Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Φωνές στον χώρο: συναυλία με το Neue Vocalsolisten Stuttgart στη Διπλάρειο Σχολή

Φωνές στον χώρο: συναυλία με το Neue Vocalsolisten Stuttgart στη Διπλάρειο Σχολή

Έξι νέοι συνθέτες της Μεσογείου ντύνουν τις φωνές του Neue Vocalsolisten Stuttgart για να ακουστούν δυνατά από τη Διπλάρειο.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη Διπλάρειο Σχολή, στις 13 Μαΐου με έξι νέους συνθέτες από τη λεκάνη της Μεσογείου που συνθέτουν κομμάτια για φωνές σε διαφορετικές χωρικές καταστάσεις. Η συνδετική ιδέα είναι να αναζητηθούν νέες προσεγγίσεις μεταξύ κειμένου και μουσικής· όχι να «μουσικοποιηθούν» και να ερμηνευτούν κείμενα μέσω της μουσικής, αλλά να επιτραπεί η ανάδυση μουσικής μέσα από διαφορετική χρήση και σημασιοδότηση του κειμένου.

Στη σύνθεση έχουν ενσωματωθεί χειρονομίες και κινήσεις στο χώρο, καθώς επίσης και επέκταση και τροποποίηση της φωνής μέσω διαφόρων συσκευών. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα της Διπλαρείου Σχολής, επιτρέποντας διάφορες διατάξεις των τραγουδιστών αλλά και την ευρηματική προσέγγιση της ηχοχωροθέτησης.

Οι έξι συνθέτες εκμεταλλεύονται στο έπακρο αυτό το απόλυτα ευέλικτο όργανο που είναι η ανθρώπινη φωνή , τονίζοντας τη σωματικότητα, την αμεσότητα της έκφρασης, την ευθραυστότητα της επικοινωνίας και την ακουστική διαμεσολάβηση από μια ποικιλία αντικειμένων και από τον ίδιο το χώρο.

Johanna Zimmer: σοπράνο
Susanne Leitz-Lorey: σοπράνο
Truike van der Poel: μέτζο-σοπράνο
Martin Nagy: τενόρος
Guillermo Anzorena: βαρύτονος
Andreas Fischer: μπάσος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μαριάνθη Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρή: Untitled VI, για τρεις ανδρικές φωνές και ηχητικές συσκευές

Silvia Rosani: T-O, για πέντε φωνές

Χριστίνα Αθηνοδώρου: νέο κομμάτι για έξι φωνές (2015) (παγκόσμια πρεμιέρα)

Εύης Σαμμούτης: Sculpting Air, για πέντε φωνές με ηχητικούς σωλήνες

Brahim Kerkour: Intone, για έξι φωνές

Samir Odeh-Tamimi: Jarich (Mondgott), για τρεις γυναικείες φωνές

Περισσότερες πληροφορίες

Στις Φωνές στο Χώρο, η συνδετική ιδέα είναι να αναζητηθούν νέες προσεγγίσεις μεταξύ κειμένου και μουσικής· όχι να «μουσικοποιηθούν» και να ερμηνευτούν κείμενα μέσω της μουσικής, αλλά να επιτραπεί η ανάδυση μουσικής μέσα από διαφορετική χρήση και σημασιοδότηση του κειμένου. Στη σύνθεση έχουν ενσωματωθεί χειρονομίες και κινήσεις στο χώρο, καθώς επίσης παράταση της φωνής μέσω συσκευών.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ένα νέο έργο –σε παγκόσμια πρεμιέρα– από την Ελληνίδα συνθέτρια Χριστίνα Αθηνοδώρου. Η συναυλία ξεκινά με μια αρχαϊκή οιονεί «στατική» δήλωση της Ελληνίδας συνθέτριας Μαριάνθης Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρή. Το μοναδικό κείμενο είναι η λέξη «ακούσατε». Οι ήχοι των φωνών μετασχηματίζονται από τα όργανα και τα ηχητικά αντικείμενα της Μαριάνθης. Η αντιληπτικότητα αποτελεί επίσης το θέμα της σύνθεσης της Ιταλίδας Σύλβια Ροζάνι, η οποία τοποθετεί τους τραγουδιστές σε μακρινές αποστάσεις στην αίθουσα, προκειμένου να ανοίξει χώρους στοχασμού. Ο Κύπριος συνθέτης Εύης Σαμμούτης στο ποιητικό κομμάτι του, όπου οι ερμηνευτές τοποθετούνται περιμετρικά του κοινού, παρατείνει τις φωνές με σωλήνες και φυσαρμόνικες και παράγει ήχους που μοιάζουν σχεδόν σαν ηλεκτρονικοί, ενώ ο Μαροκινός συνθέτης Μπραΐμ Κερκούρ βάζει τους τραγουδιστές στο κέντρο του κοινού για να δημιουργήσει έναν πυκνό χώρο. Εγκαταλείπει το κείμενο, ενώ και οι ερμηνευτές δεν χρησιμοποιούν καν τις φωνές τους – το κομμάτι είναι μια πανδαισία θορύβων που παράγονται από τα στόματα και τα χείλη τους. Τέλος, ο πυρήνας του έργου του Σαμίρ Οντέχ-Ταμίμι είναι μια τετρακάναλη μαγνητοταινία, ένα μοντάζ ηχογραφήσεων που έκανε ο συνθέτης στην Παλαιστίνη το φθινόπωρο
του 2013. Μια ιστορία της παιδικής μνήμης του που αναπλάθεται από τρεις γυναικείες φωνές.

Neue Vocalsolisten Stuttgart

Ερευνούν, ανακαλύπτουν, αναζητούν την περιπέτεια και είναι ιδεαλιστές. Οι συνεργάτες τους είναι ειδικευμένα μουσικά σύνολα και ορχήστρες ραδιοφώνου, λυρικές σκηνές και ελεύθερα θέατρα, ηλεκτρονικά στούντιο και αναρίθμητοι διοργανωτές φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και κονσέρτων ανά τον κόσμο.

Το Neue Vocalsolisten σχηματίστηκε το 1984, ως σύνολο ειδικευμένο στην ερμηνεία σύγχρονης φωνητικής μουσικής. Το φωνητικό σύνολο δωματίου, που τέθηκε αρχικά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Musik der Jahrhunderte, είναι καλλιτεχνικά ανεξάρτητο από το 2000. Καθένας και καθεμία από τους επτά σολίστ κονσέρτων και όπερας, με ένα συλλογικό εύρος που εκτείνεται από κολορατούρα σοπράνο σε κόντρα-τενόρο και από εκεί έως μπάσο προφόντο, διαμορφώνει το έργο πάνω σε μουσική δωματίου και τη συνεργασία με τους συνθέτες και τους άλλους ερμηνευτές μέσω της καλλιτεχνικής του/της δημιουργικότητας.

Ανάλογα με τις μουσικές απαιτήσεις, η βασική ομάδα ενισχύεται από μια δεξαμενή ειδικευμένων λυρικών τραγουδιστών. Το κύριο ενδιαφέρον του συνόλου έγκειται στην έρευνα: διερεύνηση νέων ήχων, νέων φωνητικών τεχνικών και νέων μορφών άρθρωσης, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εγκαθίδρυση ενός διαλόγου με τους συνθέτες.

Κάθε χρόνο, το σύνολο παρουσιάζει σε πρεμιέρα περίπου είκοσι νέα έργα. Κεντρική θέση στην καλλιτεχνική σύλληψη του σχήματος έχουν οι περιοχές του μουσικού θεάτρου και της διαθεματικής προσέγγισης με ηλεκτρονικούς ήχους, βίντεο, εικαστικά και λογοτεχνία , καθώς και η αντιπαράθεση των αντιθετικών στοιχείων που ανευρίσκονται στην αρχαία και τη σύγχρονη μουσική.

Σχετικές ειδήσεις
“Ημερολόγιο τρίτο”: Ο Νίκος Ξυδάκης στον Ιανό
10.11.2016 11:52
Ο Nίκος Ξυδάκης, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής με διαχρονικές και ιδιαίτερες εμπνεύσεις, δημιουργεί δύο μοναδικές βραδιές στον αγαπημένο χώρο του Ιανού.
Πρόσφυγες Συνθέτες από την ΚΟΑ στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.10.2016 16:30
Τρία μεγαλειώδη συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα, γραμμένα από συνθέτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους, κατορθώνοντας ωστόσο να διατηρήσουν στη νέα τους πατρίδα τη δημιουργικότητά τους και να μεγαλουργήσουν, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας «Πρόσφυγες Συνθέτες» που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του: συναυλία της ΚΟΑ στον Κήπο του Μεγάρου
13.09.2016 14:48
Ο επίλογος των φετινών συναυλιών κλασικής μουσικής στον Κήπο ανήκει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956), ετοίμασε για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 20:30) το αφιέρωμα «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» που επικεντρώνεται στον Κουρτ Βάιλ (1900-1950) και στον Χανς Άισλερ (1898-1962), τους δύο μεγάλους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά ο σπουδαίος γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης.
Οι Trio Sentimento στον Ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου
30.05.2016 14:57
Μια έντονα συναισθηματική συναυλία θα δώσει το «Trio Sentimento» στην Αγγλικανική Εκκλησία, το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο της σειράς "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο".
Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 13:33
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.