Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ρεσιτάλ πιάνου της Μάγδας Νικολαΐδου στο Beton 7

Ρεσιτάλ πιάνου της Μάγδας Νικολαΐδου στο Beton 7

Το Beton 7 μας προσκαλεί στο ρεσιτάλ πιάνου της Μάγδας Νικολαΐδου το Σάββατο 23 Απριλίου 2016. Μια μουσική περιήγηση από το κρυσταλλένιο ρομαντισμό του Chopin στη μεταρομαντική δυναμική μουσική του Rakhmaninov.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ ΜΕΡΟΣ

F. Chopin (1810-1849)
- Μπαλλάντα σε σολ ελάσσονα, έργο 23, αρ. 1
S. Rakhmaninov (1873-1943)
- Étude-Tableau σε φα ελάσσονα, έργο 33, αρ. 1
- Étude-Tableau σε σολ ελάσσονα, έργο 33, αρ. 8
-  Étude-Tableau σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 33, αρ. 9                                      
- Étude-Tableau σε μι ύφεση ελάσσονα, έργο 39, αρ. 5
- Étude-Tableau σε ρε μείζονα, έργο 39, αρ. 9

Διάλειμμα

Β’ ΜΕΡΟΣ

S. Rakhmaninov (1873-1943)
- Elégie σε μι ύφεση ελάσσονα, έργο 3, αρ. 1
- Παραλλαγές Corelli σε ρε ελάσσονα, έργο 42

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Μάγδα Νικολαΐδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths College - University of London PhD in Performance) υπό την εποπτεία των Dr Matsumoto και Νάσο Γκρόζα. Το 2010 απέκτησε MPhil in Performance (Goldsmiths College - University of London) υπό την εποπτεία των Pr Alexander Ivashkin και Pr Christopher Elton. Από τον Ιούνιο του 2012 διεκπεραιώνει τη διδακτορική διατριβή. Κατέχει δίπλωμα μουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβώννης (Maîtrise de Musicologie - Sorbonne Paris IV) υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία του Philippe Cathé και το μεταπτυχιακό δίπλωμα «Master of Music in Performance and Related Studies» από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths College University of London), με διάκριση στο πιάνο , με την καθοδήγηση των Pr Alexander Ivashkin και Andrew Zolinsky. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι απέκτησε Δίπλωμα Μουσικής Δωματίου με Πρώτο Βραβείο (Premier Prix de Musique de Chambre- École Nationale de Gennevilliers, Paris) με τον Jean-Claude Bouvresse καθώς και Δίπλωμα Πιάνου με Πρώτο βραβείο παμψηφεί (Premier Prix de Piano à l’unanimité avec félicitations - École Nationale de Gennevilliers, Paris) με την Josette Morata. Αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Αθηνών από την τάξη της Λουκίας Φιλιππόνη με άριστα παμψηφεί.

Οι πρόσφατες εμφανίσεις της περιλαμβάνουν συναυλίες σόλο πιάνου, διαλέξεις-ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Αίγυπτο και Ρωσία. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μουσικούς και έχει πραγματοποιήσει «Πρώτες Παγκόσμιες Εκτελέσεις». Τον Δεκέμβριο του 2010 εμφανίστηκε σε διάλεξη-ρεσιτάλ στο Ινστιτούτο Ραχμάνινωφ στη Ρωσία με θέμα: «Stylistic elements in Rakhmaninov’s Études-Tableaux: A performer’s view» με τον πιανίστα Νάσο Γκρόζα. Τον Φεβρουάριο του 2010 συνεργάστηκε με την Όπερα του Καΐρου και την Όπερα της Αλεξάνδριας δίνοντας δύο συναυλίες μουσικής δωματίου με τον διεθνούς φήμης τσελλίστα Alexander Ivashkin. Τα τελευταία χρόνια δίνει συχνά σόλο  συναυλίες στο Λονδίνο (Royal Academy, Deptford Town Hall-Goldsmiths College, Abbey Festival  κ.α.). Το Δεκέμβριο του 2005, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Cork της Ιρλανδίας - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2005 (Cork, Cultural Capital of Europe 2005). Οι προσεχείς εμφανίσεις της έχουν προγραμματιστεί για Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία.

Κατά τη διαμονή της στο Παρίσι εργάστηκε σαν καθηγήτρια πιάνου και ήταν μέλος εξεταστικών επιτροπών. Από το 2008 είναι καθηγήτρια πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου. Από την ίδια χρονιά  είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς Φεστιβάλ «Ήχος και Εικόνα» (www.ichos-ikona.com).

Σχετικές ειδήσεις
Round Midnight, με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής
31.01.2017 14:51
Το διάσημο τραγούδι «Round Midnight» του μεγάλου τζαζίστα Τελόνιους Μονκ [Thelonious Monk] δανείζει τον τίτλο του στο βραδινό ρεσιτάλ της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) και γίνεται αφορμή για ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε νυχτερινές μουσικές, με όχημα τα ασπρόμαυρα πλήκτρα του πιάνου.
Musica Ricercata, ρεσιτάλ πιάνου του Γιάννη Γιαννόπουλου στο Beton 7
22.12.2016 10:04
Ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Γιάννης Γιαννόπουλος θα δώσει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 στο Beton7 ένα ρεσιτάλ πιάνου με το οποίο αφηγείται μουσικά την περιήγηση μεταξύ κολάσεως και παραδείσου.
«Alain Lefèvre και Νέοι Πιανίστες»: Επετειακή συναυλία DionysiaTrust στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
04.10.2016 11:49
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου (ώρα 20:30), σε μια εορταστική συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι νικητές των διαγωνισμών πιάνου που διοργάνωσε τα τελευταία πέντε χρόνια η DionysiaTrust θα εμφανιστούν σε ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας, ερμηνεύοντας έργα σημαντικών συνθετών του πιανιστικού ρεπερτορίου: Frédéric Chopin, Alexander Scriabin, Isaac Albéniz.
Ρεσιτάλ Πιάνου από τον Δημήτριο Καραμανώλη στον πολυχώρο Διέλευσις
26.04.2016 15:53
Στις 20 Μαΐου 2016 και ώρα 21:00 ο σολίστ του πιάνου Δημήτριος Καραμανώλης ξεκινά έναν κύκλο ρεσιτάλ με θέμα τη σονάτα στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις».
Ρεσιτάλ πιάνου του Θόδωρου Κοτεπάνου με αριθμητική θεματική στο Αβγό
22.04.2016 16:54
Το Αβγό μας προσκαλεί σε ένα ρεσιτάλ πιάνου του Θόδωρου Κοτεπάνου με αριθμητική θεματική (Τρίτες του Πάθους).