κατηγορίας της Διεθνούς Ακαδημίας της κουλτούρας και των τεχνών «Για συμβολή στην Τέχνη» από τον Petr Stronsky, Πρόεδρο της Ακαδημίας.

 

Χαρακτηριστικά στοιχεία του καλλιτέχνη διαμορφώνονται στις αρχές της δεκαετίας του '60 στη Γαλλία, όπου έζησε για 30 χρόνια.  Τρία κύρια θέματα παραμένουν σταθερά στο έργο του: ο άνθρωπος, η φύση και το περιβάλλον , όπως φαίνεται μέσα από το πρίσμα της ελληνικής μυθολογίας. Ο κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας και του ίδιου του  καλλιτέχνη ενώνονται στην έκθεσή του της Αγίας Πετρούπολης  με τίτλο "Αρχαίοι Ελληνικοί μύθοι στην καθημερινότητα".

 

Τα έργα του βρίσκονται   σε πολλά μουσεία και στις συλλογές συλλεκτών και θαυμαστών του ταλέντου του ανά όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Αθήνα, το Παρίσι και σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στο Τόκιο, Νέα Υόρκη, Σάο Πάολο και στη Μελβούρνη.  Ο καλλιτέχνης ήταν προσωπικός  φίλος  του  πρωθυπουργού  MITTERRAND  και  JACQUES  CHIRAC, τα έργα του καταλαμβάνουν  την σημαντική θέση στις συλλογές τους. Εκτός από τις ιδιωτικές συλλογές, τα έργα του βρίσκονται  στη Γαλλία  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  (Παρίσι), στο Ίδρυμα  «MAEGHT» ( SAINT-PAUL-DE VENCE), καθώς και στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «POMPIDOU Beaubourg» (Παρίσι).

 

Σήμερα, ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας, ότι η Γαλλία παραμένει το δεύτερο σπίτι του.

 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του  αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016, του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, της Διεθνούς Ακαδημίας Τεχνών και με την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης. 

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Φως - Ζωή: έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη (ζωγραφική) και του Δημήτρη Αγγελή (ποίηση) στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
05.10.2016 16:27
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν έκθεση με έργα ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη και ποιήματα του Δημήτρη Αγγελή.
Αποκάλυψη: Έκθεση του Αλέκου Φασιανού στην Kapopoulos Fine Arts-Πάτμος
01.08.2016 15:02
Στο νησί της Αποκάλυψης ταξιδεύουν τον Αύγουστο τα έργα του Αλέκου Φασιανού. Η νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου, η πρώτη του στην πανέμορφη Πάτμο, εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις 6 Αυγούστου 2016, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο "Αποκάλυψη".
Έκθεση του Φίλιππου Γεώργιου Τσινταβή στην Aίθουσα Τέχνης Γ. - Ε. Βάτη στη Σύρο
01.04.2016 10:12
Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής σε μία ακόμα συνεργασία με την Γκαλερί Έρση μεταφέρει στην Ερμούπολη της Σύρου την ατομική του έκθεση με τίτλο «Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας».