Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

«Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα»: Συναυλία με το ΕΣΣΜ στο Μέγαρο

«Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα»: Συναυλία με το ΕΣΣΜ στο Μέγαρο

Το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζει τη σχεδόν εικοσαετή παράδοση των Εργαστηρίων Σύγχρονης Μουσικής που καθιέρωσε ο Θόδωρος Αντωνίου ήδη από το 1997, δίνοντας φέτος βήμα σε έξι νέους δημιουργούς, τον Ορέστη Παπαϊωάννου , τον Βασίλη Πανούση, τον Πάνο Πανάκο, τη Νικολαΐα Κρασάκη, τον Πέτρο Λειβαδά και τον Δημήτρη Μακρή. Τα έργα τους θα ερμηνεύσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Σύνθεσης «Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα», το οποίο εντάσσεται στον Κύκλο Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία. Στο πόντιουμ, ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.

 

Τα Εργαστήρια Σύνθεσης έχουν σκοπό την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής-δημιουργικής διαδικασίας και συνεργασίας ανάμεσα στον μαέστρο, τον συνθέτη και τους μουσικούς και δίνουν τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να τελειοποιήσουν τη δουλειά τους και να την παρουσιάσουν στο κοινό.

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας…

 

… περιλαμβάνει: το κομμάτι Distance για έξι όργανα του Ορέστη Παπαϊωάννου (γενν. 1993), το έργο In One Piece του Βασίλη Πανούση (γενν. 1985), το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια φράση του φιλοσόφου Ηράκλειτου, τη σύνθεση του Πάνου Πανάκου (γενν. 1986) Dreamscape όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το πιάνο , το έργο για κουαρτέτο εγχόρδων 1η Πιθανότητα της Νικολαΐας Κρασάκη (γενν. 1986), τη σύνθεση Intravenöse Obszönität (Ενδοφλέβια χυδαιότητα) του Πέτρου Λειβαδά (γενν. 1990) και τέλος το κομμάτι του Δημήτρη Μακρή (γενν. 1972) Solar System που αναφέρεται στους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. 

 

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής – ΕΣΣΜ

 

Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1967 από τον συνθέτη και μαέστρο Θόδωρο Αντωνίου, ο οποίος είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του. Πρώτα μέλη του υπήρξαν οι πιο ταλαντούχοι μουσικοί της εποχής, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στη σύγχρονη μουσική . Η πρώτη εμφάνιση του Συγκροτήματος έγινε το Μάρτιο του 1967 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής». Έκτοτε, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής έχει παρουσιάσει εκατοντάδες έργων όλων των αισθητικών κατευθύνσεων και τεχνοτροπιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Έλληνες συνθέτες –κυρίως δημιουργοί νεότερων γενεών− έχουν συμπεριληφθεί στα προγράμματα του ΕΣΣΜ, με ιδιαίτερη έμφαση σε παραγγελίες και πρώτες εκτελέσεις. Από το 1989 το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής συνεργάζεται πολύ στενά σε όλες τις δραστηριότητες της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

 

Ιάκωβος Κονιτόπουλος

 

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1963. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τους Κώστα Σαμσαρέλο και Δημήτρη Δραγατάκη, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας με τον Θόδωρο Αντωνίου. Το 1997 πήρε δίπλωμα σύνθεσης με άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και χρηματικό έπαθλο στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι. Έχει συνεργαστεί με ωδεία και δήμους της χώρας, με το ΜΜΑ, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το ΕΣΣΜ, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Εγχόρδων και το Σύνολο Νέας Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, την ΚΟΑ, την ΕΛΣ, την ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, το Ρομαντικό Κέντρο G. P. Vieusseux, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας κ.ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, ΗΠΑ, Αυστραλία). Έχει γράψει μουσική για το θέατρο, το ΜΜΑ, την Ορχήστρα Πατρών, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την ΕΛΣ, την Ελληνική Ραδιοφωνία / Γ΄ Πρόγραμμα καθώς και για πολλούς διακεκριμένους έλληνες και ξένους σολίστ αλλά και για ελληνικά φεστιβάλ. Διευθύνει συχνά το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Είναι γενικός γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και έχει τη διεύθυνση παραγωγής των συναυλιών της.

Σχετικές ειδήσεις
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Μια συναυλία για τους πρόσφυγες: Η ΣΟΔΘ συναντά τη Moysa στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
03.06.2016 14:32
Ογδόντα Έλληνες μουσικοί, ηλικίας 15 έως 60 ετών, δύο νέοι καλλιτέχνες από το Ιράκ και τη Συρία και ένας διακεκριμένος φωτοδημοσιογράφος της Ευρώπης συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 Ιουνίου, για να αναδείξουν με ήχους, λόγια και εικόνες το σύγχρονο δράμα των προσφύγων.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού: Η τρίτη συναυλία
07.04.2016 14:57
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.
Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με τους Saba στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.03.2016 10:25
Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά [Saba] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής.