Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη του Dominique Fernandez στο Μέγαρο Μουσκής Αθηνών

Διάλεξη του Dominique Fernandez στο Μέγαρο Μουσκής Αθηνών

Με τη διάλεξη «Μεσόγειος: πλούτος και κίνδυνοι ενός πολιτισμού διασταυρώσεων» του Γάλλου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Nτομινίκ Φερναντέζ [Dominique Fernandez] συνεχίζεται ο νέος κύκλος εκδηλώσεων «Λογοτεχνικά βραβεία – Σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι του καιρού μας», στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούνται βραβευμένοι γαλλόφωνοι λογοτέχνες.

Η διάλεξη του Ντομινίκ Φερναντέζ, βασισμένη σε προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα για ένα πάθος που φιλοδοξεί να είναι αντικειμενικό, πραγματοποιείται στη γαλλική γλώσσα (με ταυτόχρονη μετάφραση) την Παρασκευή 13 Μαΐου, ώρα 19:00 και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Tη συζήτηση συντονίζει η Μαρί-Κριστίν Βαντόρν [Marie-Christine Vandoorne], Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (ώρα έναρξης διανομής 17:30).  

Στη Γαλλία, όπου τα λογοτεχνικά βραβεία αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο, πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο δίνονται πάνω από 2.000 βραβεία, με δημοφιλέστερο το βραβείο Goncourt, η απονομή του οποίου εκτοξεύει τις πωλήσεις των βιβλίων και απογειώνει την καριέρα του εκάστοτε συγγραφέα.

Οι συναντήσεις του Κύκλου «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα» έχουν σκοπό να θέσουν ερωτήματα γύρω από τη γραφή στη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο, τη συνειρμική δύναμη και έκφρασή της, αλλά και να ενισχύσουν περισσότερο τη  θέση που κατέχει η ποιητική, θεατρική και μυθιστορηματική πλευρά της λογοτεχνίας στις εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Dominique Fernandez

Ο Ντομινίκ Φερναντέζ (γενν. 1929) έχει τιμηθεί με το βραβείο Médicis (1974) για το μυθιστόρημά του Πορπορίνο ή τα μυστήρια της Νάπολης (Εκδ. Grasset) καθώς και με το βραβείο Goncourt (1982) για το Εγώ ο Πιέρ Πάολο στα χέρια του αγγέλου (Grasset), κεντρικός ήρωας του οποίου είναι ο σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι. Το 2007 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Ο Φερναντέζ είναι απόφοιτος της École normale supérieure του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως αναπληρωτής καθηγητής ιταλικών και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Rennes 2. Γράφει και ταξιδεύει διαρκώς από το 1959 –οπότε κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο L’Écorce des pierres [Ο φλοιός των πετρών]– μέχρι και φέτος, που δημοσιεύτηκε το βιβλίο του Adieu, Palmyre [Αντίο, Παλμύρα]. Ολόκληρο το έργο του αναφέρεται στην διπλή εμπειρία του λογοτέχνη-ταξιδευτή, μια εμπειρία που θέτει τη γνώση στην υπηρεσία της δημιουργίας.

Ο Ντομινίκ Φερναντέζ είναι λάτρης της Μεσογείου και έχει ζήσει στη Νάπολη και τη Σικελία. Έχει εξερευνήσει όλες τις παράκτιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, γεγονός που μαρτυρούν εύγλωττα κάποιοι από τους τίτλους των βιβλίων του: Mère Méditerranée [Μητέρα Μεσόγειος] (Grasset), Méditerranées [Μεσόγειες] (Imprimerie Nationale / Actes Sud), Le Radeau de la Gorgone [Η σχεδία της Γοργόνας] (Grasset), Le Piéton de Rome [Ο πεζός της Ρώμης] (Philippe Rey).

Η ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής - http://www.megaron.gr

Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη τoυ Μichel Brunet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.
40 Χρόνια Γονιδιωματική: Διάλεξη του καθηγητή Jean Weissenbach στο Megaron Plus
05.10.2016 15:15
Ο ομότιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS, Ζαν Βεσενμπάχ (Jean Weissenbach), μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, εγκαινιάζει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου (ώρα 19:00) τη νέα σειρά του επιτυχημένου κύκλος διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.
Η Hélène Courtois για μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 15:33
Η αστροφυσικός Hélène Courtois [Ελέν Κουρτουά], καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λυόν, Senior member του Institut universitaire de France (μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας), επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου (ώρα 19:00) τον νέο κύκλο διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.
Διάλεξη του Dominique Wolton στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
12.04.2016 15:14
Ο Dominique Wolton, θεωρητικός της πολιτικής επικοινωνίας, Διευθυντής Ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Έρευνας (CNRS) ανοίγει στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον νέο κύκλο Σύγχρονη Σκέψη, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θέμα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».
Διάλεξη του Andreï Makine στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.03.2016 12:41
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μegaron Plus εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», ο οποίος φιλοξενεί βραβευμένους γαλλόφωνους λογοτέχνες.