Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιερώνει στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει την ίδια ημέρα τον μεγαλύτερο ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ στο κέντρο της Αθήνας, με τη φιλοδοξία τα επόμενα χρόνια η διοργάνωση να επεκταθεί σε όσες περισσότερες πόλεις της Ελλάδας είναι δυνατόν.

Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ είναι μια όμορφη βόλτα στην Αθήνα του βιβλίου και θα περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα σημεία τα οποία το αθηναϊκό κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά. Η βόλτα θα περνά μέσα από βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους και βιβλιοθήκες, συνολικά 22 σημεία του κέντρου της πόλης. Μέσα από αυτή τη βόλτα οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε δρώμενα, να νιώσουν μια διαφορετική εμπειρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως… να βρεθούν μεταξύ τους!

Το αναγνωστικό κοινό είναι ελεύθερο να επιλέξει τη δική του διαδρομή σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του. Προτείνουμε ο Περίπατος να ξεκινήσει με ξενάγηση στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις ξεναγήσεις στον χώρο της βιβλιοθήκης και του αναγνωστηρίου (ώρα έναρξης: 10:00 – 11:30 – 13:00), με αναφορές στην ιστορία της και τις συλλογές της. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση για τη διαδικασία μετεγκατάστασής της στο νέο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπως επίσης και για τις ιδιαίτερα σημαντικές νέες προοπτικές και υπηρεσίες που θα προσφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη στις νέες εγκαταστάσεις. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από το έμπειρο προσωπικό της ΕΒΕ, θα διαρκέσουν είκοσι λεπτά και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Περίπατος θα συνεχιστεί σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία του κέντρου, περιμετρικά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με όρια το Σύνταγμα, την οδό Καραγιώργη Σερβίας, την οδό Αθηνάς, την οδό Καλλιδρομίου, και περιλαμβάνει  τις οδούς Κολοκοτρώνη, Βουλής, Ακαδημίας, Σόλωνος, Σκουφά, Χαριλάου Τρικούπη, Ζωοδόχου Πηγής, Ζαλόγγου, Διδότου, Τοσίτσα, Μασσαλίας.

Σε όλους τους χώρους διοργανώνονται μία ή περισσότερες εκδηλώσεις βιβλίου με πολλούς αγαπημένους πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές, επιμελητές και εκδότες οι οποίοι θα υποδέχονται το κοινό. Επίσης, για να έχουμε κάτι να μας θυμίζει την ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ, θα δίνονται με τις αγορές βιβλίων αναμνηστικές πάνινες τσάντες με το λογότυπο ΔΙΑΒΑΖΩ & ΑΛΛΑΖΩ.*

*Μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων!