Η γκαλερί Open C.A.S.E. 303 παρουσιάζει την έκθεση «Best of the ‘60s», ένα αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60, με έργα των Βασιλείου, Κανιάρη, Καρά, Κεσσανλή, Μιχαηλίδη, Ζούνη, Παύλου, Πράσινου, Πρέκα, Σόρογκα, Τσίγκου, Φασιανού, Chryssa κ.ά., από ιδιωτικές συλλογές.

«…Η αμφισβήτηση κάνει την τέχνη αληθινή…»

Στις κρίσιμες εποχές που ζούμε, εκτός από την οικονομική παράμετρο, που είναι βέβαια καθοριστική, προβληματιζόμαστε, επανεξετάζουμε κι αναθεωρούμε πολλά συστήματα αξιών, τα οποία αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Μαζί με αυτά, επανεξετάζουμε και πολλά ζητήματα που αφορούν την τέχνη της δικής μας εποχής, αλλά και παλαιότερων, όπως είναι οι δεκαετίες του ’30 και ιδιαίτερα του ’60. Κυρίως  την περίοδο του ’60, – της οποίας τα πολιτισμικά προϊόντα είχαμε την τύχη, ως άμεσοι απόγονοι, να κληρονομήσουμε – όσα έργα δημιουργήθηκαν τότε, άλλαξαν ραγδαία διευρύνοντας τις νοηματικές σημασίες, τις αισθητικές αντιλήψεις και φυσικά τον νέο ρόλο που αποκτούσε η τέχνη, καθώς βασιζόταν στην θετική ανταπόκρισή της από μια κοινωνία, που επιζητούσε εναγωνίως εκείνη την μεταπολεμική εποχή να ανανεωθεί ολοκληρωτικά, θέτοντας τα θεμέλια για ριζοσπαστικές και ουσιώδεις αλλαγές.

Οι σημαντικοί καλλιτέχνες και τα εικαστικά έργα που δημιουργήθηκαν κατά την δεκαετία του ’60, θεωρούνται, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, κορυφαία, επειδή άνοιξαν τους δρόμους για τις σύγχρονές μας εικαστικές αντιλήψεις, μέσα από ουσιαστικές τομές και πρωτοπορίες,  οι οποίες οικοδομήθηκαν κατά τα πρώτα εκείνα δύσκολα αλλά ελπιδοφόρα χρόνια,  κατορθώνοντας μέχρι και σήμερα να μας εκπλήσσουν. Στο OPEN C.A.S.E. 303 – CENTER FOR ARTS SCIENCE & EDUCATION στον σύγχρονο και πολυεπίπεδο χώρο του, θα παρουσιαστεί, από 12 Μαϊου μέχρι και 5 Ιουνίου 2016, μια αντιπροσωπευτική έκθεση των πιο σημαντικών ονομάτων  καλλιτεχνών εκείνης της γόνιμης, θρυλικής και αξεπέραστης εποχής, μέσα από έργα, τα οποία δικαίως θαυμάζουμε (γιατί πρόκειται για μουσειακά έργα), τα οποία εξακολουθούν να δίνουν νόημα στην ζωή μας και να μας συγκινούν. Ορισμένα από τα έργα που θα εκτεθούν, (τα οποία προέρχονται από αναγνωρισμένες ιδιωτικές συλλογές), αφορούν τον Παύλο (Διονυσόπουλο), τον Νικ.Κεσσανλή, την Chryssa, τον Βλ.Κανιάρη, τον Αλ.Φασιανό, τον Β.Σπεράντζα, τον Νικ.Στεφάνου, τον Δημ.Κοκκινίδη, τον Σωτ.Σόρογκα, τον Δημ.Μυταρά, τον Χρ.Καρά, τον Αλ.Ακριθάκη, αλλά και τους καλλιτέχνες που – ερχόμενοι από πιο παλιά – συνέχισαν, μέσα από ένα ανανεωτικό πνεύμα, να δημιουργούν κορυφαία κι αξεπέραστα έργα, όπως π.χ. ο Σπ.Βασιλείου, ο Παν.Τέτσης κλπ. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του  OPEN C.A.S.E. 303 – CENTER FOR ARTS SCIENCE & EDUCATION, της κατανόησης του σύγχρονου πολιτισμού μας και της ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητάς μας, την συγκεκριμένη έκθεση, θα συνοδεύουν διαλέξεις και κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα ανακοινωθούν, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, από έγκριτο ιστορικό τέχνης, όπου μετά από τις ομιλίες (συνοδευόμενες από προβολές διαφανειών, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο  και φυσικά δίπλα στα αυθεντικά έργα), θα ακολουθεί διάλογος με το κοινό, κατά τον οποίο θα λύνονται απορίες και θα εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας, για την τέχνη που πάντα μας ανοίγει ορίζοντες.
 
Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά