Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας από το Στέφανο Θεοδωρίδη στο Θέατρο Πόρτα

Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας από το Στέφανο Θεοδωρίδη στο Θέατρο Πόρτα

Ο Στέφανος Θεοδωρίδης θα εμφανιστεί στο Θέατρο Πόρτα, στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες, για μία συναυλία με τίτλο Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας .

... πιστεύω ότι πρέπει να παρέχεται στον καλλιτέχνη ανωνυμία, για το καλό το δικό του αλλά και του κοινού του...

... όταν ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία για να ακούσει μια Καντάτα του Μπαχ, θεωρεί ότι το χειροκρότημα θα καταστρέψει την ερμηνεία. Κι ωστόσο, το ίδιο βράδυ μπορεί να παρακολουθήσει την ίδια ερμηνεία σε μια αίθουσα συναυλιών και να ενοχληθεί αν δεν το αφήσουν να χειροκροτήσει...

... όταν δεν χρειάζεται να νιώθει κανείς υπεύθυνος για την οπτική ικανοποίηση του ακροατή, η συγκέντρωση του ερμηνευτή επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα... η τέχνη βρίσκει τη δικαίωσή της στην εσωτερική φλόγα που ανάβει στην καρδιά των ανθρώπων, και όχι στις ρηχές, εξωτερικευμένες δημόσιες εκδηλώσεις της. Σκοπός της τέχνης δεν είναι η στιγμιαία έκκριση αδρεναλίνης, αλλά, αντίθετα, η σταδιακή και διά βίου δημιουργία μιας κατάστασης θαυμασμού και γαλήνης...

Σχεδόν μισό αιώνα μετά την απόπειρα του Γκλεν Γκουλντ να εφαρμόσει στην πράξη τις ιδέες του περί ζωντανών εμφανίσεων στο Φεστιβάλ του Στράτφορντ το 1962 -όπου ζήτησε εκ των προτέρων από το κοινό να μη χειροκροτήσει στο τέλος του ρεσιτάλ του- ο Στέφανος Θεοδωρίδης, δοκιμάζει στις Τρίτες Παράλληλες να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα, διευρυμένο, με την ελπίδα να πλησιάσει το ιδανικό του πουριτανού Καναδού: να μετατρέψει την αίθουσα σε ναό, τον ερμηνευτή σε ιερέα, τους ακροατές σε εκκλησίασμα και τη συναυλία σε ιεροτελεστία, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου δίχως χειροκρότημα, με άγνωστο ερμηνευτή και πρόγραμμα .

*Θα προηγηθεί διάλεξη του Στέφανου Θεοδωρίδη για τις απόψεις και τις ιδέες του Γκλεν Γκουλντ για τη μουσική ακρόαση . Ώρα έναρξης 20.30

Σχετικές ειδήσεις
Musica Ricercata, ρεσιτάλ πιάνου του Γιάννη Γιαννόπουλου στο Beton 7
22.12.2016 10:04
Ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Γιάννης Γιαννόπουλος θα δώσει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 στο Beton7 ένα ρεσιτάλ πιάνου με το οποίο αφηγείται μουσικά την περιήγηση μεταξύ κολάσεως και παραδείσου.
Η Νατάσσα Μποφίλιου στο Θέατρο Πόρτα
12.05.2016 10:34
Η Νατάσσα Μποφίλιου, μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, κλείνει το πρόγραμμα για τις φετινές Τρίτες Παράλληλες στο Πόρτα, σε ένα ιδιαίτερα σπάνιο κι απρόβλεπτο ακουστικό ρεσιτάλ αφιερωμένο στο ελληνικό τραγούδι όπως αυτό καταγράφηκε και διαμόρφωσε τη συλλογική συγκίνηση των Ελλήνων.
Amadeus: 4 ρεσιτάλ  - 22 έργα του Μότσαρτ από τον Νοέ Ινουί και τον Βασίλη Βαρβαρέσο στο Μέγαρο
06.04.2016 17:06
Τέσσερα απαιτητικά ρεσιτάλ σε δύο μόνο ημέρες, είκοσι δύο δεξιοτεχνικά έργα και δύο νεαροί υπερταλαντούχοι ερμηνευτές!
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».
Ο Γιώργος Κοντραφούρης στις Τρίτες Παράλληλες του Πόρτα
18.03.2016 13:59
Το νέο κουαρτέτο του Γιώργου Κοντραφούρη θα εμφανιστεί για μία συναυλία στο Θέατρο Πόρτα, σε καινούργιες συνθέσεις του ίδιου καθώς και των άλλων μελών του κουαρτέτου.