Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Ο Kωστής Σταφυλάκης στο Atopos BlahBlahBlah

Ο Kωστής Σταφυλάκης στο Atopos BlahBlahBlah

Στο πλαίσιο του προγράμματος Atopos BlahBlahBlah o Kωστής Σταφυλάκης θα εισηγήθει την ομιλία-συζήτηση με τίτλο Ξαναδιαβάζοντας την κριτική της παρουσίας: σώμα και χειρονομία στη μεταδιαδικτυακή συνθήκη.

Το 1981, η φεμινίστρια καλλιτέχνης Mary Kelly δημοσίευσε ένα κριτικό κείμενο που ερευνούσε εξονυχιστικά τις αξιωματικές οριοθετήσεις της performance: η τέχνη της καλλιτεχνικής performance ήταν ένα γένος με κλίση προς την αμφισβήτηση των μεταφυσικών σταθερών του μοντερνισμού – την ηγεμονία της λευκής ανδρικής αυτο-εκφραζόμενης καλλιτεχνικής ατομικότητας. Η Kelly ισχυρίστηκε ότι η προσφυγή της performance στο «σωματικό» και «χειρονομιακό» επίπεδο, το πόνο και τον αυτοτραυματισμό ήταν η τελευταία αναστύλωση της μοντερνίστικης «μεταφυσικής της παρουσίας»  σε μια σειρά αμφίβολων προσπαθειών ανατροπής της. Είναι αυτή η κριτική ακόμα επίκαιρη σήμερα; Η έκδοση Unlocked της Atopos cvc προσφέρει μια ευκαιρία να ξαναθέσουμε το ερώτημα και να ερευνήσουμε τον ρόλο της παρουσίας στην πρόσφατη μεταδιαδικτυακή εικονοποιία. Τι σηματοδοτεί η επιστροφή της σωματικής αναπαράστασης; Τι μαρτυρά; Ποιές βεβαιότητες κυοφορεί ή αμφισβητεί;

Σχετικά με τον καλλιτέχνη

O Κωστής Σταφυλάκης είναι θεωρητικός τέχνης και καλλιτέχνης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Σύγχρονη Τέχνη και Θεωρία (Uni. Essex) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ηπειρωτική Φιλοσοφία (Uni. Essex). Έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα εστιάζοντας στην πολιτική συζήτηση που ξεκίνησε από την παγκόσμια τέχνη του 21ου αιώνα και ιδιαίτερα την Documenta 11. Μαζί με τον Γιάννη Σταυρακάκη επιμελήθηκε την ανθολογία Η Πολιτική στη Σύγχρονη Τέχνη (Εκκρεμές, 2008). Δίδαξε το μάθημα Τέχνη Βασισμένη στην Έρευνα στη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και σήμερα διδάσκει Τέχνη και Οπτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ήταν συν-επιμελητής της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας, AGORA. Μαζί με τη Βάνα Κωσταγιόλα είναι υπεύθυνος για το Kovacs (www.kovacs.com), ένα πείραμα με μεθόδους υπερταυτοποίησης.

To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την έκδοση του οργανισμού με τίτλο UNLOCKED. Ένα βιβλίο που επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» την απεικόνιση του Γυμνού Σώματος στη μετα-φωτογραφική, ψηφιακή εποχή.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Ilan Manouach στο Atopos BlahBlahBlah
09.06.2016 10:30
To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την έκδοση του οργανισμού με τίτλο UNLOCKED. Ένα βιβλίο που επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» την απεικόνιση του Γυμνού Σώματος στη μετα-φωτογραφική, ψηφιακή εποχή.
Ανοιχτό κάλεσμα για το SPBH Workshop στην Atopos cvc
18.03.2016 16:50
Στο πλαίσιο του προγράμματος Atopos BlahBlahBlah, ο οργανισμός Atopos cvc συνεργάζεται με τον Bruno Ceschel και το Self Publish Be Happy του Λονδίνου. Μετά την Tate Modern, το ICA, τη Serpentine και το Aperture Foundation ο ιδρυτής του SPBH θα βρεθεί στην Αθήνα και στην Atopos cvc στις 8 Απριλίου για να μιλήσει για την έρευνά του γύρω από τις ανεξάρτητες εκδόσεις και για να παρουσιάσει το project SPBH TV αλλά και το νέο του βιβλίο, ένα μοναδικό εγχειρίδιο-μανιφέστο γύρω από τα DIY photobooks και τις καλλιτεχνικές εκδόσεις.
Το έργο του Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη στο Atopos CVC
03.03.2016 17:11
To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την έκδοση του οργανισμού με τίτλο UNLOCKED.
Atopos BlahBlahBlah #NAR για καλό σκοπό
03.12.2015 12:27
To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, συνεχίζεται την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 στις 18:00 με τον street artist NAR.
Lana, Tears of Emotion του Georges Jacotey στο Atopos BlahBlahBlah
03.11.2015 09:55
To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την επερχόμενη έκδοση του οργανισμού με τίτλο Unlocked.