Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ημερίδα προς τιμήν του Mario Vitti στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ημερίδα προς τιμήν του Mario Vitti στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Μία ξεχωριστή επιστημονική Ημερίδα, προς τιμήν του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Sapienza, της Ρώμης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

H ημερίδα διοργανώθηκε από την Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sapienza, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90 χρόνων του Mario Vitti και της νεότερης έκδοσης στα ιταλικά, του έργου που τον καταξίωσε, της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τον εκδοτικό οίκο Ca' Foscarina της Βενετίας.

Την τιμητική εκδήλωση , που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Μario Vitti, χαιρέτισαν ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Τάσος Τζιώνης διά του Δ/ντη του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας κ. Δημ. Δεληολάνη, η υπεύθυνη Πολιτιστικών της Προεδρίας της Δημοκρατίας κα Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, ενώ προλόγισε η καθηγήτρια της Έδρας κα P.M. Minucci.

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Αγγελάκου για την εκπομπή Παρασκήνιο: "Mario Vitti, Νεοελληνιστής", υποτιτλισμένο στα ιταλικά από τους φοιτητές της Έδρας.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, με τίτλο “ Γράφοντας την ιστορία μιας λογοτεχνίας στον 21ο αι.”, συμμετείχαν, εκτός από τον ίδιο τον Μario Vitti, οι ιστορικοί της λογοτεχνίας καθηγητές κ.κ. Giulio Ferroni (ιταλικής λογοτεχνίας) και Luigi Marinelli (πολωνικής λογοτεχνίας), και ο κ. Roberto Nicolai (αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας). Συντόνισε ο λέκτορας της Έδρας κ. Χρήστος Μπιντούδης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν φοιτητές, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Σχετικές ειδήσεις
Αποκαλυπτήρια προτομής του Παναγιώτη Τέτση στην Ύδρα
22.08.2016 15:06
Ο Δήμος Ύδρας στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 81η επέτειο από τον θάνατο του ναυάρχου και πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη, έχει συμπεριλάβει και τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενός ακόμη άξιου τέκνου της Ύδρας, του ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση.
Εγκαινιάστηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
19.07.2016 11:53
Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 17 Ιουλίου, από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος: Διεθνές Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία
15.07.2016 13:34
Υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αφετηρίες: Ημερίδα από το ΔΟΜΕΣ INDEX στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:43
Η νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει τη δική της αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας. Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ και η διαδικτυακή βιβλιοθήκη έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ INDEX διοργανώνουν την Ημερίδα ‘Αφετηρίες’, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο.
Επιτυχημένη Εκδήλωση του Wharton Club of Greece στη Στέγη
31.03.2016 12:30
Οι θετικές προοπτικές για επενδύσεις αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στην εκδήλωση με θέμα «Εξωστρέφεια …μέσω Ελληνικού Κινηματογράφου: Προσεχώς ...Ένας νέος κόσμος; » που πραγματοποιήθηκε χθες, από το Wharton Club of Greece (του Wharton School of the University of Pennsylvania) με την υποστήριξη και την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.